Deputații din Parlamentul Arhiepiscopiei

Adunarea Eparhială din cadrul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului este un organism deliberativ în care se iau hotărîri cu privire la problemele administrative, culturale, social-filantropice, economice și patrimoniale ale celor două eparhii componente – Roman și Bacău. Cu alte cuvinte, această Adunare funcționează, ca în oricare altă Arhiepiscopie din țară, ca o societate comercială, în care membrii Adunarii Generale a Acționarilor sînt preoți și mireni.

 

Din această Adunare fac parte persoane „cu o viață morală și religioasă demnă de un creștin”, așa cum ne asigură Statutul Bisericii Ortodoxe Române, dar obligatoriu înstărite, pe care Arhiepiscopia i-a așezat la loc de cinste, în conducerea acesteia. Contribuția materială a acestor oameni cu bani și influență la bunul mers al eparhiilor este, de multe ori, o taină a donatorului, făcută publică comunităților locale de către Arhiepiscopie în funcție de mărimea proiectului.

Din cei 29 de membri ai Adunării Eparhiale, șase sînt romașcani: inginerii Vasile Balcan (foto stînga) și Ion Țarălungă, din comisia administrativ-bisericească, preoții Smerea Gheorghe și Doru Ionel, precum și profesorul Laurențiu Dan Leoreanu, primarul municipiului Roman, din comisia cultural-educațională, și notarul Tudor Sorin – din comisia juridică.

 

Deputații arhiepiscopali, la dreapta PS Ioachim Băcăuanul

 

Adunarea Eparhială din cadrul Arhiepiscopia Romanului și Bacăului este organizată pe cinci comisii din care fac parte, de regulă, șase persoane, doi preoți și patru mireni. Laicii, de diverse profesii – ingineri, economiști, medici, juriști și notari, profesori – din orașul Roman și orașele județului Bacău, sînt desemnați în urma propunerilor făcute de preoți. Dacă pentru membrii Adunării, fără legătură cu tagma bisericească, propunerea de a fi „mîna dreaptă” a PS Ioachim Băcăuanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, a fost, realmente, o onoare, pentru ierarh a fost cinste și trebuință, în același timp. Practic, în spatele oricărui proiect social se află un om politic sau un om de afaceri.

Din comisia administrativ-bisericească, de exemplu, fac parte doi preoți – Costică Busuioc și Petrea Moraru, ambii din Eparhia Bacău – și patru oameni de afaceri, doi din Roman – inginerii Vasile Balcan și Ion Țarălungă – și doi din Bacău – inginerii Petru Plăcintă și Cristian Teslaru.

Inginerul Vasile Balcan, directorul general al societății Marsat, este unul dintre principalii donatori romașcani din  Adunarea Eparhială. Cea din urmă contribuție a omului de afaceri a fost construirea unui aghiazmatar în incinta Bisericii „Sfîntul Dumitru” din satul Gîdinți, localitatea natală a acestuia. Sfințirea construcției a avut loc în luna mai, cînd s-a marcat împlinirea a 200 de ani de existență a lăcașului de cult.

Inginerul Ion Țarălungă (foto dreapta), administrator al Petrotub Izoterom și Hidroterm, nu a făcut niciodată public sprijinul material oferit Arhiepiscopiei, dar romașcanii știu că acesta s-a implicat în diverse proiecte sociale.
Adunarea Eparhială este organizată ca o societate comercială, în care membrii AGA sînt jumătate preoți și jumătate mireni. În cadrul acestei Adunări aprobăm sau dezaprobăm propunerile legate de funcționarea Arhiepiscopiei. Sîntem solicitați să sprijinim financiar anumite proiecte, dar nu ne obligă nimeni. Este o contribuție personală, morală și materială pentru dezvoltarea comunității creștine. În legătură cu donațiile mele privind structurile comunitare, le știu numai eu și Dumnezeu„, spune inginerul Ion Țarălungă, membru de trei ani în Adunarea Eparhială.

Un alt om cu stare care finanțează acțiunile Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului este inginer Petru Plăcintă (foto stînga), președintele Cybernet Auto Center SRL Bacău, omul care a înființat în 1993 primul holding din România – Agricola Internațional.
La 75 de ani, Petru Plăcintă vine în sprijinul oamenilor cu probleme, unul dintre cele mai recente proiecte finanțate de el fiind Centrul Social-filantropic de la Lazaret.
Niciodată nu am făcut atît cît trebuia. Sprijin un centru de zi pentru copii fără posibilități materiale, un centru pentru persoane cu dizabilități, un centru pentru reabilitarea dependenților de alcool„, a spus inginerul Petru Plăcintă.

 

Arhiepiscopia Romanului și Bacăului a mizat în primul rînd pe oameni cu suflet. Unul dintre aceștia este medicul Adrian Cotîrleț, managerul Spitalului Municipal de Urgență din Moinești (foto dreapta), care face parte din comisia social-filantropică, un doctor atipic, cum spun preoții care îl cunosc și propus ca membru al Adunării Eparhiale, datorită implicării personale, morale și financiare, în construcția, în anul 2002, a Bisericii „Sfîntul Pantelimon” din incinta spitalului.

Unii dintre membrii Adunării Eparhiale spun că întîlnirea cererii cu oferta din „parlamentul” Arhiepiscopiei este un model economic funcțional în numele celor sfinte.
Ceea ce este mai important, spun deputații arhiepiscopali, este că, adesea, aceștia se folosesc de influența lor pentru a face cunoscute proiectele propuse de ierarh pe ordinea de zi a întîlnirilor Adunării Eparhiale.
Aceasta devine astfel o structură piramidală ce se pune în mișcare pentru punerea în practică a viitoarelor proiecte ale Arhiepiscopiei.


COMENTARII

WORDPRESS: 0