DSP Neamț: 32 de persoane în auto-izolare și patru în carantină, în Neamț

DSP Neamț: 32 de persoane în auto-izolare și patru în carantină, în Neamț

Dimensiune text

 

Marți după-amiază, 25 februarie, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Neamț a informat, în contextul pericolului reprezentat de coronavirusul COVID-19, că la această dată sunt monitorizate, la nivelul judeţului, 32 de persoane în auto-izolare voluntară la domiciliu (Piatra Neamţ – 9 persoane, Roznov – 3 persoane, Roman – 2 persoane, Oglinzi – 2 persoane, Dobreni – 2 persoane, Ungheni – 7 persoane, Săbăoani – 3 persoane, Tîrgu Neamţ – 4 persoane) și 4 persoane în carantină (Ungheni – 3 persoane și Tîrgu Neamț – o persoană). Până la această dată au ieşit din supraveghere 4 persoane – 3 din Piatra Neamţ și una din Săvineşti.

„Până în prezent, toate persoanele aflate în supraveghere şi  monitorizare zilnică în judeţul Neamţ nu sunt simptomatice. În contextul în care România ar putea fi mai expusă la apariția de cazuri de infecție cu noul coronavirus pe teritoriul național, din cauza dinamicii călătoriilor cetățenilor români pe rutele terestre și aeriene dintre țara noastră și Italia, îndemnăm populația la calm, să se informeze corect, să respecte normele de igienă și sfaturile medicilor. Se recomandă evitarea aglomeraţiilor şi a spaţiilor închise aglomerate – săli de spectacole, malluri – precum şi limitarea tuturor activităţilor care implică deplasări”, precizează comunicatul DSP Neamț.

Specialiștii în sănătate publică arată că, în conformitate cu precizările Ministerului Sănătăţii, „la sosirea pe teritoriul României, toți călătorii asimptomatici din zonele afectate, respectiv Hubei (China), cele 12 localități din Italia, dar și persoanele care încă se mai află pe nava de croazieră Diamond Princess vor intra direct în carantină, pentru o perioadă de 14 zile. Persoanele  care vin din celelalte localități din regiunile Lombardia și Veneto vor intra în izolare voluntară la domiciliu timp de 14 zile, la sosirea în România”.

În contextul epidemiologic, DSP Neamț menționează zece elemente comportamentale care trebuie avute în vedere:

  1. Spălați-vă mâinile de multe ori;
  2. Evitați contactul cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute;
  3. Nu vă atingeți ochii, nasul și gura cu mâinile;
  4. Acoperiți-vă gura și nasul dacă strănutați sau tușiți;
  5. Nu luați medicamente antivirale și nici antibiotice decât în cazul în care va prescrie medicul;
  6. Curățați toate suprafețele cu dezinfectanți pe bază de clor sau alcool;
  7. Utilizați masca de protecție doar în cazul in care suspectați că sunteți bolnav sau în cazul în care acordați asistență persoanelor bolnave;
  8. Produsele „MADE in CHINA” sau pachetele primite din China nu sunt periculoase;
  9. Sunați la 112 dacă aveți febră, tușiți sau v-ați întors din China sau zonele in carantina din Europa de cel puțin 14 zile;
  10. Animalele de companie nu transmit coronavirus.

DSP Neamț a pus la dispoziția populației un set amplu de informații oficiale legate de noul virus, disponibil pe site-ul instiuției în secțiunea „Boli transmisibile”, la acest link.

 

 COMENTARII

WORDPRESS: 0