Directorul DSP Neamț, demis de ministrul Sănătății din cauza ratei scăzute de vaccinare împotriva rujeolei

Directorul DSP Neamț, demis de ministrul Sănătății din cauza ratei scăzute de vaccinare împotriva rujeolei

Dimensiune text

 

Pe fondul numărului mare de cazuri de rujeolă apărută în țară și al campaniei reduse de vaccinare, cinci directori executivi ai direcțiilor de sănătate publică au fost demiși, miercuri, 26 iulie, de ministrul Sănătății, din județele în care rata de vaccinare este sub 50%. Între aceștia se numără și Dan Morenciu, directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică Neamț.

Conform raportului prezentat miercuri de Ministerul Sănătății, de la debutul epidemiei de rujeolă, februarie 2016, numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă în România, raportate până la 21 iuie 2017, este de 8.246, din care 32 de decese. Raportul mai precizează că mortalitatea înregistrată este de 4 la 1.000 de cazuri, mult peste cea cunoscută în literatura de specialitate (1-2 la 1.000).

„Sancțiuni menite să îmbunătățească performanța acestor organisme locale”

„În urma analizei riguroase a raportărilor din teritoriu și a evaluării de performanță în cazul Direcțiilor de Sănătate Publică privind implementarea campaniei națională de vaccinare, ministrul Sănătății, domnul Florian Bodog a luat decizia de a schimba conducerea executivă a unora dintre aceste instituții. Propunerea de schimbare a reprezentanților DSP a fost prezentată Primului Ministru, domnul Mihai Tudose, în scopul eficientizării activității instituțiilor de sănătate publică la nivel local. Cinci direcții de sănătate publică nu au reușit să își îndeplinească misiunea legală. În cazurile semnalate, rata de vaccinare la nivel județean este sub 50%, un nivel extrem de redus comparativ cu obiectivul asumat. Prin urmare, neîndeplinirea misiunii legale privind realizarea programului național de vaccinare a pus în mișcare o serie de acțiuni și sancțiuni menite să îmbunătățească performanța acestor organisme locale. În acest scop, ministrul Sănătății, domnul Florian Bodog, a propus schimbarea din funcție a directorilor executivi și a celor care ocupă funcția de directori executivi adjuncți sănătate publică ai direcțiilor de sănătate publică din următoarele județe: Caraș Severin, Hunedoara, Neamț, Prahova și Ilfov. În cazul celorlalți directori de direcții de sănătate publică din țară, s-a decis transmiterea unui avertisment scris”, arată o informare a Ministerului Sănătății.

„Doar cinci vinovați, un slab început”

Premierul Mihai Tudose s-a arătat nemulțumit, în cadrul ședinței de guvern de joi, 27 iulie, de „numărul mic de vinovați” găsiți de ministrul Sănătății, Florian Bodog, în cazul vaccinării, precizând că măsurile luate în cadrul Ministerului Sănătății reprezintă doar „un slab început”.

„Faptul că ați identificat doar cinci vinovați, eu cred că este doar un slab început, nici măcar un bun început, fiindcă nu trebuiau să moară niște oameni, niște copii și noi să ne enervăm toți, ca să descoperim că ceva nu merge. Cineva trebuia să vadă din timp că nu merge, domnul ministru”, i-a transmis Tudose lui Bodog, la începutul ședinței de Guvern de joi.

Ministrul Sănătății a declarat că a propus schimbarea din funcție a directorilor executivi și a celor care ocupă funcția de directori executivi adjuncți ai Direcțiilor de Sănătate Publică din județele Caraș-Severin, Hunedoara, Neamț, Prahova și Ilfov, în urma analizei privind implementarea campaniei naționale de vaccinare. „Azi am convocat toți cei cinci directori de Direcții de Sănătate Publică, care au fost în discuție în ceea ce privește acoperirea foarte slabă de vaccinare”, a mai afirmat Bodog.

Încă zece noi cazuri de rujeolă în zona Roman

În această săptămână, Spitalul Municipal de Urgență Roman a anunțat că au fost depistate încă zece noi cazuri de rujeolă, la copii din Roman și zonă.

„Ancheta epidemiologică efectuată în data de 25.07.2017, de doamna doctor Lidia Melinte, medic șef SPIAAM – Serviciul de Supraveghere și Prevenție a Infecțiilor Asociate Asistenței Medicale -, în prezența medicului șef de secție Boli Infecțioase, doamna doctor Lucia Dămoc, a evidențiat un număr de zece cazuri de rujeolă la copii cu vârste cuprinse între un an și 11 ani, copii nevaccinați anterior. Bolnavii internați sunt din mai multe focare familiale – șase cazuri din Horia, trei cazuri din Valea Ursului și un caz din Roman (strada Fabricii)”, au precizat reprezentanții Spitalului Municipal de Urgență Roman.

 

 COMENTARII

WORDPRESS: 0