Prima paginăPolitica

Deputatul PSD de Neamț Viorel Stan: „Investim în educație”

Deputatul PSD de Neamț Viorel Stan: „Investim în educație”

Dimensiune text

 

 

Dacă de obicei găsim o mulțime de defecte sistemului de învățământ din România, de data aceasta primim o veste care ne arată că se poate. Și aici fac referire la Legea pentru modificarea articolului 84, alineatele (1) și (4) din Legea educației naționale nr. 1/2011.

Conform acesteia, adolescenții din învățământul preuniversitar vor beneficia de tarife reduse cu cel puțin 50% la transportul local și vor plăti cu 75% mai puțin pentru evenimente culturale.

Proiectul a fost inițiat de 62 de parlamentari PSD, care considerau că în forma actuală a Legii Educației se creează o discriminare față de studenții de până în 26 de ani, care beneficiau de tarife reduse cu minimum 50% pentru transportul local în comun. De asemenea, era limitat și dreptul autorităților locale de a stabili reduceri mai mari pentru aceste abonamente. Acum însă, noile modificări au fost promulgate de către președintele Klaus Iohannis și urmează să fie puse în aplicare.

Potrivit actului normativ, reducerile vor fi aplicate pentru transportul local în comun, de suprafață, naval și subteran, pe tot parcursul anului calendaristic. Astfel, toate primăriile din țară sunt obligate să deconteze jumătate din banii pe care elevii îi dau pe naveta către școală, chiar dacă nu au destule fonduri în buget.

Pe lângă reducerile aplicate la mijloacele de transport, elevii vor putea obține bilete ieftine la concerte, spectacole de film sau de teatru organizate de instituții publice. La toate acestea, reducerile vor fi de aproximativ 75%.

De ce am am ales să vorbesc despre această lege? Consider că era un absolut necesară și că, odată cu adoptarea ei, vom vedea mai multe schimbări în bine în învățământul românesc. Cred că legea va ajuta la reducerea abandonului școlar. Mai ales că, în prezent, abandonul școlar atinge un procent de 40% din unitățile de învățământ din mediul rural, cele mai multe cazuri fiind înregistrate în licee. Iar una din cauzele abandonului școlar o reprezintă naveta pe care mulți copii sunt nevoiți să o facă, în fiecare zi, până la școală. Sunt mii de elevi care străbat kilometri întregi, prin noroi sau ger.

De asemenea, inițiativa va veni în ajutorul copiilor care au o situație materială precară și care, până acum, n-au avut șansa să ajungă într-o sală de spectacole sau de cinema.

E un alt pas spre o școală românească mai performantă, spre rezultate mai bune la examenele elevilor noștri, spre un viitor mai bun al tinerilor acestei țări.

Profesor Viorel Stan,
Deputat PSD de Neamț

Declarație de presă

 

 

 

COMENTARII

WORDPRESS: 0