Prima paginăSport

Drumul către cupele europene al HCM Roman continuă

Dimensiune text

HCM03Miercuri, 19 februarie, HCM Roman va juca pe teren propriu cu CSM Bucureşti, de la ora 17, în etapa a 18-a a Ligii Naţionale feminine de handbal.

Determinare, ambiţie, valoare şi unitate de grup sunt câteva dintre caracteristicile acestei frumoase echipe numită HCM Roman, ocupantă a locului al treilea în prima ligă a handbalului românesc după disputarea a 17 etape. Doar echipele din Baia Mare şi Braşov, considerate ca favorite la titlul naţional în ediţia 2013-2014, o devansează. HCM Roman are în acest moment, cu cinci etape înainte de sfârşitul returului, un punctaj superior faţă de echipe cu tradiţie şi multe prezenţe în cupele europene, competiţie la care echipa pregătită de Florentin Pera şi Viorel Lazăr are tot dreptul să participe în toamna viitoare, după cele demonstrate în actuala ediţie a întrecerii naţionale.

HCM01

De cealaltă parte, CSM Bucureşti este în creştere. Are antrenor nou, de la începutul lunii: Lucian Ghiulai, cel care l-a înlocuit pe Vasile Mărgulescu. Mai mult, a reuşit să transfere şi jucătoare de mare valoare, precum Patricia Vizitiu sau Iulia Curea, cea de-a doua având drept de joc din toamnă. De altfel, vor fi lesne de sesizat schimbările din echipa bucureşteană faţă de meciul tur. Partida de la Sala Sporturilor din Roman, care va începe la ora 17, va fi arbitrată de cuplul clujean Ioan Barbu / Gabriel Badiu, care-l va avea ca observator federal pe Remus Cojocaru.

Pera„Vom lupta până la ultima picătură de energie”

Florentin Pera (antrenor principal la HCM Roman): „Ne dorim să confirmăm forma bună în care ne aflăm. Să jucăm cu aceeaşi atitudine şi determinare şi să obţinem trei puncte. Am arătat că avem potenţial, optimism şi încredere. Fetele sunt motivate pentru accederea în play-off. CSM Bucureşti are o echipă din ce în ce mai puternică şi care îşi propune să ajungă la cotă de Liga Campionilor. Sunt multe jucătoare cu experienţă şi valoare acolo, precum Vărzaru, Dobrin, Niculae, Glibko şi Vizitiu, dar şi handbaliste tinere, în plin proces de afirmare. Și lotul nostru este format din jucătoare foarte bune, în care am foarte multă încredere. Sunt convins că vor lupta pentru fiecare minge, până la ultima picătură de energie. Aşteptăm, ca de obicei, acest public cald care ne-a susţinut şi ne va susţine. Va fi un meci deosebit de important, pentru păstrarea locului al treilea, în faţa unei echipe care este posibil să se mai întărească până în faza play-off la care nu numai că nu a renunţat, ci se şi anunţă ca hotărâtă să o atingă. Avem nevoie de victorie pentru liniştea din finalul campionatului. Fiecare joc trebuie tratat foarte atent, cu maximă seriozitate, la victorie. Noi venim după un meci foarte tare, cu lidera. Pentru jocul cu Bucureştiul este incertă Paula Pavăl. Carmen Stoleru a trecut bine de testele din pregătire şi urmează să vedem, până va începe meciul, cum se va simţi. Încă nu ne-am edificat. Este jucătoare extrem de importantă, factor mobilizator. Ambiţioasă, a pus şi pune tot sufletul şi îşi doreşte foarte mult să reintre în joc. Am făcut, marţi, un antrenament la ora jocului. Toate fetele s-au pregătit foarte bine. Atmosfera din cadrul grupului este foarte bună înaintea acestor ultime jocuri din retur. Sunt sigur că va fi un meci extrem de disputat, ca şi celelalte. Campionatul se va juca până în ultimele minute ale ultimei etape. Este o ediţie mai echilibrată ca oricând, cu răsturnări de situaţie şi surprize care vor continua. Știu că echipa adversă va juca la sacrificiu. Aşa vom juca şi noi”.

Ciocan Ionel„Vrem un arbitraj corect!”

Ionel Ciocan (director general al SC Rossal SRL Roman): „Sper să dovedim că merităm clasarea pe locul al treilea. Am asistat şi eu la conferinţa de presă de la meciul trecut, cu Baia Mare, în care primarul din Maramureş a avut cuvinte de laudă pentru echipa noastră şi a spus că a adus-o pe a lor cu picioarele pe pământ. Urez succes handbalistelor noastre şi păstrarea poziţiei pe care se află! Arbitrajul va fi un factor decisiv în aceste ultime etape rămase până la încheierea returului. Ne dorim ca noua conducere a Federaţiei să ţină cont foarte mult de acest aspect şi să fie arbitraje corecte la toate meciurile. Nu vrem să fim nedreptăţiţi, aşa cum nu vor nici celelalte echipe. Toate au muncit şi vor să-şi vadă roadele muncii”.

Leoreanu Laurentiu„Este imperativ să câştigăm!”

Laurenţiu Dan Leoreanu (primarul Romanului, preşedinte de onoare al HCM): „Chiar dacă acum suntem pe podium, linia se trage la sfârşit. Obiectivul nostru rămâne calificarea în play-off. Baia Mare şi Braşovul sunt deja sus. Noi ne batem cu cele de pe locurile al patrulea până la al şaptelea. Ne jucăm şansa. Eu previzionez o clasare pe locurile al treilea sau al patrulea. Bucureştiul are acum jucătoare foarte puternice. Nu mai este echipa din tur. Și noi am fi vrut-o pe Patricia Vizitiu, însă nu ne putem permite să plătim un salariu de 6.000 de euro. În următoarele două partide ne propunem două victorii. Este imperativ să câştigăm! Să jucăm clar, vertical, pragmatic. Sper ca până la meciul cu Craiova, din ultima etapă, să fie rezolvată ecuaţia calificării în play-off. După aceea, vom putea face şi alte calcule. Toate echipele s-au întărit şi se vor întări”.

