Prima paginăEducatie

Economist la serviciu, animator pentru copii în timpul liber

Dimensiune text

Economistă de profesie, Doina Mocanu a devenit cunoscută ca animatoare a petrecerilor pentru copii. Timpul petrecut în mijlocul copiilor „îi încarcă bateriile”.

La prima vedere, între a fi economist și a fi animator la petreceri pentru copii nu prea există legătură. După ce o întâlnești pe Doina Mocanu și o vezi măcar odată în mijlocul copiilor, îmbrăcată în clovn și cu fluierul în mână, îți dai seama că asta e doar o prejudecată. Doina Mocanu se vede nevoită să refuze multe din cererile cu care a început să fie asaltată, nu pentru că nu și-ar dori să fie în mijlocul copiilor, ci pentru că nu reușește ca, în timpul care îi rămâne după serviciu, să facă față tuturor invitațiilor, care curg nu doar din oraș. A participat la petreceri pentru copii organizate la Bicaz, Tîrgu Neamț, Piatra Neamț și Bacău. „Totul a început cu aproape zece ani în urmă, când fetița mea împlinea trei ani și am vrut să organizez o petrecere de care să se bucure copiii, nu una la care să se distreze părinții, așa cum se întâmplă de cele mai multe ori”, își amintește ea.

A gândit o petrecere cu temă hawaiană. A muncit o săptămână să facă ghirlande de flori pe care oaspeții să le poarte la gât, s-a gândit la jocurile pe care să le organizeze, a pregătit meniul și și-a anunțat invitații să aibă măcar un accesoriu la temă. Petrecerea a fost un succes. Mai puțin meniul, pe care încercase să-l armonizeze cu tema. „Copiii erau învățați cu pizza, cu șnițele. După ce au văzut ce este pe masă, au venit să mă întrebe: «La felul doi avem tot ananas?»”, își amintește, amuzată.

După ce s-a mai întâmplat ca de câteva ori să fie sufletul petrecerilor de copii, s-a gândit să intre „în branșă”. „«Dacă tot te pricepi așa de bine, de ce nu vrei să ajuți și alți părinți?», mi-au spus prietenii. Și am încercat. Mi-am dat seama că îmi place foarte mult, deși o oră de astfel de petrecere înseamnă un foarte mare efort și mult consum de energie. Dar asta mă încarcă mult sufletește. Mă simt foarte bine când, la final, întrebându-i cum a fost, primesc drept răspuns țipete de bucurie”, a spus Doina Mocanu.

Nu vine nepregătită la nici o petrecere. Adică, pe lângă echipament și accesorii, are la ea și bilețele pe care copiii le extrag, stabilind, astfel, jocurile care urmează. „Niciodată nu știu care va fi momentul următor. Mă adaptez în funcție de atmosferă. Dar totdeauna există reguli, pentru că, fără reguli, joaca devine haos, nu petrecere”, spune Doina Mocanu.

Dacă sunt părinți care nu reușesc să stăpânească un copil, Doina poate să țină în mână o ceată de copii puși pe distracție. „Am citit multă psihologie, nu ca să mă descurc ca animator, ci pentru mine. Pe copii nu poți să-i păcălești. Pe lângă asta, îți trebuie foarte mult calm și, mai ales, să iubești copiii”, a spus Doina.

Deși a dovedit că se pricepe foarte bine la ceea ce face împreună cu cei mici, Doina nu și-a propus să facă din asta o meserie. „Pentru mine rămâne un mijloc de recreere. Aceste întâlniri sunt un mijloc de a-i surprinde pe alții și de a mă surprinde și pe mine”, a spus ea.COMENTARII

WORDPRESS: 0