Elevii au chiulit mai puțin și au fost mai cuminți

În luna ianuarie, s-a înregistrat o scădere a numărului de absențe și a faptelor de violență comise în școli.

 

 

Monitorizarea intrărilor și ieșirilor din unitățile școlare pe baza cartelelor electronice, precum și înăsprirea măsurilor luate în fiecare școală pentru combaterea absenteismului și-au făcut efectul: în luna ianuarie – ce-i drept, o lună de școală cu două săptămîni de vacanță – s-au înregistrat 135.920 de absențe, din care 61.100 au fost motivate.
Sînt mai puține absențe decît în lunile anterioare, fenomenul s-a mai diminuat, dovadă că există implicare din partea unităților școlare. Elevii au resimțit psihologic efectul tuturor acestor măsuri aplicate„, a concluzionat inspectorul Eugen Dinu Vasiliu, responsabil cu activitatea educativă în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Neamț.

 

Conform statisticilor inspectoratului școlar, cel mai mult chiulesc liceenii (89.754 de absențe înregistrate, din care 43.712 motivate), cele mai puține absențe înregistrîndu-se la învățămîntul primar (11.429, din care 4.403 motivate).
Absenteismul și chiulul nu sînt probleme noi. Este foarte important să identificăm cu acuratețe din ce cauză se adună în fiecare lună foarte multe absențe. O problemă în acest sens o reprezintă elevii navetiști. Sînt multe situații în care elevii, din cauza programului autobuzelor, nu reușesc să ajungă la prima oră sau pleacă de la ultima oră. O altă problemă o reprezintă cei 143 de elevi care nu au venit în acest an școlar niciodată la școală. Atît timp cît ei sînt înscriși în catalog în învățămîntul obligatoriu, ei nu pot fi exmatriculați și, zi de zi, în dreptul lor se adună absențe. Conform legii, elevul poate să nu frecventeze cursurile, dar, la sfîrșitul anului școlar, în luna august poate să-și susțină examenele și, dacă este pregătit, să le și promoveze. Cît timp este înscris în programul de învățămînt obligatoriu, elevul nu poate fi scos din documente decît în anumite condiții, de exemplu dacă depășește cu trei ani vîrsta clasei în care este înscris sau dacă a repetat deja de trei ori aceeași clasă„, a spus inspectorul școlar Eugen Dinu Vasiliu.

 

Mai puține hărțuieli în școală

 

Luna ianuarie a marcat și scăderea numărului conflictelor și a actelor de violență înregistrate în școli. Doar 41 de unități școlare au raportat producerea de astfel de evenimente nedorite, în total fiind înregistrate 183 de cazuri, comise de 90 de elevi. Ca de obicei, au predominat cazurile de violență verbală (jigniri, insulte, tachinări, cu care se „gratulează” elevii între ei la școală), în 69 de situații, urmate de violențe de natură fizică, în 51 de cazuri. Nici cadrele didactice nu au scăpat de pornirile violente ale elevilor: au fost înregistrate 23 de cazuri în care elevii au adus ofense statutului cadrelor didactice, avînd față de dascăli un comportament și un limbaj departe de ceea ce înseamnă comunicarea civilizată. Au mai fost raportate, deasemenea, 37 de situații de comportament deviant în relația cu școala (întîrzieri sau abateri de la regulamentul școlar) și trei situații în care faptele comise au intrat sub incidența legii. Cei mai mulți dintre făptași sînt încă elevi de gimnaziu. Autorii faptelor raportate au fost, în 15 cazuri, elevi din ciclul primar, în 46 de situații – elevi de gimnaziu și în 29 de cazuri – elevi de liceu.


COMENTARII

WORDPRESS: 0
error: Content is protected !!