DSP a aprobat înființarea unei secții de îngrijiri paliative la Roman

Dimensiune text

Conducerea Spitalului Municipal de Urgenţă Roman, în frunte cu managerul general interimar al unităţii sanitare, medicul Maria Andrici, continuă demersurile pentru împlinirea unui vis al unui fost director al spitalului, medicul Cătălina Pălăncianu, şi anume înfiinţarea unui centru de îngrijiri paliative, care să funcţioneze în spaţiul unde se afla farmacia spitalului. Dacă ar exista un astfel de centru, bolnavii aflaţi în pragul morţii, pe care medicina nu îi mai poate salva, ar avea un loc special amenajat unde să îşi petreacă liniştiţi ultimele clipe ale vieţii, fără a se transforma într-o povară pentru familie.

La finalul anului trecut, spitalul a primit avizul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Neamţ pentru înfiinţarea acestei secţii, iar acum mai este necesară obţinerea unui aviz din partea Ministerului Sănătăţii.

„Pentru a crea această secţie, este nevoie de o modificare în structura spitalului, care trebuie aprobată de Ministerul Sănătăţii. Noi am fost la Bucureşti şi am discutat cu oficialii de la minister despre intenţiile noastre, iar de acum mai trebuie să depunem un memoriu prin care să explicăm în ce spaţiu va funcţiona această secţie, de unde luăm paturile şi personalul care va lucra acolo”, a precizat medicul Maria Andrici, managerul interimar al Spitalului Roman.

Secţia de îngrijiri paliative va avea zece paturi, care vor fi luate din alte secţii ale spitalului, cu o rată de ocupare mai mică, cum ar fi ORL (de unde vor fi luate cinci din cele 15 paturi existente în prezent), Oftalmologia sau secţia Recuperare Medicală.

Pentru a putea funcţiona acest compartiment, vor trebui să fie făcute angajări. „În funcţie de structura aprobată, vom putea angaja asistenţi medicali şi infirmieri, pentru această secţie, dar şi medici. Nu există specialitatea paliaţie în Medicină, ci este doar o competenţă, motiv pentru care vom putea încheia contracte de prestări servicii cu medici de diferite specialităţi, dar care să deţină şi această competenţă”, susţine directorul spitalului.COMENTARII

WORDPRESS: 0