Dosarul măcelarilor: 11 ani de închisoare pentru Florentin Gheorghiu

Dimensiune text

Celebrul om de afaceri implicat în „dosarul măcelarilor” a fost ridicat, marți, de polițiști. El are de executat 11 ani de închisoare, într-un dosar judecat la Covasna, sentința fiind definitivă. Partenerul său de afaceri, Petruță Ionașcu, va sta la pușcarie șase ani și opt luni. Mii de porci au fost achiziționați cu file cec fără acoperire, înșelătoria fiind de miliarde de lei vechi.

 

Marți, Ionel Florentin Gheorghiu, din Horia, și unul din partenerii săi de afaceri, Petruță Ionașcu, au ajuns, din nou, după gratii. Ionel Florentin Gheorghiu este celebru pentru țepele pe care le-a dat, în anii 2006-2009, în afacerile cu vînzarea de porci. El a mai fost judecat în alte dosare, alături de alți parteneri, unii dintre aceștia aflîndu-se deja după gratii.

Marți, polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Neamț au pus în executare mandatele de arestare emise pe numele lui Ionel Florentin Gheorghiu, din Horia, și Petruță Ionașcu, din Trifești, care au fost încarcerați. Ei au fost condamnați într-un dosar judecat la Covasna, pentru fapte similare cu cele săvîrșite în trecut, iar Înalta Curte de Casație și Justiție a menținut decizia instanței, împotriva căreia cei doi au făcut recurs. Astfel, Ionel Florentin Gheorghiu a fost condamnat definitiv la 11 ani de închisoare cu executare, în vreme ce Petruță Ionașcu a fost condamnat la șase ani și opt luni cu executare.

 

Țepe după țepe

 

Numele lui Ionel Florentin Gheorghiu apare în numeroase dosare instrumentate de oamenii legii, în care este acuzat de țepe de sute de mii de lei. În calitate de administrator al firmei romașcane Carpil SRL, în luna ianuarie 2006, Ionel Florentin Gheorghiu a încheiat un contract de vînzare-cumpărare cu SC Crinsuin SRL din Pecineaga, județul Constanța, prin care a achiziționat cîteva mii de porci în vederea sacrificării în abatorul pe care firma romașcană îl deținea pe raza comunei Secuieni. Plata porcilor se făcea pe bază de file cec.

După cîteva luni, firma romașcană a acumulat datorii la furnizorul din Constanța în sumă de 290.000 de lei, din care a plătit parțial, dar a mai și emis 28 de file cec fără acoperire bancară, firma romașcană aflîndu-se în interdicție bancară. O altă firmă păgubită de romașcan a fost SC Moroșanu Prest SRL din Piatra Neamț, care, pentru 88 de capete porcine vii, a primit o filă cec și un bilet de ordin, tot fără acoperire. Prejudiciul cauzat firmei pietrene a fost de 47.552 de lei.

O altă faptă pentru care Ionel Florentin Gheorghiu a fost anchetat și trimis în judecată este legată de „tranzacțiile” pe care acesta le-a făcut în cadrul firmei. Achetatorii au stabilit că, în lunile ianuarie-iunie 2006, în baza unor dispoziții de plată, din casieria firmei romașcane au fost ridicate, de către Gheorghiu și un asociat de-al său, avansuri pentru achiziționarea de materii prime, materiale și animale. Banii nu au putut fi justificați în totalitate, chiar dacă era vorba despre 961.789 de lei noi. În acest dosar, el a fost condamnat la închisoare de patru ani.

În 2009, Ionel Florentin Gheorghiu a fost arestat din nou. Atunci, polițiștii de la Serviciul de Investigare a Fraudelor au făcut, simultan, cinci percheziții la locuințele lui Constantin Daria, din Roman, Cristian Gogu, din Trifești, și Ionel Gheorghiu, din Horia. Cei trei se aflau în vizorul Poliției după ce au devenit principalii suspecți într-un caz de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave și un prejudiciu de peste 12 miliarde de lei vechi.  Faptele comise de cei trei au avut loc în perioada noiembrie-decembrie 2008, cînd carnea de porc avea căutare și era ușor vandabilă. În calitate de administrator al unei firme, Constantin Daria a „cumpărat” marfă de la două firme din Prahova. La început a luat cantități mici și le-a plătit corect, pentru a cîștiga încrederea patronilor. Ulterior, a ajuns să ridice tone de carne, în schimbul cărora a lăsat niște bilete la ordin fără absolut nici o valoare, pentru că firma sa nu avea un leu în cont. Marfa era revîndută imediat, la jumătate de preț, persoanelor interesate din Botoșani, Iași și Bacău.


COMENTARII

WORDPRESS: 0