Educație rutieră din altar

Dimensiune text

Preoții și primarii din zona rurală trebuie să ofere consiliere concetățenilor pe teme de circulație.

 

Direcția Poliției Rutiere pregătește un proiect prin care își propune să implice preoții și primarii din zona rurală în programele de educație rutieră a locuitorilor de la sate. Scopul acestui proiect este acela de diminuare a numărului de accidente rutiere produse din vina locuitorilor din mediul rural. În realizarea proiectului s-a folosit drept principal argument numărul mare de accidente rutiere produse în interiorul localităților rurale, unele dintre acestea cu urmări foarte grave. Astfel, în timpul slujbelor de duminică sau la adunări populare, preoții și primarii trebuie, potrivit proiectului, să facă educație rutieră cu populația. Direcția Poliției Rutiere i-a ales drept sfătuitori pe „stîlpii” satelor – preoții și primarii – deoarece sînt persoanele în care oamenii au cea mai mare încredere.

Referitor la proiectul Direcției Rutiere Române, reprezentanții Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Neamț spun că ideea este bună, dar că nu a fost prezentată pînă acum nici o formă a proiectului. „Cînd vine vorba despre prevenire, orice este benefic. Dar, acum, vorbim doar de o idee, nu avem un plan de acțiune în desfășurare. Oricum, preotul este foarte important în societate, iar la finalul predicii ar putea să-i învețe pe oameni și cîteva reguli de bază referitoare la circulația pe drumurile publice„, a afirmat comisarul șef Paul Tablan, inspectorul șef al IPJ Neamț.

Preotul Mitică Bighiu, din comuna Ion Creangă, are, însă, o altă abordare a proiectului. „Nu cred că există în sate un om care să nu-și fi însușit normele privind circulația pe drumurile publice. Preotul nu este cel mai în măsură să vorbească oamenilor despre legislație rutieră. Cred că slujitorul Bisericii trebuie să facă ceea ce știe el cel bine, adică să stea în fața altarului. Doar o persoană abilitată ar putea vorbi oamenilor despre circulația pe drumurile publice„, a spus preotul Mitică Bighiu.


COMENTARII

WORDPRESS: 0