Din lipsa banilor, zeci de părinţi îşi abandonează copiii

Dimensiune text

Anul trecut, 61 copii din judeţul Neamţ au fost părăsiţi de mamele lor imediat după naştere. În primul trimestru al anului 2014, alţi 20 de copii au fost abandonaţi de mamele lor în spital, fără a oferi explicaţii cadrelor medicale.

61 de copii din judeţul Neamţ au fost abandonaţi, anul trecut, de către mamele lor, în spital, imediat după naştere. Doi dintre aceştia erau din Roman, doi din Tămăşeni, câte unul din Boteşti, Bahna, Ion Creangă sau Oniceni. Pentru aceştia, reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Neamţ au făcut toate demersurile legale în scopul integrării acestora în familia biologică sau lărgită.

În cazul în care aceste proceduri s-au finalizat cu eşecul integrării, principalele motive ale neasumării responsabilităţii creşterii şi îngrijirii minorilor au fost afecţiunile grave ale unora dintre copii, situaţia financiară precară, numărul mare de copii din familie şi refuzul asumării rolului parental.

În primul trimestru al anului 2014, Compartimentul de prevenire a abandonului şi instituţionalizării copiilor aflaţi în situaţii de risc din cadrul DGASPC Neamţ a primit, de la unităţile sanitare de pe raza judeţului, 20 de cazuri de copii proveniţi din familii aflate în dificultate, din care două din Roman. Dintre aceştia, nouă copii au fost integraţi în familia biologică sau extinsă, ca urmare a consilierii sociale şi psihologice efectuate de către specialiştii DGASPC Neamţ, în colaborare cu autorităţile publice locale de la domiciliul copiilor, un rol important având şi consiliile comunitare consultative create la nivelul primăriilor din judeţ.

Măsura plasamentului familial s-a instituit pentru patru cazuri, plasamentul la asistent maternal profesionist s-a stabilit pentru un copil, trei copii cu probleme grave de sănătate au beneficiat de încadrare în grad de handicap şi îngrijire în centre rezidenţiale pentru copii cu dizabilităţi, un cuplu mamă-copil a primit măsura plasamentului la centrul Maternal Romaniţa, un copil a fost transferat în judeţul Botoşani, iar pentru un minor s-a instituit măsura de protecţie în regim de urgenţă pe raza municipiului Bucureşti.COMENTARII

WORDPRESS: 0