Elev romaşcan premiat în Italia

Dimensiune text

Ioan DolişIoan Doliş, elev la Liceul Teologic Ortodox, a obţinut o menţiune specială la Concursul internaţional de limbă greacă „Certamen Viterbiense della Tuscia”, din localitatea italiană Viterbo. 

Un elev de la Liceul Teologic Ortodox „Episcop Melchisedec” a obţinut menţiune specială la Concursul Internaţional de Limbă Greacă „Certamen Viterbiense della Tuscia” din localitatea Viterbo, oraş situat la 100 de kilometri de capitala Italiei. Aflat la a XIX-a ediţie, concursul a avut loc în perioada 5 – 10 mai, s-a adresat liceenilor care studiază limba greacă şi a avut drept scop promovarea studierii limbilor clasice. La concurs s-au înscris doi elevi seminarişti romaşcani  – Ioan Doliş şi Paul Constantin Samoilă. Ei au concurat alături de alţi 28 de elevi din Italia, Grecia şi Rusia.

Ioan Doliş s-a clasat pe locul IX, fiind răsplătit de juriul concursului cu menţiune specială pentru comentariul literar realizat. „Am decis să participăm la acest concurs pentru ca elevii noştri să fie conectaţi la toate activităţile care contribuie la antrenarea spiritului competitiv şi la afirmarea lor. Rezultatul de la Viterbo ne onorează, mai ales că am fost debutanţi la acest concurs. Experienţa de anul acesta va fi utilă în pregătirea elevilor noştri pentru următoarea ediţie a acestui concurs”, a precizat preot Gheorghe Smerea, directorul Liceului Teologic Ortodox „Episcop Melchisedec”.

Ioan DolişElevii au fost pregătiţi de profesoara Irina Anamaria Stoica, cea care predă limba latină şi limba greacă veche la Colegiul Naţional „Roman-Vodă”, Liceul Teologic Ortodox „Episcop Melchisedec” şi Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” din Săbăoani.

„Subiectul de anul acesta a presupus traducerea a 30 de de versuri din opera «Fenicienele» a lui Euripide şi interpretarea filologică a acestora. Comisia de evaluare a fost formată din profesori universitari de la Universita degli Studi di Tuscia. Traducerea lucrărilor elevilor noştri a fost asigurată de doamna Carmen Bălan, profesor de limbă, cultură şi civilizaţie românească în Italia. Amândoi elevii sunt câştigători, la fel ca toţi cei care se încumetă să participe la un concurs de o asemenea anvergură”, a spus profesoara Irina Anamaria Stoica.

Deplasarea în Italia a fost asigurată de ÎPS Ioachim, arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, preot doctor Dragoş Alexandru Munteanu, protopop de Roman, preot Costică Busuioc, protopop de Bacău, şi preot Valentin Băltoi, parohul Bisericii „Constantin şi Elena” din Roman.COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • V.M 5 ani

    Felicitari parinte pentru viziune! Elevii care sunt antrenati de profesori in concursuri si olimpiade sunt cei mai castigati, pentru ca inteleg ce inseamna competitia. Felicitari si doamnei profesoare, sa nu se lase intimidata de greutati si sa lucreze in continuare cu copiii….