Direcţia Silvică Neamţ câştigă milioane de lei din valorificarea lemnelor

Dimensiune text

În 2014, până la sfârşitul lunii august, Direcţia Silvică Neamţ a valorificat 40.000 de metri cubi de lemne, la preţuri cuprinse între 60 şi 140 de lei pe metrul cub.

Se anunţă temperaturi tot mai scăzute afară, aşa că lemnele de foc încep să fie la mare căutare în această perioadă. Pentru aprovizionarea cu lemne de foc, nemţenii se pot adresa ocoalelor silvice pe raza cărora îşi au domiciliul. Cele mai multe cereri se înregistrează în lunile octombrie, noiembrie, februarie şi martie. Potrivit reprezentanţilor Direcţiei Silvice Neamţ, cantitatea de masă lemnoasă valorificată la populaţie se menţine constantă în cursul ultimilor ani. În primele opt luni ale anului 2014, au fost valorificaţi aproximativ 40.000 metri cubi.

Preţul lemnului de foc valorificat la populaţie în anii 2013-2014 a înregistrat o singură creştere în ultimul an, în luna octombrie 2013. Din acel moment, preţul lemnului de foc din foioase tari, scos la drum auto, a crescut de la 90 de lei pe metrul cub, la 120 de lei; preţul lemnului de foc din foioase tari, scos din depozit, a crescut de la 110 la 140 de lei pe metrul cub; lemnul de foc din foioase moi şi răşinoase, scos la drum auto, s-a vândut cu 60 de lei pe metru cub, în comparaţie cu 45 de lei, cât era înainte, iar acelaşi lemn, din depozit, s-a vândut cu 80 de lei, cu 25 de lei pe metrul cub mai mult faţă de perioada anterioară.

„Fenomenele de uscare la răşinoase, provocate de atacurile gândacilor de scoarţă, au continuat să apară şi în cursul acestui an, iar masa lemnoasă rezultată este extrasă cu prioritate. Posibilitatea apariţiei unor astfel de fenomene este mai ridicată în pădurile tinere de molid, aflate în zonele de deal, în afara arealului lor normal, dar şi în pădurile de brad sau pin, slăbite fiziologic din cauza dezechilibrelor hidrice din ultimii 4-5 ani”, a precizat Lucian Cozma, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Silvice Neamţ.

Anual, la nivelul judeţului, din pădurile statului se taie între 700.000 şi 900.000 metri cubi, din care aproximativ 100.000 reprezintă masa lemnoasă de foc pentru populaţie şi instituţii bugetare, precum şcoli, primării şi unităţi de poliţie.COMENTARII

WORDPRESS: 0