Prima paginăCultural

Dublă sărbătoare la Școala „Carol I” din Roman: Centenarul Marii Uniri şi 130 de ani de atestare documentară

Dublă sărbătoare la Școala „Carol I” din Roman: Centenarul Marii Uniri şi 130 de ani de atestare documentară

Dimensiune text

 

 

Un amplu program cultural, cu dublă semnificaţie, a avut loc la Şcoala Gimnazială „Carol I” din Roman, structură a Liceului Tehnologic „Vasile Sav”: Centenarul Marii Uniri şi 130 de ani de atestare documentară a şcolii.

În cadrul proiectului „Școala mea în sărbătoare”, iniţiat de profesor pentru învățământul primar Elena Cornelia Gherman, elevii şcolii au prezentat sceneta „La mulți ani, școala mea dragă!” şi o adaptare după schiţa „Un pedagog de şcoală nouă”, a lui I.L. Caragiale, au dansat şi au cântat. Au participat şi părinţii elevilor, ei înşişi foşti elevi ai şcolii. Preşcolarii şi elevii au fost răsplătiţi cu Diplomă de Centenar.

„Prin astfel de activități, elevii devin părtași la istoria națională a României și, prin afirmarea sentimentului patriotic, ei sunt purtătorii valorilor și tradițiilor românești. Cu ocazia Centenarului, sufletul român trebuie să vibreze și mai mult odată cu îndeplinirea visului secular al tuturor românilor. Viitorii cetățeni ai țării, conducătorii zilei de mâine, trebuie să pornească în viață cu fundamente morale puternice, care au la bază dragostea pentru patrie și mândria de a fi român. Din acest motiv, activitățile desfășurate la acest ceas aniversar privesc în primul rând dezvoltarea spiritului civic al elevilor și, prin angrenarea lor în activități cu caracter divers (istorie, muzică, dans, teatru, desen), se urmărește, de asemenea, implementarea gândirii că, în pofida vicisitudinilor timpului, românul a luptat întotdeauna pentru idealurile sale.

Spre deosebire de şcolile de oraş, unde copii nu optează tot timpul pentru şcoala din proximitatea domiciliului, şcoala noastră a fost încă dintru început doar pentru cartierul nostru. Din acest motiv sărbătoarea şcolii este cu atât mai importantă. De ce? Nu ştiu dacă v-aţi gândit vreodată, dar culoarele pe care alergăm noi, sălile de clasă în care ne petrecem cu bucurie, emoţie şi uneori în suspans orele de curs, au fost aceleaşi locuri în care şi părinţii noştri, poate chiar şi bunicii şi străbunicii noştri au petrecut aceleaşi trăiri. Acest spaţiu sacru, şcoala noastră dragă a devenit în timp un liant între generaţii. De aceea, emoţia celebrării şcolii noastre este un moment de sărbătoare plină de emoţie. Sunt profesori care astăzi ne pregătesc pe noi cu atâta dăruire pentru viitor, dar în urmă cu ani şi ani au făcut acelaşi lucru şi cu părinţii noştri”, au transmis cadrele didactice ale școlii.

130 de ani de istorie

Profesorul de religie Damian Vasilache relatează istoricul Şcolii Gimnaziale „Carol I” din Roman.

Povestea începe cu ceva timp înainte de înfiinţarea şcolii, în 1864, când domnitorul Alexandru Ioan Cuza promulgă legea instrucţiunii, prima lege prin care învăţământul era organizat în mod unitar şi erau stabiliţi anii de studiu: învăţământul primar, de patru ani, gratuit şi obligatoriu, cel secundar, de şapte ani.

În 1888, pe 13 noiembrie ia fiinţă şcoala mixtă. Conform înscrisurilor din dosarul nr. 1 al funcţionării acestei unităţi şcolare, se cunosc următoarele date: învăţătorul şcolii Vicenţiu Gavrilescu din comuna Văleni, Plasa Moldova – Siretul de Jos, cere să fie mutat de la şcoala din Văleni în comuna Carol I, unde nu era organizată nici o activitate de pregătire şcolară a copiilor, unde nu se găseau nici spaţiu, nici alte mijloace materiale pentru a desfăşura cursuri şcolare. Şcoala va funcţiona într-o clădire formată din două odăi – cu cinci bănci, o tablă, o catedră şi un scaun (toate făcute de Şcoala de Meserii din Roman). Conform procesului-verbal din 13 noiembrie 1888, „s-au deschis cursurile școlii primare rurale mixte dintre Comuna Carol I, în prezenţa primarului, notarului, parohului bisericii și învăţătorului Vicenţiu Gavrilescu, a părinţilor și a celor 31 elevi (29 băieți și două fete, între 8-12 ani)”.

