După 50 de ani, din nou la şcoală

Dimensiune text

Absolvenţii din promoţia 1963 a Colegiului Naţional „Roman-Vodă” s-au întors la şcoală. Printre foştii absolvenţi se regăsesc „nume grele”, cunoscute în toată ţara.

 

 

Cincizeci de ani s-au scurs de când au absolvit liceul care, astăzi, se numeşte Colegiul Naţional „Roman-Vodă”. Cincizeci de ani în care fiecare dintre ei şi-a clădit o carieră, a întemeiat o familie, a crescut copii. Cincizeci de ani în care mulţi dintre ei nu s-au mai revăzut, viaţa aruncându-i pe căi diferite. Promoţia anului 1963 şi-a dat întâlnire vineri, 7 iunie, la Colegiul Naţional „Roman-Vodă”. Au părăsit liceul tineri, plini de speranţă, s-au întors „nume grele”, cunoscute în toată ţara. Printre cei care s-au întors vineri în şcoală se numără fraţii Andrei Dimitriu, directorul Filarmonicii „George Enescu” din Bucureşti şi Sorin Dimitriu, director al Camerei de Comerţ şi Industrie Bucureşti, Vasile Rugină, fost director al Institutului de Cercetări Electroenergetice din Bucureşti, inginerul şi omul de afaceri romaşcan Dan Marin, ingineri, profesori, medici. „Cred că 99% dintre absolvenţii din promoţia noastră au intrat la facultate, ceea ce, pentru acele timpuri, nu era un lucru uşor. Colegii noştri au însemnat ceva pentru ţara asta, cei mai mulţi dintre ei sunt cunoscuţi în toată ţara, mulţi dintre ei au avut funcţii de conducere, au avut un rol important în construcţia ţării”, a spus omul de afaceri romaşcan Dan Marin.

revedere02Toţi s-au întors emoţionaţi la şcoală, reamintindu-şi cu plăcere momente din viaţa de licean. „Pentru mine, anii de liceu au fost şi vor rămâne cei mai frumoşi ani din viaţă. Atunci când încă eram licean şi eram în Roman, eram convins că Romanul este cel mai frumos oraş, că aici sunt cele mai frumoase fete, colegele mele, şi că noi am avut cei mai buni profesori. Au trecut 50 de ani de atunci şi cred, şi acum, cu tărie, acelaşi lucru”, a spus inginerul Vasile Rugină, cel care, în 1963, a fost desemnat şeful promoţiei.

„Anii de liceu rămân perioada în care ne-am format ca oameni, datorită unor profesori minunaţi. Nu pot să nu-l numesc aici pe domnul profesor de sport Costică Cojocaru, care a fost antrenorul «naţionalei» de volei a liceului nostru, cum ne plăcea să spunem. Jucam volei atunci de plăcere, ne dădeam sufletul pe teren pentru prestigiul şcolii noastre. Onoarea, respectul pentru profesori, erau cuvinte de ordine pentru cei din generaţia noastră. Aş vrea să mai amintesc numele unor dascăli ai generaţiei noastre, doamna dirigintă Mariana Popa, domnul profesor de istorie Ovidiu Rusu, doamna profesoară Lidia Corduneanu, doamna profesoară Svoricenschi şi, neapărat, pe cel al doamnei directoare Elena Teodorescu”, îşi aminteşte omul de afaceri Dan Marin.

revedere04Profesorul romaşcan Virgil Ivan poate spune că şi-a petrecut cei 50 de ani de când a terminat liceul doar în şcoală. „Sunt, şi astăzi, aici, cu acelaşi sentiment pe care l-am avut când am plecat din liceu, că şcoala a fost întotdeauna şi trebuie să rămână o instituţie de cultură, de instrucţie şi de educaţie, chiar dacă fiecare perioadă şi-a avut caracteristicile ei”, a spus profesorul Virgil Ivan.

După ce au petrecut câteva ore depănând amintiri şi povestindu-şi realizările în holul principal al Colegiului Naţional „Roman-Vodă”, foştii absolvenţi au vizitat, apoi, muzeul colegiului, bucurându-se să-şi revadă în poze foştii profesori şi să reconstituie din imagini şi amintiri anii de liceu. Reuniunea va continua şi sâmbătă, cu o întâlnire cu profesorii şi tradiţionala strigare a catalogului.

[sam id=”3″ codes=”true”]COMENTARII

WORDPRESS: 0