Prima paginăPolitica

Dorinel Ursărescu a revenit în viață publică, prin ANRM

Dorinel Ursărescu a revenit în viață publică, prin ANRM

Dimensiune text

 

 

După aproape doi ani de „tăcere”, vocea fostului deputat PNL și ALDE Dorinel Ursărescu se reaude în spațiul public, după ce acesta a primit funcția de consilier personal al președintelui Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM). Fostul deputat este condamnat definitiv la un an de închisoare cu suspendare și este inculpat și într-un alt dosar anchetat de DNA.

ANRM este autoritatea care gestionează resursele de hidrocarburi (petrol şi gaze) şi resursele minerale, organizează Fondul Geologic Naţional, constituie Fondul Naţional de Resurse/Rezerve, confirmă, verifică, înregistrează şi întocmeşte mişcarea resurselor/rezervelor. Agenția negociază clauzele acordurilor petroliere și ale licențelor miniere și reglementează operațiunile din domeniu, fiind în ultima perioadă într-un amplu scandal legat de stabilire a preţului de referinţă pentru gazele naturale extrase din România.

Starea de tensiune din spațiul public s-a închis la finele săptămânii, când ANRM a emis vineri ordinul prin care preţul de referinţă pentru gazele naturale extrase în România, în funcţie de care va fi calculată redevenţa datorată bugetului statului de către producători, va ţine cont de cotaţiile de la bursa CEGH Viena.

Pe 12 iunie 2016, Dorinel Ursărescu a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la 1 an de închisoare cu suspendare, sub supraveghere pe termen de 3 ani, pentru favorizarea unei grupări evazioniste care se ocupa de comerţul cu produse petroliere. La finele anului 2017, Dorinel Ursărescu a fost trimis din nou în judecată de procurorii DNA, alături de un fost parlamentar de Bacău – Mihai Banu şi de un om de afaceri – Ion Rotaru, sub acuzaţia comiterii unor fapte de corupţie petrecute în perioada 2010-2011. Mihai Banu este acuzat de săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă în formă continuată, în timp ce Dorinel Ursărescu şi Ion Rotaru (ambii în calitate de administratori de societăţi comerciale) sunt acuzaţi în acest dosar de comiterea infracţiunii de cumpărare de influenţă.

 

COMENTARII

WORDPRESS: 0