„Dialogul face minuni”. Soluţii pentru siguranţa intersecţiei E85 cu drumul spre Tămăşeni

„Dialogul face minuni”. Soluţii pentru siguranţa intersecţiei E85 cu drumul spre Tămăşeni

[VIDEO] Circulație blocată pe E85, după ce o cisternă cu 23 de tone de butanol s-a răsturnat
Patru cetăţeni străini şi-au pierdut viaţa pe E85, într-un accident petrecut la Traian
Se poate: intersecţia E85 cu drumul judeţean spre Tămăşeni a fost degajată de vegetaţie!

 

intalnire-intersectie-tamaseni-02O mai veche problemă a intersecţiei de pe DN2 – E85 cu drumul judeţean DJ 201C, care duce spre Tămăşeni, îşi va găsi rezolvare până la finalul acestui an, spun factorii de decizie. Cetăţenii din zonă, prin vocea consilierilor locali membri ai PACT, au semnalat autorităţilor, de mai multă vreme, necesitatea amenajării pe drumul european, pentru şoferii care vin dinspre Iaşi, a unei benzi de stocaj pentru virajul la stânga spre Tămăşeni, după ce în zonă s-au petrecut, în ultimul timp, mai multe accidente rutiere grave. Tinerii au tot cerut, pe Facebook sau la audiențe cerute la autorități, rezolvarea problemei și, atunci când au văzut că vorba multă nimic nu aduce, au decis să “riște” o invitație și a meritat.

Consilierii PACT din Tămăşeni au invitat la o întâlnire reprezentanţi ai instituţiilor cu atribuţii în rezolvarea problemei, întâlnire care a avut loc luni, 12 septembrie, la Primăria Tămăşeni. Alături de Iulian Bulai, membru al comunităţii din Tămăşeni, unul dintre susţinătorii proiectului, şi de consilierii PACT Octavian Iosif Pârţac şi Emilian Dumea, la întâlnire au mai participat inginer Dan Siminiceanu, şeful Biroului de siguranţa circulaţiei din cadrul Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri (DRDP) Iaşi, Norocel Vrabie, din cadrul Secţiei de Drumuri Naţionale Piatra Neamţ, Adrian Acozmei, șeful Biroului Rutier din cadrul Poliției municipiului Roman, primarul comunei Tămăşeni, Ștefan Lucaci, şi viceprimarul Ștefan Antonică. Deşi fuseseră invitaţi la întâlnire, au lipsit reprezentanţii Consiliului Judeţean Neamţ, instituţie în administrarea căreia se află DJ 201C.

După discuţiile de la Primăria Tămăşeni, cei prezenţi au efectuat o vizită în teren, în zonă intersecţiei în cauză, unde au discutat soluţiile stabilite în cadrul întâlnirii

Licitaţii, contracte, contestaţii

În cadrul întâlnirii, inginerul Dan Siminiceanu a dat asigurări că, în perioada următoare, banda de stocaj pentru virajul la stânga spre Tămăşeni – similară cu cea care a fost amenajată acum câţiva ani în apropierea drumului spre Săbăoani – va putea fi marcată pe E85 de către DRDP Iaşi.

Deşi solicitarea comunităţii din Tămăşeni, precum şi a reprezentanţilor IPJ Neamţ, era făcută de mai multă vreme, lucrarea de marcare a drumului european în apropierea intersecţiei a fost întârziată de contestaţia la licitaţia organizată la Bucureşti, de Compania Naţională de Drumuri şi Autostrăzi, pentru atribuirea contractului în vederea efectuării lucrărilor de marcaj în teritoriu.

„Gândiţi-vă că, din acest motiv, în 2016 nu am putut face o singură lucrare de marcaj în toată zona Moldovei, aflată în gestionarea DRDP Iaşi”, a precizat inginerul Dan Siminiceanu. Un alt motiv al întârzierii a fost acela că DRDP Iaşi programase, iniţial, în zonă, lucrări de întreţinere a carosabilului, iar marcajul suplimentar nu putea fi aplicat înainte de efectuarea acestor lucrări. Ulterior, s-a luat decizia ca lucrările de întreținere să nu mai fie efectuate.

