E „Vremea Curăţeniei” pe Lacul Izvorul Muntelui

E „Vremea Curăţeniei” pe Lacul Izvorul Muntelui

Dimensiune text

 

lacul-bicaz-izvorul-muntelui-gunoaie-01Asociaţia Sens Civic şi Let’s Do It, Romania! organizează, în perioada 9 – 11 septembrie, acţiunea de ecologizare a Lacului Izvorul Muntelui – Lacul Bicaz. Echipa de voluntari numără peste 200 de persoane implicate, care au acceptat că schimbarea începe de la ei înşişi, gata de muncă şi dornice de acţiune. Lor li se vor alătura în jur de 150  de localnici din satele de pe malul lacului. Acţiunea de ecologizare îşi propune să scrie istorie: curăţarea celui mai mare lac de pe râurile interioare ale României (32 de kilometri pătraţi şi peste 1,5 milioane de metri cubi).

Evenimentul „Vremea Curăţeniei” este pregătit împreună cu Instituţia Prefectului Neamţ, Centrul de Voluntariat Neamţ, Asociaţia Juvenala şi susţinut de alte peste 30 de organizaţii şi instituţii: Consiliul Judeţean Neamţ, Primăriile Bicaz, Hangu, Poiana Teiului, Ceahlău, Grinţieş, Borca, Farcaşa, Inspectoratul Școlar Judeţean Neamţ, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ, Serviciul de Gospodărire al Apelor Neamţ, Garda de Mediu, ADI Eco Neamţ, Căpitănia portului Bicaz, Salvamont Neamţ, SC Rotmark SRL, Clubul Sportiv Ceahlăul, Asociaţia pentru Sprijin Comunitar, Asociaţia Natională de Combatere a Braconajului şi Poluării – Filiala Neamţ, Asociaţia Forumul Montan Filiala Neamţ, Consiliul Local al Tinerilor şi Asociaţia Părinte în Floreşti. Evenimentul se desfăşoară cu sprijinul Hidroelectrica, Moara Gliga şi Euro Discount.

„Conştientizând că găsim o soluţie de moment, tratând efectul, şi nu cauza, ne propunem să nu curăţăm doar un lac, ci o ţară întreagă. În acest scop, am remis Preşedintelui României, Preşedintelui Senatului, Preşedintelui Camerei Deputaţilor, Primului Ministru şi Ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor invitaţii de a ne fi alături în acţiunea de ecologizare şi am solicitat implicarea personală în procesul de optimizare a legislaţiei. La mai puţin de 24 de ore de startul acţiunii avem doar un răspuns din partea domnului Prim Ministru, care ne-a comunicat că «din păcate, nu va putea participa». Ne bazăm în continuare pe sprijinul instituţiilor menţionate, pentru a ne asigura că Lacul Bicaz şi celelalte lacuri din România vor fi mai protejate de gunoaie prin lege”, declară Andrei Carabelea, preşedintele Asociaţiei Sens Civic.

„Acesta e genul de activitate pe care o susţine cu entuziasm Centrul de Voluntariat Neamţ. Ne dorim să promovăm şi acţiunile de voluntariat din zona de ecologie, încurajându-i pe tineri să devină voluntari şi să se implice activ în astfel de proiecte cu impact pozitiv asupra mediului”, declară Loredana Dinu, director Asociaţia de Sprijin Comunitar „ACS”. „«Vremea Curăţeniei» a fost o provocare din toate punctele de vedere pentru noi. Există multe riscuri, ne-am lovit de multe piedici, dar avem 60 de kilometri de mal de ecologizat şi pornim cu mult optimism, fiindcă suntem îndemnaţi de scopul nostru iniţial”, a afirmat Anamaria Holotă, coordonator de voluntari în cadrul Asociaţiei.

 


COMENTARII

WORDPRESS: 0