Elevii în prag de absolvire chiulesc pe rupte

Dimensiune text

Clasamentul chiulangiilor este condus, în fiecare lună, de elevii de clasa a VIII-a, pentru gimnaziu, şi de cei de clasa a XII-a, pentru liceu. Decembrie a reprezentat ultima lună de şcoală pentru şase liceeni, exmatriculaţi din cauza absenţelor. Cele mai puţine absenţe au fost consemnate în dreptul elevilor de la şcoala profesională. 

Contrar aşteptărilor, „campionii” chiulului sunt elevii aflaţi în ultimul an de studiu al unui ciclu de învăţământ. Elevii de clasa a XII-a înregistrează mai multe absenţe decât colegii lor din anii mai mici, la fel ca şi „omologii” lor din gimnaziu, elevii de clasa a VIII-a, care la numărul de absenţe înregistrate îi depăşesc cu uşurinţă pe colegii mai mici.

Conform statisticilor înregistrate de Inspectoratul Școlar Judeţean (ISJ) Neamţ, în luna decembrie a anului 2014 s-au înregistrat 103.698 de absenţe. Dintre acestea, 45.971 au fost motivate, nemotivate fiind 57.727 absenţe. Jumătate dintre absenţele înregistrate au fost comise de elevii de liceu, 54.120 de absenţe, cele mai multe aparţinând elevilor de clasa a XII-a. Luna decembrie a reprezentat ultima lună de şcoală pentru şase liceeni din judeţul Neamţ. Aceştia au fost exmatriculaţi deja, din cauza numărului de absenţe.

La clasele de gimnaziu au fost înregistrate 29.060 de absenţe, din care 11.487 motivate. Mai bine de un sfert dintre absenţele înregistrate la gimnaziu aparţin elevilor de la clasa a VIII-a.

Cele mai puţine absenţe au fost consemnate în dreptul elevilor de la şcoala profesională. Numărul mic de absenţe este determinat, pe de o parte, de faptul că elevii de la şcoala profesională sunt mult mai puţin numeroşi decât cei de la liceu, dar şi de faptul că aceştia pierd bursele de 200 de lei pe lună dacă înregistrează mai mult de 20 de absenţe.

„Luna decembrie a marcat o scădere a numărului total de absenţe înregistrate. Este adevărat că luna decembrie este o lună cu mai puţine săptămâni de şcoală, dar, în acelaşi timp, fiecare unitate şcolară şi-a elaborat propria strategie de luptă împotriva absenteismului. Modele de bună practică au fost prezentate şi la întâlnirea conducerii inspectoratului şcolar cu managerii de şcoli din luna noiembrie”, a spus inspectorul şcolar Romeo Roman, reponsabilul activităţii educative din cadrul ISJ Neamţ.

Pentru că luna decembrie a avut mai puţine săptămâni de şcoală, elevii nici nu au avut timp să-şi facă de cap. Au fost înregistrate 184 de cazuri de violenţă, cele mai multe incidente fiind din categoria violenţelor verbale. Trei dintre cazurile de violenţă înregistrate i-au pus pe autori sub incidenţa legii.COMENTARII

WORDPRESS: 0