Elevii de profesională așteaptă bursele promise

Cu toate că au trecut deja cinci săptămîni de școală, nici unul dintre elevii care s-au înscris în acest an la școala profesională, în cadrul programului „Alege-ți drumul”, nu a văzut nici un ban din bursa de 200 de lei promisă pe perioada studiilor.

 

 

Singurele informații existente în acest moment, atît la nivelul Inspectoratului Școlar Județean Neamț, cît și mai sus, la Ministerul Educației, spun că este vorba doar de o întîrziere cauzată de lipsa reglementărilor și normativelor necesare pentru ca programul să poată fi aplicat și din punct de vedere financiar.
Așteptăm încheierea formalităților nercesare pentru ca cele aproape 12.000 de burse estimate la nivel național să intre în plată. Ideea principală a acestui program nu este, însă, aceea de a le oferi burse, ci de a-i ajuta pe elevi să se angajeze„, a spus ministrul Educației Ecaterina Andronescu în cursul întîlnirii pe care a avut-o la Roman cu directorii de școli din zonă.

Programul „Alege-ți drumul” al Ministerului Educației a avut drept scop reînființarea școlilor profesionale după eșecul pe care l-au înregistrat școlile de arte și meserii. Școlarizarea are o durată de trei ani și are ca scop dobîndirea unei calificări profesionale care să le permită celor care au ales această variantă de școlarizare să obțină rapid un loc de muncă, avînd în vedere că aceștia fac practică la firmele care vor angaja apoi cea mai mare parte a cursanților. În primul an de școală, elevii fac 40% teorie și 60% practică, iar în ultimul an – doar 25% teorie și 75% practică. Elevii care absolvă aceste școli au posibilitatea de a se angaja, dar și de a-și continua studiile liceale.

Trei unități de învățămînt din Roman au făcut înscrieri pentru școlile profesionale, Colegiul Tehnic „Petru Poni”, Colegiul Tehnic „Danubiana” și Colegiul Tehnic „Miron Costin”.


COMENTARII

WORDPRESS: 0