HomeActualitateNeamt

Dezinteres total la alegerile pentru Camera Agricolă

Mai puţin de 10% dintre fermierii cu drept de vot s-au prezentat, duminică, la alegerile pentru Camera Agricolă Neamţ, până la orele după-amiezii.

Duminică, 24 noiembrie, au avut loc alegerile pentru Comitetul Judeţean al Camerei Agricole Neamţ. Aşa cum se preconiza, însă, interesul alegătorilor nu a fost unul foarte mare. Deşi secţiile de votare s-au deschis la ora 8.00, în jurul orei 14.00, doar aproximativ 7% dintre fermierii cu drept de vot din întreg judeţul Neamţ s-au prezentat la urne. La secţia de votare amenajată în sediul Primăriei Roman, în jurul orei 15.00, doar 50 dintre cei 774 de alegători care erau înscrişi pe liste s-au prezentat la vot. Printre cei care au sosit încă din primele ore ale dimineţii la urne a fost şi inginerul Vasile Balcan, manager al Marsat, candidat pentru Asociaţia Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr (ACSZR), din cadrul Asociaţiilor profesionale din domeniul agricol şi conexe al Camerei Agricole Neamţ. Alegerile s-au încheiat duminică la ora 18.00, iar rezultatele vor fi comunicate luni, 25 noiembrie.

În mod normal, Comitetul Judeţean al Camerei Agricole ar trebui să aibă 25 de membri. Însă cel din judeţul Neamţ va avea doar 20, pentru că doar pentru atâtea locuri s-au depus candidaturi. În Camera Agricolă Neamţ, cele mai multe locuri, opt, sunt rezervate asociaţiilor profesionale din agricultură. Apoi, două locuri sunt destinate patronatelor, două – sindicatelor din agricultură, două – cooperativelor agricole, unul – pentru Silvic, unul pentru unităţile de cercetare-învăţământ, patru pentru fermierii cu vârstă peste 35 de ani, patru pentru fermierii sub 35 de ani şi unul pentru medicii veterinari. Neocupate vor fi fi cele două locuri rezervate sindicatelor, patronatele şi cooperativele vor avea un singur membru – şi nu doi, cât era legal stabilit -, iar pentru Silvic era rezervat un  loc, pentru care îşi depusese candidatura reprezentatul unui ocol silvic privat, care s-a retras, ulterior. Mai mulţi pe un loc sunt doar la asociaţiile profesionale şi la fermierii de peste 35 ani.

În judeţul Neamţ au fost amenajate 83 secţii de votare, câte una în fiecare unitate administrativ-teritorială. Drept de vot au toţi fermierii înscrişi pe listele de subvenţii la Agenţia de Plăţi şi Intervenie în Agricultură (APIA) Neamţ, în total aproximativ 32.600 de persoane. „Conform statutului Camerei Agricole, nu există prag electoral. Acolo unde sunt mai mulţi candidaţi, va fi câştigător cel care care obţine cele mai multe voturi. Acolo unde candidează o singură persoană pe post, va ieşi învingător chiar şi cu un singur vot”, a declarat Denis Popovici, preşedintele Comitetului Judeţean de Iniţiativă.

Camerele agricole sunt organizaţii neguvernamentale deschise, apolitice, fără scop patrimonial, cu personalitate juridică, cu statut de utilitate publică. Sunt create în scopul promovării intereselor fermierilor, persoane fizice şi juridice din agricultură, cu toate ramurile ei: industrie alimentară, silvicultură, piscicultură, turism rural şi agroturism, denumite activităţi conexe. Camerele agricole trebuie să promoveze în rândul fermierilor politicile agrare comune, programele naţionale de dezvoltare rurală, strategia şi politicile României de susţinere financiară a agricultrii, a cercetării agricole fundamentale şi aplicate. Un rol deosebit trebuie să aibă în domeniul absorţiei fondurilor europene în agricultură, industrie alimentară, silvicultură, piscicultură şi acvacultură. Atribuţii au şi în domeniul formării profesionale a fermierilor, al consultanţei agricole de specialitate.

Comentarii

WORDPRESS: 1
  • ioan 10 ani ago

    De ce va mirati ca nu s-au prezentat fermierii la alegeri ?A fost cineva sa faca mobilizare ,sa informeze cetatenii prin comune? IMI ESTE RUSINE CA SUNT DIN BREASLA SI CA SE TRUDESTE DE FACERE CAMERA AGRICOLA DE ATATA TIMP SI VOI A-TI LASAT TOTUL PE SEAMA CUI? NICI MACAR CEI INSCRISI PE BULETINUL DE VOT NU AU FOST INTR-O COMUNA MACAR PE LE SECTIILE DE VOTARE IERI .RUSINE PENTRU NOI TOTI CACI CAMERELE AGRICOLE SUNT UN RAU NECESAR. UITATI-VA IN TARILE UNIUNII EUROPENE.