DREPTUL cititorilor Ziarului de Roman la informare, refuzat de Biroul Electoral Local

DREPTUL cititorilor Ziarului de Roman la informare, refuzat de Biroul Electoral Local

Dimensiune text

 

alegeri08-680x365În urmă cu mai bine de o săptămână (mai exact, pe 6 mai 2016), Ziarul de Roman a depus la Biroul Electoral Local o cerere pentru a avea acces la declaraţiile de avere şi de interese ale celor şapte candidaţi înscrişi pentru funcţia de primar al municipiului Roman, în virtutea faptului că aceste declaraţii sunt publice, iar cititorii noştri, cetăţeni cu drept de vot, au DREPTUL de a cunoaşte cât mai multe informaţii despre cei pe care îi vor vota. Din păcate, Biroul Electoral Local Roman a refuzat dreptul cetăţenilor de a cunoaşte declaraţiile de avere şi de interese ale candidaţilor, pe motiv că cererea noastră este în conformitate cu Legea 544 din 2001, ce se aplică doar autorităților publice.

Inexplicabil este faptul că aceste declaraţii, aşa cum ne-a informat conducerea Biroului Electoral Local, sunt transmise către Agenţia Naţională pentru Integritate, care le va posta pe site-ul instituţiei, cu precizarea că încărcarea documentelor se face destul de greoi, fiind vorba despre declaraţii de avere şi interese ale tuturor candidaţilor din România, atât pentru funcţia de primar, cât şi pentru cea de consilier local sau consilier judeţean (din fiecare comună, oraş sau municipiu din ţară), însemnând peste un milion de documente. Acum, pe site-ul Agenţiei sunt înregistrate doar 87.820 de declaraţii.

La ora redactării acestui articol, pe site-ul Agenţiei Naţionale de Integritate figurează doar declaraţia de avere şi declaraţia de interese ale candidatului PNL – Laurenţiu Dan Leoreanu, informaţii pe care Ziarul de Roman le-a publicat anterior, cu ajutorul informaţiilor de pe site-ul Primăriei Roman, candidatul fiind primarul municipiului Roman.

La fel de inexplicabil este faptul că cererea justificată a Ziarului de Roman pentru informarea corectă a cititorilor noştri despre toţi candidaţii la funcţia de primar, nu doar a actualului primar, a fost respinsă cu unanimitate de voturi (din Birou fac parte membrii tuturor partidelor înscrise în cursa electorală), iar adresa ne-a fost comunicată de pe e-mail-ul personal al membrului PSD din Birou, e drept, semnată de judecătorul Mirela Giurgilă, preşedintele Biroului Electoral Local.

Motivul refuzului este legat de faptul că Biroul Electoral Local nu este autoritate publică, deci nu se supune Legii 544 din 2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public.

Ziarul de Roman şi rezervă dreptul de a constata lipsa de transparenţă a Biroului Electoral Local într-un caz care nu vizează protejarea unor date ce au caracter confidenţial, pentru că, repetăm, acele declaraţii de avere şi interese sunt publice. Dar, din cauza birocraţiei, cititorii noştri vor afla, cel mai probabil, după alegeri, ce avere şi ce interese au cei care le cer votul.

Ce a cerut Ziarul de Roman

„Adresa Nr. 0605 / 6 mai 2016
Către: Biroul Electoral Municipal Roman, Circumscripţia electorala nr. 2 – Municipiul Roman
În atenţia: Doamnei Preşedinte, Judecător Mirela Giurgilă

Bună ziua.

În conformitate cu prevederile Legii 544 din 2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, în vederea realizării unui material de presă, vă rugăm să ne oferiţi, în format fizic sau în format electronic, pe adresa de e-mail: redactia@ziarulderoman.ro, declaraţiile de avere şi de interese ale candidaţilor la funcţia de primar al municipiului Roman la alegerile locale din luna iunie 2016.
Cu mulţumiri pentru amabilitate şi promptitudine,
Claudia Matei, redactor şef”

Ce răspuns am primit de la Biroul Electoral Local

„ROMÂNIA
JUDEŢUL NEAMŢ
BIROUL  ELECTORAL  DE CIRCUMSCRIPŢIE  Nr. 2 ROMAN
Nr. 18 /17.05.2016

Catre,
ZIARUL DE ROMAN

DOAMNA REDACTOR SEF,

Cu referire la adresa dvs emisa sub nr. 0605 din data de 06.05.2016, prin care solicitati declaratiile de avere si de interese depuse de candidatii la functia de primar al Municipiului Roman pentru alegerile locale din 2016, va comunicam faptul ca, in sedinta B.E.C. nr. 2 Roman desfasurata in data de 16.05.2016, in urma dezbaterilor cu privire la acest punct de pe ordinea de zi, cu unanimitate de voturi, membrii biroului au hotarat respingerea solicitarii formulata de Ziarul de Roman privind comunicarea declaratiilor de avere si de interese ale candidatilor la functia de primar, motivat de faptul ca, potrivit dispozitiilor art 2, lit. a) din Legea 544/2001 „prin autoritate sau institutie publica se intelege orice autoritate ori institutie publica ce utilizeaza sau administreaza resurse financiare publice, orice regie autonoma companie nationala, precum si orice societate comerciala aflata sub autoritatea unei autoritati publice centrale ori locale si la care statul roman sau, dupa caz, o unitate administrativ-teritoriala, este actionar unic ori majoritar”.  Avand in vedere, totodata, ca birourile electorale, in speta, birourile electorale de circumscriptie nu se circumscriu notiunii de autoritate sau institutie publica astfel cum este mentionata in textul de lege indicat mai sus, acestea nu pot sa elibereze copii de pe declaratiile de avere/interese a candidatilor la functia de primar al Municipiului Roman.

Mai mult, legea nr. 115/2015 care reglementeaza activitatea birourilor electorale, nu prevede o asemenea atributie in sarcina B.E.C. nr. 2 Roman, iar potrivit art. 3 alin. (5) din Legea nr. 176/2010, aceste declaratii au fost inaintate catre Agentia Nationala de Integritate, urmand ca respectivele declaratii sa fie publicate pe pagina proprie de internet a institutiei, in conformitate cu dispozitiile art. 3 alin. (7) din acelasi act normativ.

Preşedinte BEC nr. 2,
Jud. Mirela Giurgilă”

 COMENTARII

WORDPRESS: 3
  • la Bacau s-a putut, aici nu se poate. are cineva ceva de ascuns? oricum sunt multe neadevaruri in aceste declaratii – detine Nissan Micra dar toata lumea il vede in oras la volan de Mercedes samd. Macar ne dadeam si noi seama(cei care nu si-au dat inca) despre ce fel de oameni avem printre candidati. Rusinica BEL!

    • maria 4 ani

      in general in jud neamt totul se intampla altfel decat in jud Bacau, adica anormal

  • Reprezentantii partidelor in BEL au ,,batut un cui in talpa” propriilor ,,catindati” la Primarie !! Ca asa au intzeles ei sa-i ajute !!!!