Prima paginăActualitateNeamt

Drame marcate cu puncte negre pe harta judeţului

Dimensiune text

Cele mai riscante porţiuni de drum sunt pe E85, DN 15D şi DN 15. Doar anul acesta, 34 de persoane şi-au pierdut viaţa pe şoselele din judeţ.

Vieţi pierdute, destine schimbate, drame şi tregedii. Acestea sunt, în realitate, cifrele din statisticile Poliţiei Rutiere, statistici în baza cărora se stabilesc punctele negre de pe drumurile din Neamţ.

În 2012, în judeţul Neamţ erau cinci puncte negre: patru în zona Roznov – Piatra Neamţ şi unul pe raza comunei Horia, pe drumul european E85. Anul acesta, conform noilor statistici, punctele negre se află în altă parte: unul pe raza comunei Horia, unul pe raza comunei Secuieni, unul pe DN 15D – la Girov – şi al patrulea pe DN 15 – la Roznov.

puncte 2Poliţiştii rutieri susţin că, în ultimii ani, numărul accidentelor grave a fost din ce în ce mai mic. Chiar şi aşa, în primele nouă luni ale acestui an, cursul vieţii a sute de persoane a fost schimbat în urma unor evenimente rutiere care au avut loc pe şoselele din Neamţ. „La nivelul judeţului s-au produs 166 de accidente grave, soldate cu decesul a 34 de persoane, rănirea gravă a 165 de persoane şi rănirea uşoară a altor 68 de persoane”, a afirmat subcomisarul Costel Irina, din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Neamţ.

În 2013, în judeţul Neamţ s-au produs 501 de accidente de circulaţie. „Au fost 219 accidente grave, soldate cu 55 morţi, 208 răniţi grav şi 86 răniţi uşor, fiind serviciul care a înregistrat una din cele mai mari scăderi pe această linie la nivel naţional”, se arată într-un bilanţ al IPJ Neamţ referitor la activitatea din anul 2013.

„Punctul negru” reprezintă un sector de drum cu lungimea de maximum un kilometru, pe care, într-o perioadă de cinci ani consecutivi, s-au înregistrat minimum zece accidente grave de circulaţie, soldate cu cel puţin zece persoane decedate sau rănite grav. Practic, prin implementarea acestui program, şoferii vor întîlni în trafic un nou indicator rutier – format dintr-un triunghi cu laturile de culoare roşie şi în mijloc cu un cerc negru – care semnalează o zonă cu risc ridicat de accidente.

Pentru a evita să ajungă cifre în statisticile autorităţilor, la vederea acestui indicator rutier, conducătorii auto trebuie să aibă în vedere reducerea vitezei de deplasare, sporirea atenţiei şi evitarea efectuării oricăror manevre riscante.

Articol mai vechi

COMENTARII

WORDPRESS: 0