HomeActualitate

Drumurile naționale prind rădăcini

Prefectura Neamț și Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic și de Vînătoare Suceava au demarat un proiect care vizează plantarea perdelelor forestiere de-a lungul drumurilor naționale. Prin acest proiect vor fi împădurite 22 de hectare de teren, din 18 comune din județul Neamț.

 

 

Miercuri, la Prefectura Neamț, primarii din zonele rurale s-au întîlnit cu prefectul, subprefectul județului și reprezentanți ai Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic și de Vînătoare (ITRSV) Suceava, pentru a demara proiectul privind plantarea perdelelor forestiere de-a lungul drumurilor naționale din județ. Legislația în acest sens există încă de acum opt ani, însă, pînă în 2011, a fost total ineficientă și, din cauza ambiguităților textului de act normativ, nu s-a făcut mai nimic.

În perioada 2005-2006 s-au realizat documentațiile tehnico-economice pentru înființarea de perdele forestiere de protecție, dar lucrările de împădurire vor începe abia în acest an. Pentru această operațiune, care va fi derulată de Romsilva, există bugetată în 2012 suma de patru milioane de lei pentru exproprieri, bani care ar ajunge pentru perdele de protecție pe o distanță de pînă la 150 kilometri de-a lungul căilor de comunicații. Dimensiunea plantației ar putea fi mai mare, avînd în vedere că legea prevede posibilitatea de a nu se face exproprieri, atunci cînd proprietarul este de acord să pună la dispoziție terenul.

În urmă cu trei ani s-au făzut studii de fezabilitate în județ. Acum, reprezentanții ITRSV vor trece pe la fiecare primar pentru a vedea care este situația terenurilor. Proprietarul terenului care are deschidere la drumul național și pe care se dorește să se împădurească are două posibilități: să dea pămîntul în folosința statului sau să fie expropriat„, a afirmat Vasile Șendrea, subprefectul județului Neamț.
Dacă își cedează pămîntul cu titlul gratuit, proprietarul primește de la stat un fel de rentă egală cu de șapte ori prețul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior pentru fiecare hectar, adică 750 lei/an/ha la valoarea de acum. Dacă nu, cel care deține terenul este expropriat, deoarece terenul este considerat de utilitate publică. „Unii primari au venit deja cu soluții, spunînd că au discutat cu proprietarii de terenuri, care au fost de acord să primească, la schimb, terenuri în altă zonă a comunei„, a precizat Vasile Șendrea.

La nivelul județului Neamț, vor fi împădurite 22 hectare, în 18 comune. Din zona Romanului, vor fi plantați arbori în comunele: Dulcești, Ruginoasa, Făurei, Botești, Gherăești și Săbăoani.

 

Primarii au identificat zonele unde vor face culturi forestiere

Iarna grea din acest an a determinat autoritățile județene să ia măsuri pentru a preîntîmpina efectele viscolului. Cum parazăpezile nu mai sînt de multă vreme un sistem de protecție care să poată fi menținut pe drumurile naționale și județene, acestea fiind furate pentru a fi comercializate, s-a considerat că perdelele forestiere sînt mult mai utile și eficiente. Perdelele de protecție nu sînt o noutate pe drumurile naționale și județene. Acestea au existat și și-au arătat eficiența înainte de 1989, dar, odată cu retrocedarea terenurilor, au fost tăiate de către proprietari, care au ignorat importanța lor și efectele negative asupra mediului înconjurător.

În comuna Ion Creangă, astfel de perdele forestiere au fost plantate, înainte de 1989, pe 60 de hectare, între satele Muncelu și Ion Creangă. „Ideea nu este nouă, ci tocmai din perioada interbelică. Faptul că aceste liziere au fost tăiate cînd s-a dat pămîntul la oameni nu a fost un lucru bun. Aceste perdele forestiere au un rol de protecție nu doar în calea viscolului, ci și în calea alunecărilor de teren. Vom face culturi forestiere între Izvor și Averești. Am făcut deja o comandă de puieți de salcîm, care vor fi plantați pe o suprafață cu lungimea de 1,9 kilometri și lățimea de cinci metri„, a spus Petru Prichici, primarul comunei Ion Creangă.

Pentru punerea în practică a acestui proiect, autoritățile locale vor fi sprijinite de ocoalele silvice. Singura problemă rămîne încheierea unor contracte cu proprietarii de terenuri din zona unde vor fi plantate aceste perdele protectoare. „Pentru a putea face aceste culturi, se va încheia un contract între proprietarul de terenuri și primărie, urmînd ca, după ce arborii vor ajunge la maturitate, să rămînă în exploatarea proprietarilor de terenuri„, a spus primarul comunei Ion Creangă.

Mai puțin costisitoare decît parazăpezile și la îndemîna autorităților locale, culturile forestiere așezate sub formă de perdele nu sînt costisitoare și fac economie la bugetul primăriilor, care sînt nevoite, în perioadele de iarnă, să cheltuie foarte mulți bani pe carburantul folosit la deszăpezire.

Astfel de perdele forestiere vor fi plantate și în alte zone vulnerabile, cum ar fi între satele Bozienii de Sus (comuna Ruginoasa) și Baratca (comuna Bărgăoani), prin comuna Făurei, pe o lungime de doi kilometri și pe o lățime de șase metri. „Este o măsură bună, care va reduce efectele ninsorilor și cheltuielile la bugetul local„, a spus Vasile Gherghel, primarul comunei Făurei. Cît privește efectele acestei acțiuni, acestea se vor vedea în timp. „Eficiența perdelelor va putea fi văzută abia peste 3-4 ani„, a mai spus primarul comunei Făurei.

Comentarii

WORDPRESS: 0