Elevii au fost cuminți în luna decembrie

Dimensiune text

În luna decembrie s-a constatat o scădere a cazurilor de violență înregistrate în școli. Doar 97 de elevi au comis fapte de violență sau tîlhărie.

 

Aplicarea cu strictețe a prevederilor regulamentelor școlare a mai calmat spiritele în școli. În luna decembrie, au fost înregistrate mai puține acte de violență decît în oricare altă perioadă a anului școlar în curs, dar și un „minim istoric” pentru anul școlar trecut. Astfel, în statisticile inspectoratului școlar au fost consemnate, în luna decembrie, 183 de cazuri de violență, comise de 97 de elevi. Ca în fiecare lună, cele mai multe cazuri intră în sfera violențelor verbale, copiii jignindu-se, amenințîndu-se și tachinîndu-se la școală. La acestea se adaugă cazurile de violență fizică, îmbrînceli și loviri, 49 de situații, ofense aduse statutului cadrelor didactice, în 19 situații, și 45 de situații de comportament deviant în legătură cu școala.

Mai puține – dar, din păcate, mai grave – sînt situațiile în care făptașul elev se supune rigorilor legii. Astfel, în luna decembrie, elevii au comis nouă fapte care intră sub incidența legii, furturi sau tîlhării. Toate aceste fapte au fost comise de 97 de elevi.

Dacă, la absențe, în fruntea topului se află elevii de liceu, în ceea ce privește faptele de violență, cei mai mulți dintre autori sînt încă elevi de gimnaziu. Astfel, din cei 97 de elevi care și-au făcut de cap în luna decembrie, 14 sînt elevi în învățămîntul primar, 16 sînt liceeni, iar 67 sînt elevi de gimnaziu.

„Aplicarea strictă și perseverentă a măsurilor prevăzute în regulamentul școlar, începînd cu scăderea notei la purtare și cu anunțarea părinților, i-a responsabilizat pe elevi și a contribuit la scăderea numărului cazurilor de violență. Atît la inspectoratul școlar, cît și în fiecare unitate școlară există un plan operațional pentru combaterea violenței”, a spus inspectorul școlar pentru probleme educative Eugen Dinu Vasiliu.COMENTARII

WORDPRESS: 0