Direcția Silvică Neamț, locul II pe țară ca rentabilitate

Dimensiune text

Miercuri, 29 februarie, directorul general al Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, Valerian Solovăstru, a avut o întîlnire de lucru cu angajații Direcției Silvice Neamț. După această întîlnire, a susținut o conferință de presă, alături de directorul Direcției Silvice Neamț, Simion Maftei.

 

 

Valerian Solovăstru (foto, stînga) a prezentat prioritățile pe care Romsilva le are în acest an, dar și problemele cu care se confruntă regia la nivel național, printre care restructurările unor secții sau tăierile abuzive de arbori.
Referindu-se la activitatea Direcției Silvice Neamț, Valerian Solovăstru a apreciat că aceasta se situează pe locul II la nivel național, în topul celor mai rentabile secții ale Regiei, fiind una din componentele de bază ale Romsilva.

Printre prioritățile din acest an ale Romsilva se numără programul național de împădurire. Pentru acest program avem alocate patru milioane de lei, urmînd să identificăm terenurile care vor fi expropriate, pentru a putea realiza perdele forestiere pentru drumurile naționale. Procesul de expropiere este unul dificil și, de aceea, în cadrul Regiei a fost creat un biroul specializat. Pe lîngă compensații în bani, proprietarii au și o serie de drepturi, precum și zece metri cubi de lemne de foc pe an. Deocamdată, aceste perdele vor fi pentru drumurile naționale, dar, în funcție de ce buget vom avea, ne gîndim să le extindem și pe alte drumuri„, a precizat Valerian Solovăstru.

Acesta a mai precizat că este în curs de finalizare procesul de restructurare a Regiei, avînd în vedere că aceasta se confruntă cu o serie de probleme financiare. Printre acestea se numără și faptul că, în cadrul proiectelor europene, sumele pentru prefinanțare au crescut cu 30%, ceea ce ar însemna o contribuție deloc de neglijat la proiectele în valoare de 90 de milioane de lei existente deja.
Din cele 48 de secții al Romsilva, zece nu au profit. Dacă ar să facem un top, Neamțul s-ar situa pe locul II, după Suceava, ca profit. Vom continua procesul de restructurare, vor fi disponibilizări, vom închide unele secții sau obiective nerentabile. În ceea ce privește fabrica de sucuri naturale din Piatra Neamț, întrucît mergea în pierdere, am preferat să o închidem. Am avut discuții cu niște parteneri din Israel și, recent, cu parteneri din Italia, pentru a prelua acest obiectiv„, a precizat directorul general al Romsilva.

Cît privește activitatea Direcției Silvice Neamț pe anul trecut, noi ne-am îndeplinit indicatorii, ba, chiar, am avut rezultate neașteptate. Considerăm că perspectivele pentru acest an sînt mai bune, chiar dacă este criză. Dovadă stă faptul că, la licitația din acest an pentru materialul lemnos, lemnul s-a vîndut cu un preț mai mare decît anul trecut. De asemenea, Consiliul de Administrație al instituției noastre a aprobat sponsorizarea primăriilor din județ cu 200.000 de puieți pentru împăduriri. Acțiunea va începe în primăvară și se va axa, în principal, pe zona Romanului și Valea Muntelui. Tuturor primarilor care doresc astfel de împăduriri le putem pune gratuit la dispoziție acești puieți„, a declarat Simion Maftei (foto, dreapta).

Directorul general al Romsilva a avertizat angajații direcțiilor silvice că nu vor fi tolerate ilegalități, atrăgîndu-le atenția celor care se află în incompatibilitate dacă dețin o firmă privată în domeniul silvic.
Din cele 3,5 milioane de hectare pe care le administrăm, tăierile abuzive de copaci au fost de 60.000 de metri cubi. Nu e o cantitate mare, dar ne îngrijorează că a crescut față de anii trecuți. Sînt cîteva zeci de angajați care au procese din această cauză, fiind suspectați de complicitate la furt. În altă ordine de idei, vreau să fiu foarte clar: ori lucrează la stat corect, ori, dacă au o firmă privată, să meargă în privat și să ne lase în pace„, a mai spus Valerian Solovăstru.COMENTARII

WORDPRESS: 0