Dinastii de preoți

Dimensiune text

16 dintre absolvenții Seminarului Teologic Ortodox „Sfîntul Gheorghe” din Roman au fost admiși la Facultatea de Teologie din Iași. Fiii de preoți păstrează tradiția de familie, urmînd o carieră teologică.

 

Mulți dintre absolvenții Seminarului Teologic Ortodox „Sfîntul Gheorghe” din Roman se află pe listele de candidați admiși ale Facultății de Teologie Ortodoxă din Iași, numai din această serie fiind 16 admiși. Și în acest an, foștii seminariști au optat pentru diverse specializări, de la teologie pastorală, la teologie didactică și artă sacră. Dintre absolvenții seminariști romașcani, admiși fără concurs, a fost Ștefan Prepeliță, cel care în acest an a obținut locul al lll-lea la olimpiada națională de greacă veche desfășurată la Iași. Printre studenții Facultății de Teologie Ortodoxă din Iași, domeniul de studiu „teologie pastorală” se vor afla Ionuț Petroniu Airinei (admis cu 6,78), Alexandru Bălan (7,94), Constantin-Alin Bortă (6,81), Ciprian Chirilă (7,76), Liviu-Marian David (7,65), Andrei Dodițe (8,96), Silviu Vasile Havrici (7,60), Constantin Neghină (7,32), Andrei Prian (8,87), Răzvan Riglea (7,10), Andrei Strat (7,90), Nicolae Păduraru (7,90). La domeniul de studiu „teologie didactică” au fost declarați admiși Cosmin Solomon (7,25), iar la domeniul „artă sacră” au reușit Alexandru Muntele (7,23) și Ionuț Florin Avedic (5,88). Cîțiva dintre aceștia au optat pentru mai multe domenii de studiu.

 

Au trăit în spiritul credinței

 

Cîțiva dintre proaspeții studenți urmează tradiția familiei. Andrei Strat, de exemplu, este fiul preotului Vasile Strat (foto), parohul Bisericii „Sfîntul Dimitrie” din Roman.
Andrei a crescut într-o familie cu tradiție preoțească. Tatăl meu a fost elev seminarist, dar odată cu închiderea seminarului nu a mai putut studia mai departe. Eu și fratele meu am reușit să împlinim visul tatălui nostru, iar Andrei duce mai departe tradiția„, a spus preotul Vasile Strat, parohul Bisericii „Sfîntul Dimitrie” din Roman.

 

Andrei a găsit în familie un climat de studiu motivant.
Faptul că am avut în familie preoți, mi-a fost mai ușor să înțeleg această misiune. Trebuie să ai convingerea clară că vrei să o îndeplinești„, a spus studentul Andrei Strat.

 

 

 

 

Un alt seminarist cu tată preot este Ștefan Prepeliță.
Tatăl seminaristului olimpic la greacă veche este preot la Parohia Boiștea, din Protopopiatul Moinești. „Poate este o părere subiectivă, de tată, dar sînt convins că Ștefan are chemare pentru teologie și că dorința lui nu se sprijină pe o toană a părintelui, de a-și urma tatăl în profesie. Dovada celor afirmate este faptul că Ștefan este preocupat permanent de studiu„, a spus preotul Daniel Marius Prepeliță.
Ștefan nu exclude, după absolvirea facultății, o carieră didactică.
Mi-aș dori să aprofundez studiile teologice și, dacă se poate, să mă specializez în străinătate„, spune Ștefan Prepeliță.

 

Tatăl lui Andrei Dodițe nu este preot. În schimb, unchiul său, preotul Vasile Dodițe slujește în Parohia Linsești (comuna Oniceni).
Am două surori călugărițe, una la Mănăstirea Agapia, cealaltă la Mănăstirea Ostrov, din Călimănești, și un frate cîntăreț bisericesc. Am trăit în spiritul credinței„, a spus preotul Vasile Dodițe.

 

 

 

În Eparhia Roman există familii în care fiii au urmat calea preoției, la fel ca tații lor. Printre aceștia, preotul Dragoș Alexandru, parohul Bisericii „Sfîntul Nicolae” din Roman, fiul regretatului preot Dragoș Munteanu, parohul Bisericii „Sfîntul Parascheva” din Piatra-Neamț, preotul Iustin Ioan Onofrei, parohul Bisericii din Moldoveni, fiul preotului Maricel Onofrei, de la Biserica Armenească.COMENTARII

WORDPRESS: 3
 • romascan 8 ani

  Interesant articolul, dar apare firesc o intrebare? Oare mai exista o concurenta cinstita daca mai mult de jumatate din absolventii de seminar vin din familii de preoti? Daca eu sunt avocat si lucrez in mediul privat, este firesc sa-mi aduc fiul sa lucram impreuna? Oare este firesc asa ceva si in lumea Bisericii?
  Stimati jurnalisti ai Ziarului, daca tot „ati ridicat mingea la fileu” ar fi interesant un articol despre cariera copii preotilor din Roman si poate astfel citittorii romascani vor trage o concluzie asupra actualului articol.

 • Moussa 8 ani

  Să știți că sunt copii de preoti care termină cu 10 facultăți destul de grele. Pe ei de ce nu-i menționați? Rețineți! !0 nu 5, 6 sau 7.
  Căutați cu atenție si veti găsi și astfel de somități.
  Întrebați printre tinerii romașcani și ei se știu foarte bine. Nu lădați doar mediocritățile.
  Avem și adevărate valori cu care să ne mândrim.
  Dar comorile se găsesc greu și trebuie să muncești să faci astfel de descoperiri. Asta referitor la marii ziariști.

 • Anca 8 ani

  E jenant sa vezi cum sunt evidentiati niste mediocri, care abia au absolvit un seminar teologic ce si-a pierdut reputatia de scoala de valoare si cum sunt admisi fara concurs, doar pe baza de dosar, pentru a ingrosa randurile celor care platesc o taxa, la Facultatea de Teologie. Apoi, ocupa locurile cele mai bune, fara concurs, ci pe alte criterii… doar „ca-i mai hotz ca tatal sau”! Asa se mentin dinastiile, cum bine se subliniaza in titlu… De toata jena!