HomeSocialEducatie

Elevii din Solca au nevoie de rechizite şcolare

Pachetele cu rechizite şcolare gratuite nu au ajuns în şcoli. Pentru a-şi ţine orele, dascălii din Solca scot bani din buzunar pentru a cumpăra caiete copiilor.

Rechizitele şcolare gratuite din programul social naţional, destinate elevilor din familiile sărace, nu au ajuns încă în şcolile nemţene. Întârzierea este legată, spun directorii de şcoli din zona Roman, de contestaţiile la licitaţiile organizate pentru atribuirea comenzii de materiale. Cei mai afectaţi de această situaţie sunt copiii din localitatea Solca, comuna Oniceni. Pachetele cu rechizite, de 25 de lei pentru învăţământul primar şi de 30 de lei pentru învăţământul gimnazial, ar fi salvat multe familii de rromi din localitate, cu mulţi copii, care trăiesc la limita subzistenţei. „Mulţi copii din Solca provin din familii nevoiaşe, care nu-şi permit să le asigure necesarul de rechizite şcolare pentru un an şcolar. Este motivul pentru care rechizitele şcolare gratuite primite anual de elevi prin acest program social ajută mulţi copii să nu ajungă în risc de abandon şcolar. Au fost ani în care aceste rechizite au ajuns cu foarte mare întârziere pe băncile elevilor, la câteva luni după începerea cursurilor. Pentru a-şi putea desfăşura orele, colegii mei au oprit în şcoală, în fiecare an, un număr de caiete pentru ca elevii să aibă pe ce să scrie. Am recurs la acelaşi artificiu şi în acest an, însă nu este prima dată când cadrele didactice scot bani din buzunar pentru a cumpăra rechizite copiilor”, a precizat profesorul Dan Vîntu, directorul Şcolii Gimnaziale coordonatoare din Oniceni.

Dacă rechizitele şcolare gratuite nu au ajuns încă pe băncile elevilor, manuale şcolare sunt din belşug. Cu toate acestea, nu toţi copiii au primit permisiunea de a-şi lua manualele acasă. Pentru a preîntâmpina ca abecedarul sau cartea de matematică să ajungă pe ceaunul cu mâncare sau direct în foc, conducerea şcolii a luat măsuri. „Au fost situaţii în care nu am mai putut recupera manualele de la copii, pentru că acestea au fost distruse. Pentru a nu risca să rămânem fără manuale, manualele nu ajung în acele familii în care ştim că nu se pot afla în siguranţă, chiar dacă asta înseamnă un efort mai mare la ore din partea cadrelor didactice”, a spus directorul Şcolii Gimnaziale din Oniceni.

Comentarii

WORDPRESS: 0