DGASPC Neamț angajează „părinți de profesie”

Dimensiune text

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Neamţ (DGASPC) a început o acţiune de recrutare de asistenţi maternali, aceştia urmând să devină părinţi de profesie pentru copiii cu dizabilităţi care în acest moment sunt găzduiţi în şcolile speciale (centrele şcolare pentru educaţie incluzivă) din Piatra Neamţ, Roman şi Tîrgu Neamţ. Copiii în astfel de situaţii au toţi măsură de protecţie stabilită de instanţele de judecată sau de către Comisia pentru Protecţia Copilului şi sunt încadraţi în diverse grade de handicap: mediu, accentuat şi grav.

„S-a luat această decizie în concordanţă cu strategia naţională şi judeţeană în domeniul protecţiei copilului şi s-a ajuns la concluzia că aceşti copii s-ar putea dezvolta mai bine într-un mediu familial. În anii anii anteriori, nu a existat posibilitatea angajării asistenţilor după nevoi, posturile fiind blocate, dar acum putem face asta, astfel încât să încercăm integrarea cât mai multor copii, acest lucru fiind în interesul superior al acestora”, a declarat Cristina Păvăluţă, director general al DGASPC Neamţ.

Sunt căutate persoane sau familii, din Piatra Neamţ, Roman şi Tîrgu Neamţ şi din comunele limitrofe, care doresc să devină asistenţi maternali, cei interesaţi fiind aşteptaţi să îşi depună dosarele la sediul DGASPC Neamţ. Pentru a veni în întâmpinarea lor, Direcţia va organiza evaluările şi cursurile de pregătire cât mai aproape de domiciliile solicitanţilor, în cele trei oraşe menţionate mai sus.

Pe perioada plasamentului copilului, asistenţii maternali sunt angajaţi ai DGASPC cu carte de muncă şi beneficiază de următoarele drepturi: salariu de bază echivalent cu salariul asistentului social cu studii medii, un spor de 15% pentru încordare psihică şi condiţii de muncă deosebite în care se desfăşoară activitatea, un spor de 15% pe toată perioada în care au în plasament cel puţin doi copii şi un spor de 25% calculat la salariul de bază, pentru fiecare copil cu dizabilităţi.COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • oarecare 4 ani

    Cred ca articolul era mai bun daca dadea mai multe detalii.Am avut o experienta neplacuta cu acest sistem si doresc ca cei care se inhama la acest lucru sa se gindeasca de doua ori.
    Pe scurt,ambii soti am fost evaluati psihologic la P. Neamt,dupa depunerea dosarului si aprobarea acestuia am fost indrumati la centrul Romanita din Roman.Aici ne-a fost incredintat un baiat,8-9 ani,despre care nu ni s-a spus nimic.l-am luat si desi am dat dovada de tact si rabdare in cca 2 ore ne-a facut sa-l ducem inapoi deoarece ne-a fost frica sa nu sara de la etaj, sa fuga sa aiba o criza.La citeva zile am afla pe cai neoficiale ca avea grave probleme comportamentale,tatal abia iesit din puscarie.Nu s-a oferit de institutie o perioada de acomodare pt. a ne acomoda cu el si viceversa,ne-au fost ascunse problemele comportamentale si de sanatate.Stau si ma gindesc ce a-si fi facut in cazul in care ne intilneam cu tatal lui care era violent??????In general institutia incearca sa scape de cei cu probleme iar daca nu dai ai belele mari.Am avut o cunostinta care a avut o fetita bolnava si a ajuns sa isi neglijeze copii ei.Pina la urma dupa 2 ani a renuntat deoarece ajunsese ca fetita sa ii acapareze tot timpul si la un moment dat institutia sa faca presiuni sa mai ia inca un copil.Asta ca sa nu mai spun ca au fost sincompe in plata salariilor si a celorlante drepturi.
    Deci ar trebui sa stati de vorba cu cei care au copii in acest sistem pt. a va face o parere la ce va angajati.Eu v-am spus din experienta personala de acum 10 ani.