Donează sânge şi intri gratuit la Ștrandul din Roman!

HomeSanatate

Donează sânge şi intri gratuit la Ștrandul din Roman!

 

campanie donare sangeSub sloganul „Romaşcanii salvează vieţi”, Primăria Roman, în parteneriat cu Centrul de Transfuzie Sanguină Piatra Neamţ şi Spitalul Municipal de Urgenţă Roman, vrea să-i încurajeze pe cetăţeni să doneze sânge. În condiţiile în care criza de sânge din spitale este una permanentă, administraţia locală vrea să-i conştientizeze pe romaşcani asupra importanţei acestui gest. Și, pe lângă facilităţile acordate de stat, Primăria vrea să organizeze o tombolă cu un premiu semnificativ, dar le va acorda tuturor celor care vor dona sânge şi un bilet de intrare gratuit în Ștrandul din Roman.

Donarea nu reprezintă niciun risc

Campania se va desfăşura în perioada 1 – 31 august 2016, iar cei interesaţi să salveze vieţi trebuie să meargă la punctul de colectare din Policlinică, pe strada Tineretului nr. 28, etaj 2. Programul pentru donare este zilnic, între orele 7.00 – 11.00, ceea ce înseamnă că se pot primi zece donatori pe zi, motiv pentru care se pot face programări la sediul sau telefonic, la numărul 0333.401.152 .

strand redeschidere 06„Donând 450 de mililitri de sânge, puteţi salva până la trei vieţi omeneşti. Eu am simţit personal importanţa sângelui în spitale, când mama mea a trecut prin momente grele, iar romaşcanii au donat. Unii erau foşti elevii, alţii o cunoşteau mai bine pe ea, alţii mai bine pe mine şi ne-au ajutat. Le-am mulţumit personal şi o fac acum şi public. Solidaritatea umană este lucrul cel mai nobil şi noi putem da dovadă de acest lucru. Donarea nu reprezintă niciun risc. Tuturor donatorilor li se vor acorda bilete gratuite, de o zi, în Ștrand, plus vom organiza şi o tombolă cu premiu”, a declarat primarul Laurenţiu Leoreanu.

Primarul Romanului a mai declarat că Primăria îşi va înscrie angajaţii dornici să doneze sânge într-o bază de date, iar când la Centrul de Transfuzii va fi criză, aceştia vor merge să îşi ajute semenii.

Condiţii pentru donarea de sânge

Pentru o viaţă sănătoasă chiar se recomandă să donăm sânge periodic. Studiile medicilor au arătat că donatorii îşi reduc semnificativ riscul de boli cardiovasculare, riscul de a se îmbolnăvi de cancer şi riscul de a paraliza.

Nu toată lumea poate, însă, dona sânge. Sunt şi câteva condiţii: vârsta cuprinsă între 18 şi 62 ani; o greutate mai mare de 50 kg, stare de sănătate bună, tensiunea arterială (TA) în limite normale, să nu fi avut sau să nu aibă următoarele boli: hepatită (de orice tip), TBC, sifilis, malarie, epilepsie, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele, de tiroidă, miopie mai mare de 4 dioptrii, anemie, boli infecţioase, neoplazice, psihice, afecţiuni hematologice, renale, pulmonare, etc., intervenţii chirurgicale sau stomatologice în ultimele 3-12 luni; femeile nu trebuie să fie însărcinate, în perioada de lăuzie sau la menstruă.

Înainte de donare se recomandă consumul de lichide (apă, ceai, cafea) şi un mic dejun lipsit de grăsimi.  Nu se fumează şi nu se consumă alcool. La o donare se recoltează 450 mililitri de sânge, cantitate ce se reface: ca volum în câteva zile, calitativ în două săptămâni. Donarea se poate repeta după minim două luni pentru bărbaţi şi minim trei luni pentru femei.

De precizat este că trusa utilizată pentru fiecare donare este sterilă şi de unică folosinţă, astfel încât nu există riscul contaminării cu HIV sau alte virusuri.

Alte beneficii pentru donatori

După donare este recomandat să creşti consumul de lichide în primele 24 de ore. Cei care decid să doneze, primesc un buletin pentru analizele efectuate din sângele recoltat: grupă sangvină, RH, glicemie, hemoleucogramă, Hepatita B, C; HIV (SIDA); HTLV (leucemie); sifilis; ALT (probe hepatice), toate gratuit şi datele sunt confidenţiale.

Pe lângă intrarea gratuită în Ștrand şi posibilitatea de a obţine un premiu la tombolă, se oferă o zi liberă de la locul de muncă (în cazul angajaţilor cu carte de muncă) sau o zi scutire de frecvenţă pentru elevi, studenţi şi militari, în ziua donării. Se face decontarea cheltuielilor de transport dacă ai domiciliul sau reşedinţa în altă localitate şi se oferă o alocaţie de hrană sub forma tichetelor de masă (7 tichete pentru fiecare donare de sânge). Pentru cei care donează de 2-3 ori pe an, se pot face şi analize suplimentare.

 

Comentarii

WORDPRESS: 2
  • Pentru donatori, daca donati sange puteti intra gratuit si la festivalul Untold.

  • Am vrut sa donez acum vreo 3 ani sange si nici n-am intrat bine pe usaca doamnele asistente de acolo m-au si respins. Au invocat ca as fi fost prea slaba desi aveam peste 50 de kg. M-am simtit destul de prost pentru ca am vrut sa fac o fapta buna. Este lipsa de profesionalism in spitalele noastre. Doamne fereste de vreo boala.