DJ MM, prima femeie DJ din Roman

DJ MM, prima femeie DJ din Roman

Dimensiune text

 

Mihaela Mocanu, cunoscută ca și DJ MM, a asigurat succesul evenimentului caritabil organizat la sfârșitul săptămânii trecute, în pub-ul Point Zero, pentru colectare de fonduri în vederea sprijinirii Centrului de copii „Romanița”. „Au fost prezenți atât tineri adolescenți, cât și persoane trecute de prima tinerețe. Hitul serii a fost «Am o căsuță mică», pe care l-am prelucrat pe diverse ritmuri și care a făcut ravagii, indiferent de categoria de vârstă a participanților”, afirma DJ MM.

Ziua contabil, noaptea DJ

Mihaela și-a ales o viață la antipozi, completând rigurozitatea matematică a meseriei de contabil, pe care o practică ziua, cu cea de DJ, pe care o face noaptea. Îi place! Iubește oamenii  și vrea să-i vadă fericiți. Are o energie debordantă și, fiind extrem de volubilă, reușește cu maxim succes să-i electrizeze pe cei din preajmă. „Oamenii trebuie să plece dansând de la eveniment. Dacă nu, înseamnă că seara aceea e un eșec și că prezența mea acolo nu s-a justificat”, susține ea.

A „furat” un pic de meserie de la soț, care se ocupă de sonorizări, fiind colaboratorul lui Iulian Rugină, singurul DJ din zona Roman acreditat de Asociația DJ-ilor Profesioniști. La început, participa la evenimente din plăcere, pentru distracție. Cu timpul a început să devină un critic avizat și să vadă greșelilor performerilor. Mai mult provocată de „băieții” ce o luau peste picior, într-o noapte, din ambiție, a vrut să le demonstreze că ea poate. Și a putut! Dintr-un play-list cu peste cinci mii de piese și-a ales câteva melodii, a făcut o compilație și a început să le mixeze pe diverse ritmuri. Revelația a fost a lor, a „băieților”, care puși în fața faptului împlinit, au trebuit să-i recunoască talentul și să-i promită că îi oferă șansa de a evolua public, ca DJ. La început au testat-o luând-o în echipă ca MC. Animator adică. Se descurca minunat. Ca peștele în apă. „Are un  talent special de a ridica lumea în picioare! Îi invită la dans, îi strânge de pe terase, de la fumat… nu se lasă până nu vede că iese abur din cămășile lor, la plecare!”, povestea soțul ei.

„Trebuie să fii psiholog, pedagog, trebuie să pui suflet”

„Ăsta-i secretul unui eveniment! Când intri trebuie să fii psiholog, după aceea trebuie să fii pedagog, să știi cum să-i aduni aproape și, pe urmă, trebuie să reziști. Eu am avantajele feminității! Apoi trebuie să pui suflet acolo, să simți omul și să faci în așa fel încât să-l faci fericit! Întotdeauna există dilema targetului tău pe care trebuie să-l satisfaci. Organizatorii evenimentului sau participanții? La final, toată lumea trebuie să plece mulțumită! Fiecare petrecere este ca un examen, iar eu, decât să văd că mă duc la un eveniment la care am impresia că mai am un pic și le iau colaci, mai bine nu mă duc deloc. De regulă, simt oamenii de când îi văd prima dată. De la primele discuții în care își pun condițiile pentru eveniment”, spune Mihaela Mocanu.

Numărul mare al aprecierilor pozitive pe care le-a  primit din partea oamenilor, au determinat-o să treacă „la categoria grea” și să facă demersurile necesare înscrierii în categoria DJ-ilor profesioniști. Chiar dacă știe că drumul pe care se îndreaptă este anevoios și efortul financiar este mare, Mihaela Mocanu, singura femeie DJ din zona Roman, este determinată să-l ducă la bun sfârșit, conștientă fiind că, peste toate acestea, reușita i se datorează soțului, care a susținut-o, Remus Mocanu, și mentorului de „suflet” – Iulian Rugină, cunoscut ca și DJ Nuntă Neamț.

„Când angajezi un DJ profesionist, știi sigur că ai un eveniment reușit, pentru că acesta vine din spate cu scule, programe, muzică prelucrată și nopți nedormite ca să se asigure că totul ies ca la carte. Eu personalizez evenimentele, în ideea că trebuie să le știu preferințele muzicale și așteptările. Ca mamă, știu ce așteaptă și ce le place celor mici, dar și ce vor părinții, ce visează mirii sau cum le place mamelor și nașilor. Atunci, pentru fiecare petrecere la care mă prezint, vin pregătită. Fac mixaje de melodii pe loc, dar atunci când plec de acasă știu ce am de făcut. Concursuri, competiții, premii… Mă declar mulțumită doar atunci când văd că cei din sală dansează trei-patru melodii, în lanț, și la sfârșit aplaudă!”, mai spune Mihaela Mocanu.

Taxe, drepturi de autor, concurență

Ca să profeseze, DJ-ii trebuie să plătească drepturi de autor. Taxa anuală ce se plătește la Asociația DJ-ilor Profesioniști este de circa 8.000 de lei, în baza căreia un DJ are dreptul să difuzeze orice piesă sau, dacă nu, trebuie cumpărată de la fiecare artist în parte. Suplimentar, un DJ are nevoie de licență de difuzare, de la aceeași asociație. Toate astea au la bază un atestat. Pe urmă, sunt toate celelalte taxe legale care revin oricărui întreprinzător. Povara fiscală fiind foarte mare, foarte mulți din tinerii care aleg această cale renunță sau rămân la categoria amatorilor, făcând concurență neloială profesioniștilor ale căror prețuri de spectacol reflectă atât contravaloarea muncii lor, cât și prețul taxelor pe care le plătesc anual.

 

 

 COMENTARII

WORDPRESS: 0