Prima paginăActualitate

După 17 ore de sudoare, s-a reluat furnizarea apei potabile

După 17 ore de sudoare, s-a reluat furnizarea apei potabile

Dimensiune text

 

Nu a fost apă în Roman timp de 17 ore, sâmbătă, 3 iunie, în mai toate cartierele, din cauza unei avarii la magistrala orașului, care trece pe lângă parcarea etajată de la Piața Centrală și se duce spre Episcopie. La repararea conductei s-a lucrat continuu, iar pe paginile de socializare romașcanii și-au manifestat supărarea, unii politizând evenimentul, alții aruncând vina pe toate instituțiile, alții pe lume și oameni în general.

Până la urmă, s-au găsit și soluțiile, cea mai grea fiind legată de identificarea unor materiale necesare pentru repararea conductei. Pentru că un obiect era la Brașov și unul la Bistrița Năsăud, apa a fost oprită pe toată perioada zilei și parțial din noapte. Pentru unii romașcani, cum ar fi cei din zona Smirodava, situația a fost mai puțin gravă, pentru că apa a mai curs la robinete până după-amiază, până când conductele s-au golit de tot.

Pentru că, până la găsirea celor două echipamente, estimarea era că orașul va rămâne fără apă inclusiv pe ziua de duminică, autoritățile au dus apă menajeră la cetățeni, cu mașinile de pompieri, iar Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență a împărțit câteva sute de baxuri cu apă potabilă, plată sau minerală.

Duminică dimineață, în jurul orei 3.30, furnizarea apei potabile a fost reluată, intervenția de pe teren încheindu-se o oră mai târziu. În general, în tot orașul a curs apă la primele ore ale dimineții, probleme mai fiind înregistrate la etajele superioare, unde apa a fost reluată când și presiunea din conducte a atins nivelul optim.

Singura soluție pentru ca astfel de avarii să nu se mai înregistreze este schimbarea totală a conductelor, care, de pe vremea Goscom-ului, ieșiseră din „termenul de viață”. Primăria Roman și ApaServ au reușit să schimbe rețelele pe doar câteva străzi, în principal pe cele care s-au reabilitat pe fonduri europene în urmă cu aproape patru ani, și asta pentru că toată lumea a realizat că e mai bine să schimbe conductele decât să asfalteze și apoi să spargă covorul asfaltic.

Vom reveni cu informații legate de planul pe care compania județeană ApaServ și Primăria Roman îl au pentru schimbarea infrastructurii de apă și canal pe anul acesta.

 

 

COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • „apa plata sau minerala”. Corect: apa minerala plata sau carbogazoasa. Si apa plata este minerala.