Despăgubiri de peste 57.000 de lei pentru animale bolnave

Dimensiune text

Proprietarii de animale și păsări din județ pot beneficia de la autoritățile guvernamentale de despăgubiri pentru animalele ucise în vederea eliminării bolilor transmisibile.

 

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Neamț a întocmit, în 2011, documente de despăgubire în valoare de 24.500 de lei, pentru cabalinele ucise pentru că aveau anemie infecțioasă. De asemenea, au mai fost acordate despăgubiri pentru 17 bovine cu leucoză enzootică și două cu rabie, în valoare de 33.337 lei. Valoarea totală a despăgubirilor aprobate este de 57.837 de lei.

Potrivit legii, beneficiază de despăgubiri atît persoanele juridice, cît și cele fizice, proprietare de animale, numai în cazul în care acestea sînt deținute cu respectarea normelor sanitare veterinare în vigoare. Plata despăgubirilor se face din fondurile instituției, la valoarea de înlocuire ori la prețul pieței, pentru animalul ucis sau tăiat, sau la suma pierderii suferite de proprietar la data cînd animalul a fost ucis.

Nu beneficiază de despăgubiri proprietarii care nu au comunicat, în termen de 48 de ore, medicului veterinar, modificările survenite în starea de sănătate a animalului și nu asigură și nu respectă normele de igienă și biosecuritate„, a precizat doctorul Constantin Lipan, director executiv adjunct la DSVSA.COMENTARII

WORDPRESS: 0