Prima paginăNeamt

Discuții aprinse din cauza apei în Consiliul Județean

Dimensiune text

Ședința de Consiliu Județean de miercuri a devenit furtunoasă atunci când s-a adus în discuție problema apei din județ. Președintele Culiță Tărâță a spus că îl va demite pe directorul ApaServ, Cătălin Dughir, sub semnătură privată.

 

 

Consilierii județeni s-au reunit în ședință ordinară de Consiliu Județean (CJ), miercuri, pentru a dezbate mai multe proiecte, printre care mai multe asocieri, o rectificare de buget, dar și Monografia economico-militară a județului, care este un document secret.

La ședință au fost prezenți 27 de consilieri județeni și președintele Culiță Tărâță, șase consilieri absentând motivat, iar Nadina Simion fiind absentă nemotivat.

Cele mai multe proiecte au trecut cu votul tuturor celor prezenți, dar au fost și unele hotărâri care, înainte de a fi aprobate, au fost intens dezbătute. O astfel de hotărâre a fost cea referitoare la aprobarea organigramei și a statului de funcții ale Spitalului Județean. Consilierul PSD Dan Vasile Constantin a solicitat, în primă fază, retragerea proiectului de pe ordinea de zi, pe motiv că nu s-a cerut avizul consultativ al Consiliului de Administrație al Spitalului Județean. Daniela Soroceanu, cea care a preluat funcția de secretar al CJ Neamț, a explicat că avizul CA nu era necesar. Ea a făcut cunoscută intenția Spitalului Județean de a înființa o secție de îngrijiri paliative, această secție urmând a fi prima din județ, iar finanțarea va veni de la Ministerul Sănătății. Până la urmă, 15 consilieri au votat pentru aprobarea proiectului, adică 50% plus unul din cei prezenți la ședință.

La un alt proiect, consilierul PNL Vasile Pruteanu a solicitat CJ Neamț să aloce 335.000 de lei pentru ca Spitalul Județean să cumpere un aparat necesar secției de oftalmologie, astfel încât pacienții bolnavi de glaucom să poată fi operați în Piatra Neamț. Întrucât spitalul va primi 500.000 de lei pentru cheltuieli materiale, suma va fi diminuată cu valoarea aparaturii necesare, iar unitatea sanitară va mai primi bani pentru cheltuieli printr-o altă hotărâre de Consiliu Județean.

 

Cel mai „dureros” subiect: apa

 

După ce au fost votate toate proiectele de hotărâre, consilierii județeni au adus la cunoștința conducerii CJ Neamț probleme diverse. Consilierul Vasile Pruteanu a cerut continuarea unor lucrări la Crăcăoani, iar de aici discuția s-a extins cu privire la pagubele făcute, în ultimele luni, de inundațiile care au afectat mai multe comune din Neamț.

Consilierul PDL Mircea Pintilie a cerut ca legislativul județean să fie mai atent când alocă fonduri Spitalului Județean, povestind o experiență personală negativă și cum un prieten german, care a avut nevoie de îngrijiri, a ieșit din spital cu multe fotografii care afectează negativ imaginea instituției, dar și cu o acuzație gravă referitoare la unul dintre medicii de la Secția Chirurgie. „A vrut să facă totul public pe internet, dar l-am rugat să-mi înmâneze mie toate materialele pentru a le preda președintelui CJ Neamț”, a spus Mircea Pintilie.

Consilierul PNL Andrei Ignat a adus în atenție un alt subiect „fierbinte”: debranșările făcute de ApaServ și prețul la apă. „ApaServ trebuie să găsească modalitatea juridică de a debranșa un rău-platnic, pentru ca oamenii care, din puținul lor, sunt cu plățile la zi, să nu mai sufere”, a afirmat Andrei Ignat.

„Acolo, la ApaServ, sub bagheta domnului Dughir (foto), se întâmplă lucruri total ilegale. Societatea este condusă de o gloată pe care a adus-o domnul Neculai Ivanov (n.r. – fostul manager general al ApaServ). Acolo este o echipă de oameni care nu-și fac datoria. S-a ajuns până acolo că, dacă vine Curtea de Conturi, ei nu au voie să dea nicio situație, din cauză că există semnături de confidențialitate. E o teroare… Sunt rude, cumetre, amante, tot ce vreți. Deoarece Consiliul Județean este acționar majoritat la ApaServ, eu voi semna eliberarea din funcție a acestui individ (managerul geneal al ApaServ, Cătălin Dughir – n.r.)”, a declarat Culiță Tărâță, președintele CJ Neamț. Acesta a mai spus că șefii ApaServ au salarii mari, dar nu obțin și performanțe și l-a acuzat pe fostul director  general al ApaServ, Neculai Ivanov, că încalcă legea.

Consilierul PDL Cristian Tomuleț a spus că prețul la apă trebuie micșorat, prin reducerea pierderilor. Acesta a spus că sunt multe branșamente ilegale și că unele proiecte nu au fost realizate corect: „Au fost branșate comunele Urecheni și Ion Creangă. Pierderile la ApaServ cred că s-au ridicat la peste 60%, pentru că acele rețele de apă care au fost făcute în comune, prin proiecte europene, nu respectă documentațiile necesare”.

Replica l-a înfuriat pe președintele CJ Neamț, care a dat exemple și de alte nereguli, care ar fi fost făcute de șefii ApaServ. Discuția în contradictoriu a continuat pentru scurt timp, fiindcă Dan Vasiliu, consilier județean UNPR, a adus în atenție situația drumurilor județene, care nu sunt marcate corespunzător și ale căror acostamente nu sunt toaletate. Vicepreședintele Dan Manoliu i-a răspuns colegului său, afirmând că deja lucrează la îmbunătățirea situației.

[sam id=”3″ codes=”true”]

COMENTARII

WORDPRESS: 3
 • florin 8 ani

  E strigator la cer ce se intampla in aceasta societate !!!! Niste nulitati absolute, numite pe functii doar politic , care habar n-au ce inseamna profesionalism isi bat joc de oamenii care sunt constiinciosi si corecti , dar n-o au pe cumatra , nasa sau amanta in functie de conducere !!!! In ziua de azi e clara regula : toti prostii au primit functii de conducere pentru ca au stiut sa linga bine in campaniile electorale !!!!!

  • Vlad 8 ani

   Prost sa fii noroc de angajare la eon si apaserv sa ai!

 • nila 8 ani

  …si noi stam si tacem ca prostii,dar platim !