Deputat „colecţionar” de dosare penale

Patru case ale fostului deputat şi subprefect Iulian Țocu au fost percheziţionate. Au fost ridicate 85 de obiecte de patrimoniu. Fostul demnitar a fost cercetat sau implicat în mai multe dosare penale, alături de interlopi.

Cele patru imobile aparţinând fostului deputat şi subprefect Iulian Țocu au fost, marţi, percheziţionate de poliţişti din cadrul Compartimentului Patrimoniu al Serviciului Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Neamţ, Din casele marelui om de afaceri şi politician şi de la o altă persoană au fost ridicate 85 de obiecte de artă. Oficial, obiectele în cauză au fost ridicate pentru efectuarea unor verificări. Reprezentanţii IPJ Neamţ refuză să dea detalii, poate şi pentru că, de-a lungul timpului, cât Țocu era în top 300 milionari în dolari (cu o avere estimată la 45-50 de milioane) şi deputat, poliţişti de rang înalt sau procurori au fost acuzaţi de protecţia clanurilor de interlopi din judeţele Neamţ şi Iaşi.

„Bunurile ridicate urmează a fi analizate de specialişti din cadrul Complexului Muzeal Neamţ şi de experţi aduşi din altă parte. După ce vom primi rezultatul analizelor, vom putea stabili dacă totul este în regulă, dacă persoanele la care am găsit obiectele vor primi sancţiuni contravenţionale sau dosarul va căpăta o natură penală”, a afirmat comisarul şef Paul Tablan, inspectorul şef al IPJ Neamţ.

Având în vedere că este vorba de obiecte de patrimoniu, a căror posesie se supune unui regim special, poliţiştii ar putea căuta indicii cu privire la tăinuirea, tranzacţionarea sau deţinerea ilegală a unor obiecte din patrimoniul naţional, mai ales că fostul parlamentar este un colecţionar cunoscut.

Acesta nu este primul caz în care apare numele lui Iulian Țocu. În anul 2006, Țocu a fost cercetat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) cu privire la modul în care a cheltuit unele fonduri europene, după ce omul de afaceri pietrean Petru Frăsilă a înaintat către IPJ Neamţ o plângere în care l-a reclamat pe fostul deputat, acuzându-l de săvârşirea mai multor ilegalităţi. Printre acestea s-a numărat infracţiunea de tulburare de posesie şi atribuirea, cu rea credinţă, a bunurilor apartinând a două societăţi comerciale în folosul unei alte firme, dar şi nerespectarea unei hotărâri judecătoreşti.

În 2009, Iulian Țocu, la acea vreme subprefect de Neamţ, a fost judecat de Tribunalul Iaşi pentru fapte de corupţie. Potrivit anchetatorilor, Iulian Țocu ar fi apelat, în 2005, la Gheorghiţă Mararu şi Vasile Rodideal – nume celebre în lumea interlopilor-pentru a face presiuni asupra unui lichidator judiciar. Mai exact, Iulian Țocu ar fi plătit 100.000 de lei celor doi pentru a interveni printr-o cunoştinţă pe care o aveau la o firmă de lichidare pentru ca SC Comat SA să nu fie lichidată prin legea falimentului, urmând să fie cumpărată de Țocu.

Numele lui Costel Iulian Țocu, ajuns în Top 300, a fost legat de firmele Rompack, Tele M, Simpex Comp, Producţie TV, Tele M Invest, Sedpress Ceahlăul (societatea care edita ziarul „Ceahlăul”), Zonoceram, Comre, Infobusiness, Serviciile Tehnice Nemţene, Comcereal, Comre, Ursuleţi şi Comat Neamţ, dar şi de al unor oameni din presa locală.


COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • ECOROMAN 6 ani

    SI CE-A PATIT ???