Directori amenințați de valul schimbării

Dimensiune text

Cel puțin două schimbări la vîrful unor instituții județene ar urma să aibă loc în perioada imediat următoare: la Direcția pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (DADR) și la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM). Surprinzător este faptul că, deși partidul din care fac parte cei doi directori ai instituțiilor – Partidul Național Liberal – se află la putere la ora actuală, aceștia ar urma să își piardă funcțiile, cel mai probabil în favoarea unor persoane ce fac parte din Partidul Social Democrat.

 

Liviu Bumbu (foto dreapta), director al DADR Neamț, a mai fost schimbat din funcție cînd s-a instaurat puterea PDL. Ulterior, a fost promovat la Ministerul Agriculturii, ca secretar de stat, iar după ce USL a preluat puterea s-a întors pe postul de director al instituției nemțene. Acum,  Liviu Bumbu poate fi schimbat, chiar dacă are carnet de membru PNL. Ca director al DADR Neamț, Liviu Bumbu încasează lunar un salariu net de 2.400 de lei. Are în subordine doar 29 de oameni, după ce aproximativ două treimi din salariații instituției pe care o conduce au „zburat” în urma ultimei reorganizări. Directorul DADR susține că, dacă va fi „pus pe făraș”, va pleca fără nici un regret din funcție. Una dintre nemulțumirile sale este, însă, aceea că propunerile pe care le-a făcut de-a lungul timpului în vederea eficientizării activității instituției, precum și pentru bunăstarea agriculturii nemțene, s-au lovit de un zid al nepăsării, indiferent de ce echipă a condus Ministerul Agriculturii.
Am propus restructurarea instituțiilor subordonate ministerului, prin instituirea unei coordonări logice și clare a activității lor, dat fiind că, la ora actuală, o instituție nu știe ce face cealaltă, deși sînt subordonate aceluiași minister. Propunerea a fost relansată, în mod sistematic, în ultimii ani, dar nu s-a materializat, indiferent de guvernare. Am propus, de asemenea, întocmirea și reactualizarea strategiei de combatere a secetei. O astfel de strategie s-a realizat în anul 2008, dar nu a fost aplicată niciodată, deși presupunea inventarierea resurselor de apă din județ, constituirea de liziere și perdele forestiere, realizarea unor sisteme de irigații și monitorizarea evoluției factorilor meteo. Nu avem cum da vina pe miniștrii agriculturii. Cred că multe din aceste informații și propuneri nici nu au mai ajuns la ei. În mod clar, cei din sfera de influență a ministerului nu țin cont de propunerile venite din teritoriu. În consecință, dacă va fi cazul să părăsesc această funcție, voi pleca fără nici un regret și voi fi activ în orice domeniu va urma să îmi desfășor activitatea. Cînd am mai fost dat afară, se considera că viziunile mele nu se potrivesc cu cele politice din țară, pentru că eram liberal. Acum, se pare că nu sînt potrivit cu liberalii aflați la guvernare„, a spus Liviu Bumbu. Un posibil înlocuitor al directorului DADR Neamț ar putea fi Mihai Cojoc, care a mai ocupat această funcție.

Rodica Popescu (foto stînga) se află la conducerea AJOFM Neamț, ca interimar, însă nu primește salariul „plin”, cel de director, ci salariul pe care îl avea și înainte, ca simplu salariat al instituției: aproximativ 2.000 de lei. „Sînt un director cu salariu de două ori mai mic, dar cu atribuții și responsabilități de conducător de instituție. Am mai condus această instituție și am lansat propuneri de modificare a legislației privind șomajul, dar acestea nu s-au regăsit apoi în vreun text de lege. Mergeam la București cu bibliorafturi pline după mine, la fel ca și alți directori ai agențiilor de ocupare din țară, să ne susținem ideile, dar fără folos. Am propus, de exemplu, ca și persoanele care nu au absolvit opt clase să aibă acces la cursuri de formare profesională, dat fiind că acestea nu pot urma nici un fel de curs de acest gen. De asemenea, am propus micșorarea duratei programelor de formare profesională și concentrarea lor pe competențele șomerilor și pe evaluarea acestor competențe. De exemplu, un curs pentru zidari durează acum cinci luni, la care se adaugă alte cîteva luni pentru pregătirea acelui curs, prin organizarea grupei de cursanți și a licitațiilor aferente. Propunerile nu s-au materializat, însă„, a precizat Rodica Popescu.
Aceasta ar putea fi înlocuită, în perioada următoare, de PSD-istul Daniel Chirilă.COMENTARII

WORDPRESS: 0