Dosare penale la prospecţiunile de gaze naturale

Dimensiune text

Activitatea firmei de prospecţiuni a fost marcată în județul Neamț de incidente şi dosare penale.

Subiectul fierbinte al prospecţiunilor din judeţ, pentru găsirea resurselor de gaze naturale, l-au determinat pe preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Neamţ, Culiţă Tărâţă, să ceară clarificări de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. Ministrul Liviu Dragnea a trimis, miercuri, către CJ Neamţ, o adresă în care scrie că au fost consultate Agenţia Naţională de Resurse Minerale şi Facultatea de Geologie şi Geofizică a Universităţii Bucureşti, iar concluzia este aceea că „pentru achiziţia de date seismice 2D şi 3D, prin generarea de unde seismice folosindu-se ca tip de sursă materii explozive detonate în găuri, se execută găuri de detonare/puşcare ca rezultat al forării netubate a solului, realizate manual sau mecanizat. Pentru etapele de explorare, dezvoltare şi exploatare hidrocarburi, se realizează foraje, ca rezultat al forării tubate a solului, realizate mecanizat cu instalaţii tehnologice, pentru executarea de găuri de sondă”.

Astfel, „lucrările de foraje din domeniul petrolier, prevăzute a fi executate conform avizelor de lucrări emise de Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale, se autorizează în condiţiile Legii nr. 50/1001 privind autorizarea lucrărilor de construcţii”, iar „lucrările de prospecţiune seismică în perimetre de explorare, dezvoltare şi exploatare hidrocarburi, prevăzute a fi executate conform avizelor de lucrări emise de Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale, privind generarea de unde seismice folosindu-se ca tip de sursă materii explozive sau vibraţiile, nu intră sub incidenţa Legii nr. 50/1991 privind autorizarea lucrărilor de costrucţii”.

Lucrările efectuate în judeţul Neamţ de firma Prospecţiuni SA, pentru societatea naţională Romgaz, au stârnit valuri de nemulţumire printre nemţeni, iar unele conflicte le vor stinge autorităţile, întrucât au fost întocmite dosare penale.

„În toate cazurile de sesizare a încălcării dreptului de proprietate al cetăţenilor de pe raza comunelor Războieni şi Bârgăuani, au fost luate măsurile legale de către poliţiştii Secţiei nr. 6 de Poliţie Războieni, care efectuează cercetări în cinci dosare penale, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tulburare de posesie faţă de reprezentanţii societăţii, şi într-un dosar penal efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de lovire sau alte violenţe faţă de un localnic al comunei”, declarau reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Neamţ în urmă cu câteva săptămâni.

Alte două dosare penale sunt înregistrate la Secţia nr. 14 de Poliţie Rurală Urecheni, privind săvârşirea infracţiunii de împiedicarea sau îngreunarea circulaţiei pe drumurile publice, după ce, la data de 17-18 februarie, în comuna Păstrăveni, mai multe persoane au blocat drumul sătesc Rădeni, pentru a împiedica accesul autovehiculelor deţinute de societatea de prospecţiuni. Poliţiştii de investigare a fraudelor s-au sesizat din oficiu şi efectuează cercetări sub aspectul comiterii infracţiunii de executare fără autorizaţie de construcţie a lucrărilor, iar la nivelul Serviciului de Arme, Explozibili şi Substanţe Periculoase din cadrul IPJ Neamţ se efectuează cercetări cu privire la stabilirea împrejurărilor în care au fost amplasate şi detonate mai multe materiale explozive pe raza judeţului.


COMENTARII

WORDPRESS: 0