Deputatul Alexandru Rotaru: „Despre salarii și putere de cumpărare”

Deputatul Alexandru Rotaru: „Despre salarii și putere de cumpărare”

 

 

Salariile au crescut cu mult peste rata inflației, ceea ce înseamnă că românii au simțit în mod real o creștere a puterii de cumpărare și a nivelului de trai. Propaganda se contrazice, fie spune că majorările de salarii au generat inflație, fie spune că salariile nu au crescut din cauza transferului contribuțiilor.

Consider că România nu trebuie să rămână în continuare o ţară furnizoare de forţă de muncă ieftină. Majorările salariale pe care le-a aprobat coaliția PSD-ALDE contribuie la rezolvarea unei probleme acute a economiei şi a ţării, şi anume migraţia forţei de muncă. Aceste creșteri au determinat mulți doctori, asistente medicale, ingineri, specialiști IT, profesori, muncitori calificați etc. să rămână în țară.

În anul 2017 puterea de cumpărare a salariaților a crescut în medie cu 12,9% față de anul 2016. Cel mai mare vârf al creșterii puterii de cumpărare a fost în ianuarie 2017, când a crescut salariul minim, au scăzut accizele la carburanți, au crescut salariile medicilor și profesorilor și au fost eliminate 102 taxe. În ianuarie 2017, s-a înregistrat o creștere de 18,3% a puterii de cumpărare față de ianuarie 2016.

Puterea de cumpărare a salariaților (toți salariații – și de la stat, și de la privat, la un loc) continuă să crească și în 2018. În ianuarie a.c. a fost cu 3,5% mai mare față de vârful de creștere din ianuarie 2017, în pofida inflației și a revenirii accizelor la nivelul din decembrie 2016.

Câștigul salarial mediu brut a crescut în ianuarie 2018 cu 30,77% față de ianuarie 2017. În această creștere, o bună parte o reprezintă transferul contribuțiilor de la firmă la angajat, ceea ce înseamnă că românii vor acumula contribuții mai mari pentru pensiile viitoare. Câștigul salarial mediu net, a crescut și acesta cu 8% în ianuarie 2018, față de ianuarie 2017. Iar dacă luăm în calcul inflația, puterea de cumpărare reală este mai mare în ianuarie 2018 cu 3,5% mai mare față de ianuarie 2017.

Mai mult, în sectorul de Sănătate, salariile din luna martie 2018 au fost mai mari cu 22,3% față de februarie 2018. Pe locul doi s-au situat salariile din Educație, unde creșterea a fost cu 18,4%. Aceste date raportate de Institutul Național de Statistică arată că PSD și-a respectat una dintre cele mai importante promisiuni din campania electorală, respectiv creșterea salariilor din România și tratarea Sănătății și a Educației ca domenii prioritare.

Aceste majorări de salarii din Sănătate și Educație nu pot fi catalogate drept cheltuieli exagerate sau populiste, cum au afirmat președintele și opoziția. Aceste majorări sunt investiții în oameni, pentru cetățenii români, respectiv pentru susținerea vieții și a sănătății și pentru formarea generațiilor viitoare.

Astfel, creșterea puterii de cumpărare a românilor se reflectă în doi indicatori importanți:

1) Creșterea consumului și în special a produselor mai scumpe – românii au mai mulți bani în buzunare și își permit să își cumpere lucruri mai scumpe;

2) Depozitele în bănci ale populației care au crescut semnificativ cu 10% – ceea ce arată că mulți români au ieșit din zona de sărăcie și au intrat în clasa de mijloc, iar acum își permit ca pe lângă cheltuielile curente să pună și ceva de-o parte.

 

Deputat PSD de Neamț
Alexandru Rotaru 

Comunicat de presă

 

 

 

 


COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • Ana Panaite 10 luni

    Domnule Deputat, raspunde-ti-mi va rog la intrebarea: cu cate procente a crescut puterea de cumparare in cazul meu daca salariul a fost redus cu 700lei? Multumesc!