Doctorul Filip Panait acuză Ministerul Sănătăţii de plagiat şi incompetenţă

Doctorul Filip Panait acuză Ministerul Sănătăţii de plagiat şi incompetenţă

Dimensiune text

 

Filip Panait - medicÎntr-un comunicat de presă, medicul Filip Panait, doctor în ştiinţe medicale, unul dintre nemţenii cu cele mai multe brevete de inventator premiate, face acuzaţii grave la adresa Guvernului Cioloş şi a Ministerului Sănătăţii cu privire la infecţiile din spitale. Medicul spune că datele din cercetările sale au fost, practic, „furate” şi introduse în legea privind infecţiile nosocomiale, dar şi că specialiştii nu au înţeles exact pericolul acestui infecţii asupra pacienţilor.

„Până în prezent s-au făcut prea puţine lucruri pentru schimbarea situaţiei din spitale, în ciuda faptului că Preşedintele a convocat o şedinţă CSAT pentru această problemă. Nici până azi nu avem o legislaţie care să corespundă cu normele internaţionale referitoare la infecţiile din spitale”, declară doctorul Filip Panait.

Acesta spune că, de pe 1 martie şi până pe 27 mai, a transmis mai multe memorii conducerii ţării, prin care a solicitat şi revizuirea legislaţiei referitoare la infecţiile din unităţile sanitare cu paturi. „Memoriile transmise de mine, referitoare la infecţiile din spitale, i-au făcut pe funcţionarii din Ministerul Sănătăţii să reacţioneze. Aşa se explică că pe data de 24.04.2016 apare un comunicat de presă legat de o aşa-zisă strategie naţională pregătită, zice-se, de prin luna februarie, care îşi propunea să prevină şi să combată infecţiile nosocomiale în perioada 2016 – 2018. Pe data de 06.06.2016 a fost publicată, în sfârşit, legislaţia referitoare la infecţiile cu pricina, în secţiunea «transparenţă decizională», de pe portalul Ministerului Sănătăţii”, mai spune medicul Filip.

Doctorul face acuzaţii la adresa celor care conduc ministerul de resort, precum că studiile făcute de acesta nu au fost menţionate: „Pe data de 22.06.2016 am primit o adresă, semnată de către directorul general pe probleme de asistenţă medicală şi sănătate publică din Ministerul Sănătăţii, doctorul Sorin Luca, prin care am fost informat că a fost publicată deja legislaţia cu pricina şi că pot să trimit opinii legate de acest subiect. Domnul director nu menţionează nimic despre demersurile constante făcute de mine, pe această temă, nu face referire la prioritatea studiilor făcute de mine şi de profesorul Kish Lorant, din Sibiu, dar defilează triumfal cu o legislaţie nouă, mai precis, cu un nou ordin de ministru care ar trebui să fie ceva deosebit şi util. Numai că, atunci când eşti la plagiat, nu ai cum să nu comiţi gafe de proporţii. Astfel, domnul director general dr. Luca Sorin afirmă, în memoriul justificativ, că noul ordin de ministru a fost elaborat încă din luna februarie, concomitent cu strategia naţională de prevenire şi combatere a infecţiilor «nosocomiale». Dar ordinul cu pricina nu mai utilizează actuala definiţie pentru infecţiile din unităţile sanitare cu paturi pentru bolnavii acuţi, pentru că infecţiile nosocomiale reprezintă un concept învechit, prin care sistemul sanitar raporta doar ce-i convenea, adică infecţiile dovedite a fi contactate în spital”.

Strategie veche, de prin deceniul 6-7 al secolului trecut”

Medicul spune că Ordinul emis de Minister produce confuzie, deoarece „foloseşte o strategie veche de prin deceniul 6-7 al secolului trecut, cârpită cu ceva prevederi împrumutate de pe ici pe acolo, fără a ţine cont de observaţiile trimise de mine şi de rezultatele ştiinţifice ataşate”. „Nimeni de la minister, de la cancelaria Prim-ministrului sau de la Preşedinţie nu s-a sinchisit să vadă de ce mor oamenii în spitale, deşi le-am pus la dispoziţie adresa şi numărul de telefon, dar şi lucrarea în extenso, publicată pe un portal de specialitate”, spune medicul nemţean.

Medicul Filip Panait mai spun că intervine o confuzie prin denumirea documentului „Ordin privind aprobarea Normelor de supraveghere, prevenire şi limitare a infecţiilor asociate asistenţei medicale”: „Cum în rândul neprofesioniştilor, asistenta medicală este uşor de confundat cu «asistenţa medicală», va rezulta că doar asistentele medicale sunt responsabile de toate relele din spitale. În loc să-l numească «Ordin privind normele de supraveghere, prevenţie şi control a infecţiilor asociate serviciilor medicale», domnii s-au gândit că este prea capitalist, aşa că au mai îndulcit sensurile şi le-au apropiat un pic de epocile mai luminoase ale socialismului ştiinţific. Solicit Ministerului Sănătăţii să retragă proiectul de ordin incriminat, să-l trimită la refăcut în mod profesionist şi să nu uite să menţioneze sursele ştiinţifice de unde s-au inspirat, nu de alta, dar intră în conflict cu legea drepturilor de autor”.

Doctorul speră ca Ordinul 916/2006 privind infecţiile nosocomiale se va schimba şi se vor aplica metode şi se vor lua măsuri concrete, prin reorganizarea activităţii de raportare a infecţiilor din unităţile sanitare cu paturi, astfel încât să nu mai existe pacienţi ale căror afecţiuni s-au agravat sau, chiar, au murit din aceste cauze.

 

 COMENTARII

WORDPRESS: 3
  • Oare a rămas ceva nereclamat în țara asta de dr. Panait?

  • Felicitarile noastre domnule Panait!
    Apreciem constanta dumneavoastra in aplicarea normelor in domeniul sanatatii publice. Felicitari si pentru incisivitatea de care dati dovada!
    Sunteti profesionist!