Educația medicală, între medic și familie

Dimensiune text

Lipsa educației medicale în familie duce la situații periculoase pentru pacienți. Un astfel de caz a fost cel al unei femei care a născut într-un șanț.  

 

 

Cazul tinerei însărcinate care a născut într-un șanț de pe marginea drumului, înainte de sosirea ambulanței, aduce în atenție rolul familiei și al medicului de familie în cazul medicinei preventive. Conform legii, medicul de familie trebuie să țină legătura cu pacienții înscriși pe listă și să le facă educație medico-sanitară acestora. Cu toate acestea, preocuparea medicului de familie nu poate suplini educația pe care membrii unei familii ar trebui să o primească de la cei mai în vârstă.

Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică consideră că tânăra care a născut în șanț ar fi trebuit să-și supravegheze cu atenție sarcina și să sune din timp la ambulanță. „Femeia a sunat la ambulanță foarte târziu, în ultima clipă. Dacă ar fi sunat mai devreme, cadrele medicale ar fi ajuns la timp pentru a o asista la naștere. Din fericire, atât bebelușul, cât și mama sunt bine, nu au avut probleme. Dar se putea întâmpla o nenorocire. Responsabilitatea este împărțită. Medicul de familie trebuie să acorde o atenție deosebită gravidelor aflate în ultimul trimestru de sarcină, dar este nevoie și de implicare din partea mamei și a familiei acesteia”, a afirmat doctor Daniela Marcoci, directorul executiv adjunct al Direcției de Sănătate Publică Neamț.

Drepturile și obligațiile medicilor de familie și ale pacienților sunt stabilite prin lege. O persoană care este înscrisă la un medic de familie, dacă este asigurată, beneficiază de pachetul de bază care cuprinde servicii medicale profilactice și curative, alte servicii medicale conform competențelor medicului de familie, servicii medicale pentru situații de urgență și de eliberarea de acte medicale. Persoanele asigurate facultativ beneficiază de servicii medicale pentru situații de urgență și pentru depistarea de boli cu potențial endemo-epidemic, de supraveghere a gravidei și imunizări conform programului național. Medicul de familie acordă persoanelor neasigurate servicii medicale pentru situații de urgență și pentru depistarea de boli cu potențial endemo-epidemic.

Printre obligațiile medicului de familie se numără și deplasarea la domiciliul pacienților, dacă aceștia sunt nou-născuți, lehuze sau bolnavi netransportabili. Examenul anual de bilanț nu mai este obligatoriu, fiecare persoană se duce la medicul de familie când consideră necesar. Măsura aceasta nu este valabilă în cazul copiilor mai mici de trei ani, a căror stare de sănătate trebuie supravegheată îndeaproape.

Veniturile unui medic de familie se compun din două părți: capitația și serviciile medicale. Capitația reprezintă banii pe care îi primește un medic de familie pentru numărul și categoria de pacienți pe care îi are înscriși pe liste. Pentru un pacient cu vârsta de până la patru ani, un medic de familie primește un venit anual egal cu 11,2 puncte, adică 39,2 lei, deoarece valoarea unui punct este de 3,5 lei. Pentru un pacient cu vârsta între patru și 59 de ani, un medic de familie primește un venit anual egal cu 7,2 puncte, adică 25,2 lei. Pentru serviciile medicale pe care le oferă, medicul este plătit suplimentar, în funcție de tipul serviciilor medicale și numărul acestora.COMENTARII

WORDPRESS: 0