Deputatul PSD de Neamț Ioan Munteanu, pus sub control judiciar de DNA pentru trafic de influenţă şi spălare de bani

Deputatul PSD de Neamț Ioan Munteanu, pus sub control judiciar de DNA pentru trafic de influenţă şi spălare de bani

Dimensiune text

 

Deputatul PSD de Neamț Ioan Munteanu a fost pus sub control judiciar de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA), fiind acuzat de trafic de influență și spălare de bani.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de vineri, 26 mai 2017, a inculpatului Munteanu Ioan, deputat în Parlamentul României și președinte al organizației județene a unui partid politic, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de trafic de influență și spălare de bani, informează un comunicat al DNA.

„În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt. La sfârșitul anului 2009, inculpatul Munteanu Ioan, în calitate de deputat în Parlamentul României și președinte al organizației județene a unui partid politic, a pretins de la un om de afaceri (martor în cauză) un procentaj de 5% din valoarea contractelor încheiate între firma acestuia și o societate comercială cu capital majoritar de stat.

În schimbul acestor bani, inculpatul i-a promis martorului că va interveni pe lângă directorii societății beneficiare a contractelor, față de care a pretins că are influență, pentru ca aceștia să facă demersurile necesare deblocării plăților restante către firma omului de afaceri. Procentajul respectiv, reprezentând 400.000 euro, a fost primit de inculpatul Munteanu Ioan, în trei tranșe, din care 350.000 euro i-au fost remiși personal în perioada 2009-2010.

Pentru a disimula adevărata natură a provenienței ultimei tranșe de 261.373,40 lei (aproximativ 50.000 euro), în cursul anului 2011, între societatea omului de afaceri și o firmă administrată de o rudă a inculpatului a fost încheiat un contract fictiv de prestări servicii”, precizează procurorii DNA.

Conform DNA, pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul Munteanu Ioan trebuie să respecte următoarele obligații: să se prezinte la sediul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești sau la sediile instanțelor de judecată, ori de câte ori este chemat; să informeze de îndată organul judiciar cu privire la schimbarea locuinței; să se prezinte la organul de poliție desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție sau ori de câte ori este chemat; să nu părăsească teritoriul României, decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului; să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar; să nu dețină, să nu folosească și să nu poarte arme.

„Inculpatului i s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive. Inculpatului Munteanu Ioan i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală. Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, mai precizează comunicatul DNA.

Ioan Munteanu, în vârstă de 67 de ani, a câștigat, în 2016, al patrulea mandat de deputat de Neamț. În actuala legislatură, este vicelider al grupului parlamentar al PSD și președinte al Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice din Camera Deputaților. Înainte de a fi ales ca deputat în 2004, Ioan Munteanu a mai deținut funcțiile de inspector guvernamental și de prefect al județului Neamț.

 COMENTARII

WORDPRESS: 4
  • dupa cum sepoate observa continua vanatoarea de fosti ex securisti pcr-isti ,etc ,sau eliminarea lor prin diverse metode ,iradiere ,otravire lenta boli incurabile disimulate ….etc traim o epoca periculoasa dintoate punctele de vedere,dar ni se inoculeaza ideeile ca ,,bine ca nu este ca in SIRIA SAU IRAK „,DAR ASISTAM LA UN VERITABIL RAZBOI AL UMBRELOR (serviciilor care odinioara erau dusmanii ROMANIEI pe fata acum lupul are o noua blana dar naravurile ocupationiste de spoliere la maxim de resurse ,scadere a nivelului de trai si noi asistam pasiv si asteptam ca institutiile asa zisului stat sa ne apere ,ma intreb al cui stat al poporului roman sau al celor care ne ocupa vremelnic ,spor la latrat prin intermediul tastaturii si internetului care mai nou sau dovedit niste capcane sau generatoare de amenzi deci asta este adevarata democratie si libertate promise la LOVITURA DE STAT DIN 1989 !!

  • Ioan Munteanu si Dorinel Ursarescu sunt cei doi penali romascani , doi avortoni care „”au dreptul ???????????” de a da legi in Romania ???????? Deputatul romaşcan Dorinel Ursărescu, fost PNL, afiliat acum ALDE, este condamnat la o pedeapsă de un an de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de folosire a influenţei sau autorităţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial.

  • Inteleg ca este vorba de insusi seful organizatiei PSD din judetul Neamt, in acelasi timp, deputat din partea PSD in Parlamentul Romaniei, ba mai mult, vicelider al grupului parlamentar PSD din Camera Deputatilor si presedinte al Comisiei pentru agricultura, silvicultura si industrie alimentara din aceeasi camera, deci de o persoana extrem de importanta pentru acest partid, atat pe plan local, cat si chiar pe plan national. O persoana care nu de multa vreme facea o declaratie impresionanta prin adevar si sinceritate despre caracterul si moralitatea oamenilor politici de la noi, declaratie pe care acum trebuie sa o intelegem ca un fel de incercare de disimulare, de autoprotectie sau, cel mult, ca o dovada a unor remuscari. Unde sunt vremurile când, precum la Pitesti, in cazul presedintelui Consiliului Judetean Arges, aflat acum in detentie, PSD isi apara, in grup organizat si bine reprezentat, astfel de oameni ? Sau, poate, urmeaza ori vor urma…? Ce parere are candidatul la Primaria Romanului, care, nedreptatit si umilit cândva de ai sai, revine acum tocmai in tabara celui mentionat mai sus, dovedind astfel ca nu se situeaza de fapt, asa cum ar fi fost de asteptat, deasupra celor care l-au nedreptatit si umilit atunci ?

  • Cand aud si vad astfel de stiri chiar ca e de la bine spre mai bine pentru mine !