Dezbateri publice despre modificarea tarifelor la apă, canal și colectarea deșeurilor

Dezbateri publice despre modificarea tarifelor la apă, canal și colectarea deșeurilor

Dimensiune text

 

În cadrul unei conferințe de presă desfășurate miercuri, 24 iulie, deputatul Laurențiu Leoreanu, vicepreședinte al PNL și președintele organizației PNL Roman, primarul Lucian Micu și consilierul local Leonard Achiriloaei, liderul consilierilor locali liberali romașcani, au motivat decizia luată în Consiliul Local Roman – unde liberalii sunt majoritari –, de a respinge solicitările de majorare a prețurilor pentru serviciile de apă și canalizare, respectiv de colectare a deșeurilor.

Miercuri, în ședința ordinară a lunii iulie, consilierii romașcani au respins solicitările de majorare a tarifelor, formulate de ADI Eco Neamț și ADI Aqua Neamț, motivarea fiind legată de modul în care s-au făcut justificările creșterilor de tarife. În cadrul conferinței de presă, cei prezenți au făcut referire la necesitatea ajustării tarifelor, având la bază atât ultimele modificări legislative obligatorii de implementat la nivel local, cât și situația economică actuală. Pe de altă parte, s-a discutat și despre o mai bună comunicare între clienți, reprezentanții asociațiilor de dezvoltare intercomunitare – care gestionează situația apei și deșeurilor la nivel județean – și furnizori și, chiar, despre o îmbunătățire a serviciilor.

Autoritățile vor organiza la primărie, săptămâna viitoare, două dezbateri, în care se va discuta situația actuală a modificărilor de tarife la serviciile de apă și canalizare, respectiv colectarea deșeurilor – la care vor fi invitați reprezentanții asociațiilor de proprietari și ai agenților economici din oraș, pe de-o parte, respectiv cei ai ADI Eco Neamț și ADI Aqua Neamț și ai furnizorilor de servicii, pe de altă parte.

 

Deputatul Laurențiu Leoreanu: „PNL rămâne un partid responsabil, care dorește să răspundă la situațiile critice care apar. De aceea, atunci când am văzut situația legată de creșterea prețurilor la gunoi și apă – canalizare, am decis ca, împreună să ne sfătuim și să luăm decizii în consecință. Aceste subiecte au fost anvelopate și de interesul politic al unora, pentru că nu am văzut aceeași manifestare atunci când, prin decizii naționale, crește prețul la energie electrică, la gazul metan, combustibil etc. Sarabanda creșterii prețurilor se regăsește automat și în creșterea prețurilor la produse alimentare, dar, iată, și la servicii. Trebuie să fim foarte responsabili și foarte atenți. Trebuie să nu lăsăm lucrurile să nu alunece nici pe panta prețurilor, dar nici pe panta iresponsabilității.

 

Primarul Lucian Micu: „Trebuie să dăm dovadă de responsabilitate și maturitate. Eu cred că, cel puțin de când suntem în această formulă, nu am dezamăgit niciodată romașcanii, iar toate deciziile au fost luate cu responsabilitate și în deplină cunoștință de cauză.

Sunt persoane angrenate politic care nu au înțeles că apărut un nou Cod administrativ, care a schimbat cutumele în consiliul local, s-au schimbat și unele denumiri ale actelor administrative. Astfel, expunerea de motive și-a schimbat denumirea și se numește acum referat de aprobare. Dar dacă expui spre dezbatere Consiliului Local un proiect de hotărâre în baza unui referat de aprobare, nu înseamnă că îți asumi faptul că acel proiect trebuie să treacă sau nu – ci, cum s-a întâmplat și astăzi –, trebuie să treacă prin votul Consiliului Local.

Un alt aspect care trebuie clarificat este că, dacă acest proiect (n.r. – proiectul privind solicitarea de modificare a celor două tarife) nu era supus dezbaterii în ședința de consiliu de astăzi, până la următoarea ședință treceau cele 30 de zile în care această propunere venită din partea consiliilor de administrație ale celor două asociații de dezvoltare intercomunitară se considerau adoptate tacit, iar atunci efectul era mult mai negativ fără o dezbatere publică pe aceste două subiecte.

Apoi, fiecare dintre cele două propuneri de majorare de tarife are argumente bazate pe trei acte normative emise de Guvernul României. Unul este OUG 74/2018, care prevede clar obligativitatea impunerii unui tarif pentru deșeul rezidual și un tarif pentru deșeul reciclabil, care, până la urmă, printr-o funcționare conformă a întregului sistem la nivel național, poate aduce beneficii comunității. Apoi, sunt două hotărâri adoptate la finele anului trecut și intrate în vigoare la începutul acestui an – majorarea salariului minim, cu aproximativ 15%, și introducerea contribuției pentru economia circulară, o sumă care merge direct la Fondul de Mediu, la Guvernul României.

Săptămâna viitoare, pe 31 iulie și 1 august, vom invita la discuții reprezentații ADI ECO Neamț, ai operatorului de salubritate, consilierii locali, cu reprezentanții asociațiilor de proprietari și ai oamenilor de afaceri, pentru a înțelege exact mecanismele funcționării salubrității la nivelul municipiului Roman. Apoi, va avea loc o întâlnire similară cu reprezentanții ADI AQUA Neamț și ai operatorului de apă, pentru a înțelege, și din punctul de vedere furnizorilor de utilități, mecanismele prin care funcționează, și, de ce nu, să găsim soluții pentru îmbunătățirea relațiilor de colaborare și a serviciilor pe care le prestează aceste societăți.

Sunt convins că, în urma acestor discuții, vom reuși cu toții să tragem niște concluzii. Sigur că, ulterior, dacă situația o va impune, putem să repunem în discuție, în cadrul unei ședințe de consiliu local, o nouă dezbatere, dar aceasta trebuie să rezulte numai în urma acestei consultări pe care eu am propus-o astăzi”.

 

Consilierul local Leonard Achiriloaei: „Noi, consilierii locali PNL, considerând că aceste propuneri majorare de tarife reprezintă o problemă de o importanță majoră pentru cetățeni, am concluzionat că trebuie să facem o analiză corectă și să fim alături de cetățeni în ceea ce decidem. Astfel, pentru că nu am avut toate detaliile care să ne poată nouă justifica nivelul de majorare propus – chiar dacă cele trei acte normative formau suportul legal pentru o anumită majorare –, am considerat că, în momentul de față, trebuie să avem o dezbatere mult mai largă și să ne abținem de la a vota aceste proiecte de hotărâre. Credem că o dezbatere ca cea care s-a propus va duce la găsirea unui numitor comun și a unei soluții și legale, și corecte pentru romașcani – și cetățenii care plătesc, dar și firmele care sunt contribuabili importanți la bugetul local. Totodată, chiar dacă anumite majorări pot fi înțelese, noi, cetățenii din Roman, trebuie să beneficiem și de calitatea serviciilor pe care le plătim. Noi, consilierii locali, suntem interesați de ceea ce se întâmplă în Roman și dorim să avem soluții corecte și bune pentru romașcani”.

 

 COMENTARII

WORDPRESS: 0