Ecranizarea ultimei cărți scrise de Max Blecher la Roman ajunge în noiembrie în cinematografe

Ecranizarea ultimei cărți scrise de Max Blecher la Roman ajunge în noiembrie în cinematografe

Dimensiune text

 

inimi-cicatrizate-posterCel de-al patrulea lungmetraj regizat de Radu Jude, „Inimi cicatrizate”, o adaptare liberă după opera literară a lui Max Blecher – creată în cea mai mare parte la Roman -, va rula în cinematografele din România din 18 noiembrie.

Filmul este o producție Hi Film în co-producție cu Komplizen Film (Germania), în asociere cu BORD CADRE FILMS (Elveția), pelicula fiind distribuită de microFILM. Din distribuție fac parte actorii Lucian Teodor Rus, Ivana Mladenovic, Ilinca Hărnuț, Șerban Pavlu, Marian Olteanu, Alexandru Dabija, Dana Voicu, Fernando Klabin, Adina Cristescu, iar scenariul și regia sunt semnate de Radu Jude.

Cu această ocazie, Editura Humanitas publică o ediție specială a romanului „Inimi cicatrizate”, ce va fi disponibilă în librării de pe 3 noiembrie. Este pentru prima dată când Max Blecher semnează și ilustrația copertei cărții sale, un desen în tuș negru și roșu descoperit în timpul documentării lui Radu Jude, desen care a devenit imaginea centrală a afișului filmului.

Opera scriitorului Max Blecher a fost creată în cea mai mare parte la Roman. „Inimi cicatrizate” este un proiect cinematografic ce tratează tema condiției umane, un lungmetraj de epocă. „Inimi cicatrizate” este o adaptare liberă a textelor literare autobiografice ale scriitorului și în special a romanului omonim. Acțiunea din filmul „Inimi cicatrizate” are loc în anul 1937, când Emanuel, un tânăr de douăzeci de ani, bolnav de tuberculoză osoasă, se internează într-un sanatoriu de pe malul mării.

Lungmetrajul „Inimi cicatrizate” a câștigat Premiul Special al Juriului, dar și Don Quijote Prize oferit de International Federation of Film Societies în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Locarno, precum și o Mențiune Specială în cadrul Haifa International Film Festival.

Max Blecher s-a născut pe 8 septembrie 1909, la Botoșani, și a decedat pe 31 mai 1938, la Roman, la vârsta de 28 de ani. Printre operele sale se numără: „Corp transparent” (1934), „Întâmplări în irealitatea imediată” (1936) și „Inimi cicatrizate” (1937). Casa din Roman în care acesta și-a petrecut ultima parte a vieții și în care a lucrat, de pe strada Cezar Petrescu, a fost demolată de actualii proprietari în iulie 2013.

inimi-cicatrizate-coperta

 

 COMENTARII

WORDPRESS: 0