Prima paginăNeamt

Două centre de zi noi, în Eparhia Romanului

Dimensiune text

În Eparhia Roman vor funcționa două centre de zi pentru copii: în Roman, la Biserica „Sfîntul Vasile cel Mare”, și în satul Stănița, la așezămîntul social din cadrul Bisericii „Sfîntul Nicolae”.

 

În satul Stănița a funcționat un centru social ca urmare a unui proiect cu finanțare externă, care a oferit servicii sociale unui grup de elevi, printre care posibilitatea servirii unei mese calde. Timp de cinci ani, între 2002 – 2007, cît timp s-a derulat proiectul, copiii care proveau din familii nevoiașe au participat la activitățile din cadrul centrului.

După această perioadă, activitatea centrului social a revenit administrației publice locale. Continuarea finanțării proiectului din bugetul local s-a dovedit o misiune imposibilă. „Centrul social a funcționat o perioadă cu sprijinul parohiilor din comună, după care activitatea centrului a fost sistată„, a declarat Laurențiu Bebi Todireanu, primarul comunei Stănița.
Cum clădirea a fost transformată în unitate școlară, continuarea acestui proiect se va face în așezămîntul social-filantropic „Sfîntul Ilie”, construit în incinta Bisericii „Sfîntul Nicolae” cu sprijinul PS Ioachim Băcăuanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului. „Ne gîndim să facem un centru de zi pentru 30 de copii din Stănița, unde aceștia să poată servi o masă și să-și poată face lecțiile„, a precizat preotul Eugen Ciuche, consilier la Sectorul social-filantropic și misionar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

Un alt centru de zi este prevăzut a se înființa la Biserica „Sfîntul Vasile cel Mare” din Roman. „În subsolul bisericii este amenajat un spațiu în care poate funcționa centrul de zi. Deși în biserică există toate dotările necesare pentru prepararea hranei, luăm în calcul și obținerea hranei în sistem catering. Părintele Florin Țuscanu a identificat copiii din parohie care vor face parte din grupul țintă„, a spus preotul Eugen Ciuche.

COMENTARII

WORDPRESS: 0