Prima paginăReligie

Dublă sărbătoare pentru credincioșii romano-catolici

Dimensiune text

Duminica Floriilor în Biserica Catolică se celebrează duminică, 1 aprilie. Se amintește intrarea Domnului în Ierusalim și se marchează începutul Săptămînii Mari. În această duminică este și Ziua Tineretului.

 

 

Această zi dedicată tinerilor s-a născut din dorința fericitului papă Ioan Paul al II-lea. În Duminica Floriilor din anul 1984, în care s-a celebrat și jubileul tinerilor, papa a accentuat faptul că Biserica îi are în atenție într-un mod special pe tineri. În anul următor s-au adunat la Roma peste 300.000 de tineri. A fost începutul Zilei Mondiale a Tineretului, prima ediție. De atunci și pînă astăzi, în fiecare Duminică a Floriilor s-a celebrat Ziua Tineretului, iar la un interval de doi-trei ani s-au organizat întîlniri mondiale. În Duminica Floriilor, în fiecare parohie vor fi întîlniri și rugăciuni speciale cu tinerii. Aceștia se vor întîlni sub semnul mesajului papei Benedict al XVI-lea, a cărui temă este: „Bucurați-vă mereu în Domnul!”.

PS Petru Gherghel a transmis un apel către tinerii Diecezei de Iași prin care îi încurajează la o pregătire cît mai rodnică și la urmarea fidelă a lui Cristos. Intrarea Domnului în Ierusalim este cinstită prin procesiunea solemnă cu ramuri. Credincioșii participă la procesiune cîntînd și purtînd ramuri în mîini. Ramurile binecuvîntate vor fi apoi păstrate acasă. Lecturile din Sfînta Scriptură vor fi proclamate de tineri, iar patima după sfîntul Marcu va fi citită pe roluri. Astfel, se marchează începutul Săptămînii Sfinte, cînd se celebrează misterele mîntuirii împlinite de Cristos în ultimele zile ale vieții sale.

Duminica Floriilor va fi și o pregătire pentru Întîlnirea Națională a Tineretului Catolic, care se va desfășura anul acesta la Iași, în perioada 25-29 iulie, la care sînt așteptați mii de tineri din întreaga țară.

COMENTARII

WORDPRESS: 0