HomeCultural

Editura Mușatinia a împlinit 10 ani

Editura Mușatinia din Roman a împlinit zece ani de activitate și 101 de apariții editoriale. Fondatoarea Editurii Mușatinia, Emilia Țuțuianu (foto), se poate lăuda cu 101 apariții editoriale și colaborarea unor prestigioși iubitori de carte. Ea este editor și al revistei „Melidonium”, singura revistă de cultură din Roman.

 

 

Am fondat această editură în luna mai 2002, la îndemnul poetului Daniel Corbu, iar în luna august am editat prima carte. Am pornit pe acest «dificil» dar frumos drum, în colaborare cu publicistul Gheorghe A.M. Ciobanu, profesorul universitar doctor Tudor Ghideanu, poeta Cecilia Pal, doamna Felicia Dumbravă și diaconul Ciprian Ignat. Deși tînără, trecută uneori sub tăcere, Editura Mușatinia a reușit să dea cititorilor opere de mare valoare pentru cultura națională și implicit pentru cultura romașcană. Numărul titlurilor editate a ajuns la cifra simbolică de 101„, a spus Emilia Țuțuianu, directorul Editurii Mușatinia.

Editura Mușatinia funcționează doar cu un calculator și o mînă de oameni, hotărîți să desfășoare o activitate complexă, responsabilă, în sprijinul culturii. „Ne-am confruntat cu diverse probleme, începînd de la lipsa unui spațiu adecvat pentru activitatea noastră, pînă la tendința generală a societății de acum, care nu pune valoare pe cultură, pe cuvîntul scris, pe carte. Chiar dacă viitorul stă sub semnul electronicelor, omul va rămîne sub același semn al perenității. Dorința mea a fost și este de a promova valoarea și de a reda acestei urbe mușatine gloria culturală pe care o merită, de la înaintașii ce și-au purtat pașii pe aici, la viitorimea ce nu trebuie să își uite tradițiile, obiceiurile și cultura moștenită„, a spus directorul Emilia Țuțuianu.

Cărțile apărute la Editura Mușatinia au fost receptate și apreciate atît de către autori, cît și de cititori. La Editura Mușatinia au văzut lumina tiparului cărți pentru copii, albume de artă, monografii, cărți religioase, volume de poezie și teorie literară, literatură, filosofie, muzică, antologii, cărți cu conținut istoric sau de antropologie. Alte manuscrise așteaptă să fie editate. „În perspectivă editorială anunțăm, cu deplin curaj și responsabilitate, publicarea Cronicii Romanului, operă datorată marelui episcop de Roman, Melchisedec Ștefănescu, istoric de mare valoare. Reeditarea ediției princeps – 1875 – se va bucura de colaborarea cunoscutului filosof romașcan, profesor universitar Tudor Ghideanu, de la Universitatea «Al.I.Cuza» din Iași. O dorință a noastră mai veche este editarea albumului de artă dedicat pictorului romașcan Victor Stanciu„, a spus directorul Editurii Mușatinia.

Începînd din 2009, Emilia Țuțuianu realizează și punerea în pagină a revistei „Melidonium” a Societății Culturale „George Radu Melidon”, singura revistă de cultură din Roman.

Comentarii

WORDPRESS: 0