Duminică încep Zilele „Melchisedec Ștefănescu”, ediția a XVII-a

Duminică încep Zilele „Melchisedec Ștefănescu”, ediția a XVII-a

Dimensiune text

 

În perioada 14-16 mai, Centrul Eparhial de la Roman organizează cea de-a XVII-a ediție a Zilelor „Melchisedec Ștefănescu”, la împlinirea a 125 de ani de la nașterea în ceruri a marelui ierarh romașcan. Evenimentul este organizat de Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, în parteneriat cu Consiliul Județean Neamț, Primăria Municipiului Roman, Fundația „Episcop Melchisedec”,  Liceul Teologic „Episcop Melchisedec”, Colegiul Național „Roman-Vodă” și Biblioteca Municipală „George Radu Melidon”. Această ediție a manifestărilor va cuprinde slujbe religioase, comunicări științifice, concursuri corale dedicate marelui ierarh Melchisedec Ștefănescu, fiind așteptați să participe oameni de cultură, iubitori ai marilor personalități ecleziastice romașcane ctitori de cultură, profesori și elevi.

Episcopul Melchisedec Ștefănescu (1823 – 1892) a fost unul dintre cei mai remarcabili episcopi, datorită implicării sale în toate ramurile societăţii timpului său. A participat la Unirea Moldovei cu Țara Românească. A fost unul dintre fervenţii episcopi care s-au implicat în viaţa Bisericii din cea de-a doua jumătate a veacului al XIX-lea, fiind recunoscut drept „părintele autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române”. De numele episcopului Melchisedec Ștefănescu se leagă clădirile din fostul parc zoologic al oraşului, astăzi Centrul Social care îi poartă numele, pe care le-a lăsat moştenire comunităţii, şi ctitorirea Liceului Teologic Ortodox din Roman. Prin activitatea și dăruirea episcopului Melchisedec, Romanul a devenit una dintre cele mai importante eparhii din ţară.

Programul manifestărilor

Duminică, 14 mai:
– 08.00 – 11.30 – Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală;
– 9.30 – Primirea moaștelor Sf. Ioan Maximovici;
– 16.00 – Vecernie la Catedrala arhiepiscopală.

Luni, 15 mai:
– 08.30 – 11.00 – Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală „Sf. Cuv. Parascheva”;
– 11.30 – Slujba de pomenire a ierarhului Melchisedec Ștefănescu;
– 13.00 – Simpozionul național „Melchisedec Ștefănescu-ierarh cărtuar” – ediția a XVII-a;
– 16.00 – Vecernie la Catedrala arhiepiscopală cu participarea corului maicilor de la Mănăstirea Diaconești.
– 17.30 Conferința cu tema „Mărturisitorii Ortodoxiei în România comunistă” susținută de părintele Amfilohie Brânză și maica Chirvase Evloghia de la Mănăstirea Diaconești;
– 18.30 – Concertul „Lacrimi din închisoare” susținut de Corul maicilor de la Mănăstirea Diaconești.

Marți, 16 mai:
– 08.30-11.00 – Sfânta Liturghie arhierească la Catedrala arhiepiscopală „Sf. Cuv. Parascheva”;
– 11.15 – Procesiune de la Catedrala arhiepiscopală, la mormântul Episcopului Melchisedec Ștefănescu;
– 11.45 – Premierea câștigătorilor Concursului patriarhal ,,Icoana și școala mărturisirii”, faza eparhială;
– 13.00 – Conferința cu tema „Justinian Patriarhul” susținută de arhimandrit Andrei Ioniță, la Colegiul Național „Roman Vodă”;
– 16.00 – Vecernie la Catedrala arhiepiscopală „Sf. Cuv. Parascheva”;
– 17.00 –  Conferință cu tema „Melchisedec Episcopul” susținută de preot arhimandrit Pimen Costea, la Biblioteca Municipală ,,George Radu Melidon” Roman.

 

 COMENTARII

WORDPRESS: 0