Dosare penale pentru că au votat în locul altor persoane

Dimensiune text

Pe numele a trei persoane au fost întocmite dosare penale pentru săvîrșirea de infracțiuni electorale la referendumul de duminică. Doi dintre suspecți sînt din Roman, iar unul din Oniceni. O sesizare a fost făcută de primarul Leoreanu.

 

Referendumul de duminică s-a desfășurat fără probleme majore. Cu toate acestea, cîteva persoane s-au ales cu dosar penal, deoarece au comis infracțiuni electorale. În zona Romanului au fost înregistrate două incidente electorale.

Duminică, în jurul orei 12.23, Secția de Poliție Rurală nr.9 Oniceni a fost sesizată cu privire la un incident electoral la o secție de votare din satul Mărmureni, comuna Oniceni.

În urma cercetărilor efectuate, polițiștii au stabilit că un membru al comisiei de votare nu a permis unei persoane, care s-a prezentat cu o copie a  actului de identitate, să voteze. „Aceeași persoană avea într-o geantă, care se afla asupra sa, un înscris pe format A4, care prezenta elementele unui buletin de vot. În cauză, s-a întocmit dosar penal pentru comiterea infracțiunii de tipărirea și utilizarea de buletine de vot false sau falsificarea prin orice mijloace a documentelor de la birourile electorale„, a afirmat subcomisar Cătălina Bădeanu, purtător de cuvînt al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Neamț.

A doua sesizare a fost făcută duminică, în jurul orei 20.30,  de primarul municipiului Roman. Laurențiu Leoreanu a reclamat faptul că mai multe persoane au votat la secțiile de votare 79, 80, 81, 82, 85, 88, 104 și 105 din Roman și au depus cereri pentru urna mobilă. „Pe numele a doi bărbați, de 33 și de 63 de ani, a fost întocmit dosar penal pentru vot multiplu. Din primele cercetări efectuate, polițiștii au stabilit faptul că cele două persoane s-au deplasat cu un autoturism la secțiile de votare, unde au înmînat membrilor secțiilor de votare mai multe solicitări pentru urna specială. Însă unele dintre persoanele în numele cărora a fost solicitată urna mobilă deja își exprimaseră dreptul de vot„, a precizat subcomisar Cătălina Bădeanu.

La nivelul județului au fost înregistrate șapte incidente electorale. De asemenea, pentru prevenirea turismului electoral, pe drumurile publice din județul Neamț au funcționat zece filtre rutiere, constituite din echipe formate din polițiști ai Serviciului Rutier, care au verificat legalitatea activităților referitoare la transportul rutier de persoane. Pînă duminică, la ora 23.00, au fost oprite pentru control 1.169 autovehicule care transportau 13.882 de  persoane și au fost legitimate 1.174 persoane.


COMENTARII

WORDPRESS: 0