Dan Siminiceanu a dat, însă, asigurări, că lucrurile sunt pe cale a se clarifica la nivelul instituţiei centrale şi, chiar dacă nu va fi aşa, lucrarea de marcaj din zona Tămăşeni – fiind de o anvergură relativ redusă – va putea fi făcută de către DRDP Iaşi, asigurându-i pe cei prezenţi că lucrarea va fi finalizată până cel târziu la data de 15 octombrie. În plus, tot DRDP Iaşi va monta în zonă indicatoare şi panouri de semnalizare suplimentare pentru şoferii care tranzitează E85. De asemenea, după vizita în teren de luni, DRDP Iaşi va tăia, în aceste zile, câţiva dintre arborii din zonă, aflaţi pe marginea E85, pentru sporirea vizibilităţii.

Cealaltă jumătate a problemei, de rezolvat la nivel local

Totuşi, după realizarea marcajului pentru banda de stocaj, problema intersecţiei va fi doar pe jumătate rezolvată, au afirmat reprezentanţii DRDP Iaşi. Consiliul Judeţean Neamţ va trebui să se ocupe, la rându-i, de amenajarea drumului judeţean pe sectorul de până la E85, lucrări constând în creşterea gradului de vizibilitate pentru şoferii care ies de pe DJ 201C în E85, precum şi semnalizarea suplimentară pe drumul judeţean, în zonă.

În acest sens, primarul Ștefan Lucaci şi-a luat angajamentul că va face demersuri pe lângă preşedintele CJ Neamţ, Ionel Arsene, în vederea efectuării şi a acestor lucrări.

Soluţii viitoare pentru traficul din zonă

Reprezentanţii DRDP Iaşi au luat în calcul, pentru viitor, şi alte soluţii pentru această intersecţie, în cazul în care traficul pe DJ 201C va creşte semnificativ în următorii ani. Dacă un sens giratoriu în zonă ar ieşi din calcul după amenajarea de către Primăria Roman, la mică distanţă, a sensului giratoriu de la Dedeman, vor fi luate în calcul indicatoare de reducere a vitezei, limitatoare de viteză şi, chiar, semaforizarea zonei. Primarul Ștefan Lucaci a afirmat că ia în calcul, de asemenea, amenajarea unei porţiuni de drum paralelă cu E85, care să scoată traficul din Tămăşeni în zona rutei ocolitoare estice a Romanului sau în viitorul sens giratoriu de la Dedeman, şi că va purta discuţii în acest sens cu omologul său de la Cordun, comună de care aparţine terenul în discuţie.

Șoferii trebuie să reducă viteza

Conform datelor prezentate în cadrul întâlnirii, un recensământ al autovehiculelor efectuat în cursul anului trecut a reliefat că drumul european în această zonă este tranzitat de nu mai puţin de 13.000 de vehicule, într-o singură zi. De asemenea, odată cu creşterea nivelului de trai din satele din zonă din ultimii ani, traficul de pe drumul judeţean care duce spre Tămăşeni a crescut de aproximativ trei ori faţă de situaţia înregistrată cu ani în urmă.

18 accidente rutiere s-au produs pe E85, pe sectorul din judeţul Neamţ, numai în luna august a acestui an. Dintre acestea, şapte au avut drept cauză nepăstrarea de către şoferi a unei distanţe corespunzătoare între vehicule.

Reprezentantul DRDP Iaşi a atras atenţia că şoferii ar trebui să fie mai disciplinaţi în trafic şi că niciuna dintre soluţiile tehnice care vor fi aplicate de autorităţi nu va avea eficienţă dacă şoferii vor rămâne, în continuare, cu piciorul „lipit” de pedala de acceleraţie.

„Am avut o întâlnire foarte productivă astăzi. Dialogul face minuni. Mulţumim tuturor participanților la această întâlnire”, a afirmat, la finalul întâlnirii, Iulian Bulai.

intalnire-intersectie-tamaseni-01

intalnire-intersectie-tamaseni-02

intalnire-intersectie-tamaseni-03

intalnire-intersectie-tamaseni-04

intalnire-intersectie-tamaseni-05

intalnire-intersectie-tamaseni-06

intalnire-intersectie-tamaseni-07

intalnire-intersectie-tamaseni-08

intalnire-intersectie-tamaseni-09

 

 


COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • Tot pentru asigurarea fluienței circulației, revin și rog factorii de resort să dirijeze salvările ce tranzitează orașul venind de la P.Neamț sau Bacău, pe artera ocolitoare de vest-traseul fiind mai scurt,fără semafoare.
    De asemenea,reducerea vitezei motocicletelor ar fi binevenită pentru liniștea orașului.Vă mulțumim !

  • error: Content is protected !!