Un alt moment important este anul 1904, când şcoala va funcţiona într-un local nou şi mare, actualul parter, corpul dinspre strada Bogdan Dragoş, constituit din două săli de clasă. Un an mai târziu, şcoala avea o jumătate de hectar de teren pe care îl folosea sub formă de câmp experimental pentru elevi.

În perioada primului război mondial, şcoala a adăpostit trupe, refugiaţi şi un spital. Refugiaţi din Dolj, soţii Brădişteanu, ambii învăţători, îşi desfăşoară activitatea aici şi vor rămâne în şcoală. Sunt consemnate numele a trei directori din această perioadă: Vicenţiu Gavrilescu (1888-1899), Constantin Drăgan (1899-1903) şi Vasile Apostol (până în 1940). Sunt urmaţi de învăţătorul Paul Dimitriu, refugiat din Sălaj (1940-1945), M. Goianu (1945), Ilie Săvescu (1945-1949), iar din 1949 până în 1960 Constantin Dobjinschi, unul dintre cei mai importanţi directori ai şcolii.

În 1939, se construieşte un cămin cultural, clădirea de pe strada Bogdan Dragoş, vis-à-vis de şcoală, unde în perioada modernă a funcţionat grădiniţa. În timp, deoarece numărul copiilor creştea, au fost ocupate aici două săli pentru elevii şcolii şi au fost închiriate alte două camere în sat. În 1950-1951, şcoala este conectată la reţeaua de curent electric, iar în 1952 se montează post telefonic de la fosta primărie. Între cei mai longevivi învăţători în a doua jumătate a secolului XX se numără Elena Pantazescu şi Genoveva Gherman, fiica învăţătorului Muraru Ilie şi a Mariei.

Din 1955, şcoala se numeşte de șapte ani mixtă, iar din 1957 Școala nr. 6 Roman. În 1957, predau aici primii profesori: Mihai Dominte, Maria Florea, Eugenia Foghel. În 1958 încep demersurile pentru construirea unui nou local pentru şcoală, lucrare ce se concretizează până în 15 septembrie 1960, fiind construită aproximativ jumătate din clădirea actuală, cinci săli de clasă cu parter şi etaj. Din 1960, lucrările sunt continuate de noul director, Alexandru Rezuş. În 1961, şcoala este racordată la canalizare şi apă potabilă, iar în 1970 lucrările la construirea şcolii sunt finalizate în forma pe care o vedem şi astăzi. Actualul gard ce delimitează curtea şcolii este construit în 1962, din sârmă cu soclu de beton. Din 1966, directori sunt menţionaţi Theodoru şi Ştefan Ciomârtan, care a deţinut această funcţie până în 1974. Între 1974-1981, conducerea şcolii este asigurată de profesorul de matematică Ioan Pârvu, succedat Maria Croitoru (1981-1982), profesor de Limba şi Literatura Română, iar din 1982 până în 2003 de profesoara de biologie Elena Vâlcescu, cu cea mai longevivă activitate în această funcţie. Un an important din perioada directorului Elena Vâlcescu este 1998, când se realizează reparaţii capitale la corpul vechi de clădire (aripa dreaptă). Directorul Vâlcescu este cea care demarează lucrările pentru clădirea actualei grădiniţe. Directori la început de secol XXI au fost: profesor Tatiana Cojocea (2003-2004), profesor pentru învățământul primar Ioan Vâtcă (2004-2005), profesor Grigore Văduva (2005-2017).

Din 2011, Şcoala Gimnazială „Carol I” devine structură a Liceului Tehnologic „Vasile Sav”, directorul adjunct, profesor Alexandru Onel, asigurând conducerea şcolii împreună cu directorii liceului, profesor Dan Zaharia şi, actualmente, profesor Lăcrămioara Ploşniţă.

„Ne-am străduit să spunem în câteva rânduri istoria de 130 de ani a unei instituţii de prestigiu. La final, dorim să amintim numele unor profesori – învăţători ce îşi desfăşoară activitatea noastră de lungă perioadă de timp: Luminiţa Dascălu, Lăcrămioara Amăzăroaie, Silvia Tabacaru, Rodica Sârbu, Ioan Vâtcă, Elena Cornelia Gherman, Mirela Constantinescu, cărora le oferim drept recunoştinţă aplauzele noastre. Directorii instituției, profesorii

Ploşniţă Lăcrămioara şi Onel Alexandru, alături de consilierul educativ al şcolii, profesor pentru învățământ preşcolar Amăzăroaie Lăcrămioara, au salutat ideea marcării celor două evenimente, iar în cuvântul lor au insuflat mândria şi bucuria de a învăţa într-o şcoală cu un trecut istoric, cu un corp profesoral bine pregătit. La mulţi ani, Şcoala Gimnazială «Carol I» Roman!”, au transmis cadrele didactice ale școlii.

 

 

 

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • Gumuș Sorin 3 ani

    LA MULȚI ANI!