Drumul CSM Roman spre Europa trece prin Ungaria

Drumul CSM Roman spre Europa trece prin Ungaria

 

sigla EHFDuminică, 16 octombrie, echipa de handbal feminin CSM Roman începe campania europeană a acestui sezon, cu prima manșă din turul al doilea preliminar al Cupei EHF. Adversară îi va fi echipa Alba Fehérvár KC, din Ungaria.

Conform tragerii la sorți, meciul tur de duminică se dispută în Sala Sporturilor din Roman și va începe la ora 11.00, transmis în direct pe internet pe www.roman24.ro. Arbitrii vor fi Georgi Doychinov și Yulian Goretsov (Bulgaria), iar observator din partea federației europene va fi Telemachos Savvides (Cipru). Biletele pentru intrarea la meci costă 15 lei. Echipa calificată în turul următor va fi aflată duminica viitoare, în Ungaria. Învingătoarea va disputa, apoi, turul al treilea preliminar, în 12/13, respectiv 19/20 noiembrie.

Pentru competițiile europene, sezonul 2016 – 2017 este primul în care nu se va mai disputa Cupa Cupelor la handbal, astfel că echipele care au performat în turneele naţionale de tip „cupă” evoluează în Cupa EHF – sistem similar celui din fotbal, din Europa League. Este cazul CSM Roman, care s-a calificat pentru acest sezon al Cupei EHF după ce a disputat finala Cupei României în sezonul precedent. În premieră, după acelaşi model din fotbal -, Cupa EHF va avea trei tururi preliminare, urmate de şase runde de jocuri în grupe, sferturi de finală, semifinale şi finală. 61 de echipe vor evolua în total în acest sezon al Cupei EFH.

A patra participare în cupele europene

Pentru echipa din Roman, este a patra participare în competițiile europene, a treia consecutivă. În sezonul 2006 – 2007, HCM Roman evolua în Challenge Cup, sub comanda lui Liviu Paraschiv și a regretatului Dan Moisii, unde avea să ajungă până în semifinale. Adversari i-au fost: Karpati Uzhgorod (Ucraina) în optimi, 28-20 și 32-20, Cercle Dijon Bourgogne (Franța) în sferturi, 24-18 și 23-23, și Naisa Nis (Serbia) în semifinale, 19-23 și 24-20.

După venirea la Roman a antrenorului Florentin Pera, în 2013, echipa reușește trei calificări consecutive în Europa. În sezonul 2014 – 2015, HCM Roman evoluează în Cupa Cupelor, acolo unde ajunge până în optimi. Adversari i-au fost: Skuru IK (Suedia) în turul al treilea preliminar, 30-30 și 24-19, și FC Midtjylland (Danemarca) în optimi, 20-24 și 21-29. Sezonul 2015 – 2016 aduce HCM Roman o participare în Cupa EHF, acolo unde se oprește tot în optimi. Adversari i-au fost: Fram Reykjavík (Islanda) în turul al treilea preliminar, 29-25 și 27-22, și Corona Brașov în optimi, 22-21 și 21-26.

O lună octombrie dificilă pentru CSM Roman

Acum, a treia campanie europeană consecutivă a echipei romașcane se va desfășura sub coordonarea antrenorului Andon Boshkovski. CSM Roman se află pe locul opt în campionatul intern, cu 9 puncte după primele șase runde, cu două victorii, trei rezultate de egalitate și o înfrângere.

Partida de duminică din Cupa EHF vine într-o perioadă aglomerată pentru echipa romașcană. CSM Roman a disputat în devans, miercuri, 12 octombrie, partida din etapa a șasea, în deplasare la Corona Brașov, 22-22. Miercurea viitoare, 19 octombrie, va primi acasă vizita liderului Dunărea Brăila, iar după returul din Ungaria de duminică, 23 octombrie, va juca în etapa a opta, în deplasare, la SCM Craiova, joi, 27 octombrie.

CSM Roman lot 2016-2017

 

„Așa cum anticipam, luna octombrie este o perioadă foarte densă în jocuri. Iată că acum a venit momentul pentru o sărbătoare pentru Roman. Trebuie să fie un motiv de mândrie pentru noi că jucăm din nou în cupele europene, de această dată în compania unei formații foarte puternice din Ungaria și din Europa, o obișnuită a cupelor europene. Însă eu am încredere în jucătoarele noastre și sunt convins că, la ora jocului, vor fi într-un maxim de formă și se vor mobiliza exemplar pentru a obține o victorie în această partidă cu Alba Fehérvár”, a afirmat viceprimarul Lucian Micu.

Cine este Alba Fehérvár

Clubul Alba Fehérvár KC a fost fondat în 1968. Echipa nu a mai urcat în prima ligă maghiară mai sus de locul al cincilea din sezonul 2007 – 2008 – ultimul sezon terminând pe locul al optulea, din 12, în sezonul regulat, şi pe locul 6 după play-off. Este o prezenţă obişnuită în primele tururi ale Cupei EHF. În trecut, a avut mari performanţe în Europa, câştigând Cupa EHF, în 2005, sub titulatura de Cornexi-Alcoa – trecând în finală de un nume mare al handbalului din Ungaria, Györi -, şi fiind semifinalistă a aceleiaşi competiţii în 2002 şi 2014.

Sala Köfém Sportcsarnok, în care Fehérvár KC îşi dispută meciurile, are o capacitate de 1.000 de locuri. Oraşul Fehérvár se află la circa 50 de kilometri sud-vest de Budapesta şi are o populaţie de circa 99.000 de locuitori.

Sala în care dispută meciurile Alba Fehérvár KC

Sala în care dispută meciurile Alba Fehérvár KC

 

În acest sezon al Cupei EHF, Alba Fehérvár KC a intrat în competiție în primul tur preliminar, acolo unde a trecut de Vistal Gdynia (Polonia), 27-17 și 28-17. În sezonul intern, Alba Fehérvár se află în acest moment pe locul al 11-lea din 14, cu o victorie și trei înfrângeri. Lotul de 24 de jucătoare al echipei are în componență șase jucătoare străine: interul stânga Biljana Bandelier și interul dreapta Jelena Lavko (Serbia), pivotul Daniela De Oliveira Piedade (Brazilia), interul dreapta Elena Gjeorgjievska (Macedonia), centrul Ishitate Mayuko (Japonia) și interul dreapta Claudine Mendy (Franța). Nouă jucătoare de la Alba Fehérvár au evoluat în Liga Campionilor. Media de înălțime a lotului este de 1,75 metri, iar media de vârstă de puțin peste 23 de ani, dar Alba Fehérvár are jucătoare cu experiență precum sârboaica Biljana Bandelier (30 de ani), brazilianca Daniela De Oliveira Piedade (37 de ani), Orsolya Herr (31 de ani) sau Tamara Tilinger (27 de ani).

alba-fehervar-kc-2016-2017

 

Alte trei echipe românești în turul al doilea al Cupei EHF

Dacă CSM Roman a intrat în competiție direct în turul al doilea, Dunărea Brăila, Corona Brașov, și CSM Ploiești au disputat, în septembrie, un tur suplimentar. Dunărea Brăila a trecut de HB Dudelange (Luxemburg) și va întâlni sâmbătă, 15 octombrie, în deplasare, HC Gomel (Belarus). Corona Brașov a trecut în prima rundă de HZRK Grude (Bosnia) și va întâlni sâmbătă SG BBM Bietigheim (Germania). CSM Ploiești a trecut de HC Neistin (Insulele Feroe) și va întâlni weekendul viitor Iuventa Michalovce (Slovacia).

 


COMENTARII

WORDPRESS: 0