HomeRural

Educația fizică, sport extrem în satele din zona Roman

Ministerul Educației propune patru ore de educație fizică pe săptămână. Școlile din mediul rural nu dispun de bază materială pentru implementarea acestui proiect.

 

 

„Ce disciplină școlară îți place?”, este întrebarea care s-a născut  odată cu școala. Iar răspunsul este, într-o proporție uriașă, același: „Sportul”.
Săptămâna trecută, Ministerul Educației a propus un program de patru ore de educație fizică pe săptămână. Însuși premierul Victor Ponta i-a solicitat ministrului Educației, Remus Pricopie, să prezinte o modalitate de aplicare a acestui program. „Am și eu câteva puncte fixe și nu mă las până nu le realizez. Cred că, dacă reușiți și implementați programul cu până la patru ore de sport pe săptămână în școli, nu într-un an sau doi, dar pe termen mediu și lung, cred că am făcut ceva pentru țara asta și pentru tineri”, a spus premierul Victor Ponta. Inițiativa guvernanților are și o explicație: numărul de copii obezi este în creștere.

Proiectul prevede, pe lângă cele două ore de educație fizică pe săptămână, și alte două ore de «muzică și mișcare» pentru elevii de la grupa pregătitoare și clasele I și a II-a. Elevii claselor III-IV vor avea în plus o oră la «joc și mișcare». Începând de anul viitor, la clasele a V-a și a IX-a vor fi introduse, gradual, în orar, patru ore de educație fizică.

Însă, ca în multe alte proiecte, oamenii politici au pus căruța înaintea boilor. Pentru ca programul să-și atingă ținta, Ministerul Educației nu a luat în calcul baza materială din unitățile de învățământ din țară. Școlile din sate sunt cel mai puțin pregătite pentru introducerea acestui program.

 

Ore de sport pe culoarele dintre bănci, la Oniceni

 

Școala Oniceni (foto) nu are sală de sport. Nu are nici măcar o sală liberă care să fie amenajată în acest sens. Ca urmare, orele de educație fizică se fac în clase. Nu poate fi vorba de ore de sport, în sensul plin al cuvântului, ci doar de mișcări atât cât permite spațiul dintre bănci. „În clase se face numai mișcare, nu se face sport. Nu avem nicio minge de handbal. Ce să facem cu ea în clasă…?”, ne confirmă profesorul de educație fizică Dan Vântu, directorul Școlii Oniceni.

Localnicii susțin contrariul, mai în glumă, mai în serios. Elevii fac sport în fiecare zi, când merg câțiva kilometri pe jos de acasă până la școală și retur. Pauzele dintre ore sunt destinate alergărilor prin clase și prin curtea școlii. Sport fac și acasă, când părinții îi pun la treabă în gospodărie.

Chiar spațiu dacă ar fi, nu ar avea cine să predea disciplina. „În octombrie, am organizat concurs pentru ocuparea a 12 ore de educație fizică, în școala noastră, și șase ore în școala din comuna Ion Creangă. A fost admisă profesoara Ana Maria Huci, fostă gimnastă de la Deva. La începutul semestrului II, aceasta a renunțat la învățământ și a plecat în străinătate. Am fost nevoit, în aceste condiții, să preiau și orele profesoarei”, a explicat directorul Școlii Oniceni. Responsabilitățile multiple ale directorului fac ca orele de educație fizică să fie făcute „în limita posibilităților”.

 

Sport în laboratorul de informatică, la Stănița

 

Sală de sport nu există nici la Școala Stănița. Autoritățile locale s-au oferit să le vină în ajutor elevilor. „Ar exista spațiu pentru desfășurarea orelor de sport în căminul cultural, dar clădirea nu are încălzire”, spune profesoara Angela Cârlescu, directorul Școlii Stănița.

Soluția a venit tot din școală. Astfel, laboratorul AEL a căpătat două utilizări, în același timp. După ce închid calculatoarele, elevii pot face câteva exerciții simple de educație fizică. Ca să nu „vadă” praful cum se așează pe ele, calculatoarele sunt acoperite cu huse. Optimistă, ca orice dascăl care își face meseria de ani buni, directorul Angela Cârlescu își exprimă nemulțumirea față de o altă măsură la fel de prost gândită. „În locul noii școli din satul Chicerea, care nu funcționează, se făcea, mai degrabă, o sală de clasă în plus, pentru orele de sport”, spune directorul Cârlescu. Cum profesorul de educație fizică este calificat, nu și titularul postului, orele de sport de la clasele primare sunt în mâna învățătorilor. Dacă dascălul de la ciclul primar face sau nu aceste ore, ține, spune directorul școlii, de o „problemă internă”. „Când văd că elevii nu merg bine, atunci învățătorii «pedalează» la matematică sau română”, spune directorul Școlii Stănița.

[sam_ad id=”111″ codes=”true”]

Comentarii

WORDPRESS: 4
  • cetatean 11 ani ago

    Oare ce vor face profii de sport cu atatea ore? unii nici planificari nu au dar sa mai faca ore!

    • Vladimir 11 ani ago

      Pai ce sa faca ?La sate , unde nu au sali de sport, vor face ca si pana acum: sah si table. Interesant ca dupa 3-4 sezoane (cele reci/ zile ploioase) elevii tot nu vor sti cum se fac rocadele . Ei sunt mai tari la septic sau alte jocuri de carti. (firesc ! doar au si ei biblioteca volanta la ei)

  • Gabriela 11 ani ago

    Vedeti in cate scoli se face matematica sau limba romana in loc de ed. fizica, iar invatatoarele recunosc fara jena acest lucru!

  • Maria Buza 11 ani ago

    dna „profesoara” Carlescu spune din experienta ei de invatatoare??? Aflati ca unii invatatori isi fac orele conform orarului,chiar si orele de educatie fizica.Acum vreti la scoala Chicerea sala de sport??Cu ce transportati elevii?Va plangeti ca nu aveti buget,iar acum aveti bani de motorina??Trebuia sa nu adunati scolile toate intr-un loc…….sau mai vor directorii niste bani ca apoi sa-i foloseasca in cont propriu????