Carnariu Gheorghe„CSM Bucureşti va pierde, la Roman”

Gheorghe Carnariu (secretar al municipiului Roman): „Inutil să mai spun că meciul este foarte important. O victorie ne va consolida poziţia meritată pe care ne aflăm. Sunt convins că fetele vor juca la fel de bine ca la Baia Mare şi că vor câştiga. Echipa din Bucureşti va pierde, la Roman, întrucât a noastră este mai valoroasă. Va fi un rezultat care va contribui la obţinerea unei performanţe unice în handbalul romaşcan”.

 

Daniela Băbeanu are şi un play-off separat, în topul golgheterilor

Deşi nu a apucat să joace prea mult în meciul trecut de la Baia Mare, fiind accidentată în prima parte a aceluia, Daniela Băbeanu a reuşit să înscrie de două ori şi să se menţină în topul celor mai bune marcatoare din Liga Naţională. Coform unui clasament, provizoriu, Băbeanu se află pe poziţia a doua, cu 122 de goluri, la egalitate cu Irina Glibko, de la CSM Bucureşti. Janina Luca, de la HCM Râmnicu Vâlcea, are 123 de reuşite. Foarte aproape de cele trei se mai află: Mihaela Senocico (U Cluj) – 120, Alla Sheiko (U Neptun Constanţa) – 118, şi Florentina Cartaş (Cetate Deva) – 117.

În tur, bucureştencele au învins cu 21-18 (13-10)

Unul dintre meciurile cele mai importante ale etapei a şaptea a Ligii Naţionale a fost cel disputat pe 1 noiembrie 2013, între CSM Bucureşti şi HCM Roman. Victoria a fost obţinută de echipa gazdă, 21-18 (13-10), în urma unui meci echilibrat, în care handbalistele din Bucureşti s-au aflat în avantaj tot meciul, cu o singură excepţie, 10-10 în minutul 26, pe fondul unui joc în care portarul Tereza Pîslaru a ieşit în evidenţă. O nouă perioadă cu HCM Roman mai concentrată a adus scorul la 14-13, în minutul 40. Pera a fost sancţionat de arbitrii Ciurea şi Barbu cu eliminare temporară, ceea ce a dus la scoaterea de pe teren a unei jucătoare de la HCM. Cu toate acestea, în minutul 47, scorul era 17-15 şi se anunţa un final încins de partidă, mai ales că Paula Vişan apăra foarte bine. N-a fost aşa. În pofida susţinerii frenetice a unui grup de copii de la LPS Roman, gazdele s-au desprins la 20-16 în minutul 55 şi, apoi, au jucat la menţinerea rezultatului. CSM Bucureşti: Iordache, Șerban  – Stoian (6), Zaremba (5), Pavăl (4), Dobrin (3), Chiţulescu (1), Vărzaru (1), Doica (1). HCM Roman: Pîslaru, Vişan – Krumova (4), Băbeanu (4), Genkova (3), Joldeş (3), Stoleru (2), Horobeţ (2), Agrigoroaei, Bokaric.

Etapa de miercuri, 19 februarie: HCM Roman – CSM Bucureşti (ora 17), CSM Cetate Deva – HC Dunărea Brăila (ora 18), Universitatea Jolidon Cluj – Universitatea Neptun Constanţa (ora 18), SCM Craiova – HCM Râmnicu Vâlcea (ora 16), HC Zalău – HCM Baia Mare s-a disputat marţi seară, de la ora 19.15, Corona Braşov – CSM Ploieşti (ora 18).

Etapa următoare, a 19-a, sâmbătă, 22 februarie: HCM Roman – CSM Cetate DevaTrans (ora 11), CSM Ploieşti – SCM Craiova (ora 11), HCM Râmnicu Vâlcea – Universitatea Jolidon Cluj (ora 11), Universitatea Neptun Constanţa – HC Dunărea Brăila (ora 11). Meciul dintre HCM Baia Mare şi Corona 2010 Braşov va avea loc duminică, de la ora 14.35, iar cel dintre CSM Bucureşti şi HC Zalău se va disputa luni, de la ora 17.30.

După încheierea returului, primele şase clasate vor participa în faza play-off a competiţiei, iar celelalte şase în faza play-out. Este foarte important şi locul în clasament. Primele trei poziţionate vor avea avantajul de a juca un meci mai mult pe teren propriu decât echipa cu care se va împerechea: 1 cu 6, 2 cu 5 şi 3 cu 4. În prima fază a turneului play-off se va juca după sistemul „cel mai bun din trei meciuri”.

Clasament

1 Baia Mare171601499-38248
2 Braşov171412492-41643
3 Roman171016400-38431
4 Brăila17926392-37129
5 Zalău17917392-38028
6 Cluj17908485-46827
7 Bucureşti**17818418-42024
8 Deva17638443-43421
9 Craiova*17539396-43117
10 Constanţa174211387-44214
11 Ploieşti173113377-46510
12 Vâlcea170314386-4743

*SCM Craiova a fost penalizată cu un punct din cauza folosirii unei handbaliste fără drept de joc

**CSM Bucureşti a fost penalizată cu un punct din cauza folosirii unei handbaliste fără drept de joc

primarie handbal

COMENTARII

WORDPRESS: 0